Konyhai kihívások: Dobos-torta

A Dobos torta, Dobos C. József klasszikus csokoládés, karamelltetővel díszített tortája bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ez a torta megérdemli a legjobb alapanyagokat: csakis vajat,minőségi étcsokoládét és jó minőségű holland kakaóport használjunk! 

Elkészítése se nem gyors, se nem maceramentes, viszont a végeredmény zseniálisan finom, és ha sikerrel jártunk, jogosan veregetjük vállon magunkat, és elismerésben sem lesz hiány, ugyanis sokkal, de sokkal jobb, mint amit általában enni lehet.

Dobos1
Ötvös Zsuzsanna

Nem volt célunk hajszálpontosan követni az eredeti receptet; inkább egy mindenki számára elérhető alapanyagokra épülő verziót mutatunk be (tehát például étcsokoládét használunk kakaóvaj és kakaómassza helyett).

Ahhoz, hogy a torta szépen szeletelhető legyen, szükség lesz egy kis trükközésre és némi gyorsaságra. A legfelső lapra kent karamellrétegen még addig kell egy alaposan megvajazott késsel megjelölni a szeleteket, mielőtt a karamell nem szilárdul meg teljesen, utána kezelhetetlenül törni fog.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű, kb. 8-10 szeletes tortához:

Piskótalapok:

6 tojás 
120 g cukor
120 g liszt
30 g olvasztott vaj

Krém:

3 tojás 
70 g cukor  
20 g holland kakaópor  
175 g puha vaj  
180 g étcsokoládé

Karamelltető:

100 g cukor 
egy kevés vaj a késhez 

1. Sütőpapírra összesen hat, 18 cm átmérőjű kört rajzolunk egy 18 cm-es tortagyűrű segítségével: egy ív sütőpapírra két kör fog ráférni.

PISKÓTA

2. A vékony piskótalapokhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A cukor harmadával habosra keverjük a sárgákat. A maradék cukorból és a fehérjékből kemény habot verünk. A fehérjehabot két részletben a habosra kevert sárgákhoz forgatjuk óvatosan. Beleforgatjuk az átszitált lisztet is, végül pedig az olvasztott vajat.

3. A piskótatésztából hat vékony (!!!) piskótalapot kenünk ki az előre megrajzolt sütőpapírokra. Érdemes az előre megrajzolt 18 cm-es köröknél kb. fél-egy centivel nagyobb köröket kikenni: a piskóta széle általában vékonyabb lesz, jobban megsül, így ezt a részt jó levágni, hogy szép, egyenletes vastagságú lapokat kapjunk.

4. A lapokat 180°C-ra előmelegített sütőben (légkeverés) kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Ha nem tudunk egyszerre több tepsin sütni, érdemes lehet három adagra osztva elkészíteni a piskótatésztát. A kisült lapokból a tortagyűrű segítségével 18 cm-es köröket vágunk ki, majd hagyjuk kihűlni. (A levágott piskótaszéleket felhasználhatjuk pl. pohárkrémekhez.)

KRÉM

1. A krémhez a vajat kihabosítjuk a kakaóporral. Az étcsokoládét felolvasztjuk, majd a kihabosított kakaós vajhoz forgatjuk.

2. Az egész tojásokat összekeverjük a cukorral, majd vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük: tehát akkor lesz jó, amikor az ujjunkat belemártva csípősnek fogjuk érezni a hőmérsékletét (kb. 50-60°C).

3. Ekkor levesszük a tojásokat a gőzről, és kihűlésig habosítjuk egy elektromos habverő segítségével. A tojáshabot a csokoládés részhez forgatjuk. A krémet hűtőbe tesszük, és kenhető állagúra hűtjük, közben néha átkeverve.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A betöltéskor öt piskótalapot összeragasztunk a krémmel: nagyjából olyan vastag krémrétegeket töltünk a piskóták közé, mint a lapok vastagsága. A tortát kívülről is körbekenjük a krémmel. Egy kevés krémet félreteszünk a díszítéshez, a tortát pedig behűtjük.

KARAMELLTETŐ

A karamelltető készítésénél két dologra kell figyelni.

  • Először is nagyon-nagyon óvatosan kell dolgozni, mert a forró karamell fokozottan balesetveszélyes.
  • Másrészt pedig lényeges, hogy gyorsan dolgozzunk, mert a karamell gyorsan köt.

1. Előkészítjük a hatodik piskótalapot, egy kenőkést, és egy nagyobb, nehezebb kést alaposan bevajazunk, a vajat is előkészítve hagyjuk.

2. A cukrot világos színűre karamellizáljuk (kis lábosban nem nagy lángon addig melegítjük néha átkeverve, amíg világos borostyánszínű lesz), elterítjük a piskótalapon, majd a vajazott késsel bejelöljük a szeleteket, a kést folyamatosan újravajazva, hogy ne ragadjon bele a karamellbe.

3. Miután bejelöltük a szeleteket, a közben megkötött karamellt a jelölések mentén óvatosan elroppantjuk.

4. Az így kapott karamelltető-szeleteket a torta tetejére helyezzük, majd a félretett krémmel díszítjük a torta szélét.

A karamelltetőt érdemes nem sokkal a tálalás előtt elkészíteni, mert gyorsan felveszi a levegő páratartalmát.

Dobos2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek