Teszt: jó dolog a pizzakrém?

Állítólag a tubusos pizzakrém tökéletes választás ha az ember másnapos és éhes (ritka ez a kombó, de azért előfordul). Na, nem azért, mert bármit is segít a fejfájáson, vagy a többi kellemetlen tünetegyüttesen, hanem mert semmi más nem kell hozzá csak egy szelet kenyér meg egy melegszendvicssütő (esetleg egy szelet sajt) és már lehet is enni.

Ezen felbuzdulva indult ez a teszt, bár kóstolóink többsége pizzakrémszűzként kissé értetlenül állt ez előtt a termékkategória előtt. Ha ránk hallgat, vesz egy tubus kétszeresen/háromszorosan koncentrált paradicsompürét, beletesz némi kis fűszert, és máris sokkal jobban jár. De ha annyira másnap van, hogy még erre sem képes, akkor mutatjuk, ezek közül melyiket találtuk a legvállalhatóbbnak.

A pizzakrémeket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során. Mindenki evett már jó paradicsomos alapú pizzát, ahhoz próbáltuk mérni ezeket a tubusos pasztákat. Mivel elképzelésünk sem volt, hogy miben térhet el a tubusos pizzakrém egy például gulyáskrémetől, vagy grillkrémtől, ezért utóbbiból becsempésztünk egyet a tesztelt alanyok közé, hátha nem tűnik fel. A végeredmény elég meglepő lett. 

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, a legrosszabb szinte alig kapott pontot, és a legjobb is csak 16,5-et ért el.

Ötödik helyezett: Vega delicatesse pizzakrém, 5 pont

Összetevők: Sűrített paradicsom, Ivóvíz, Cukor, Étkezési só, Ételecet, Finomított napraforgó étolaj, Vöröshagyma, Fűszerek, Füstölt szalonna, Fokhagyma, Ízfokozó (Na-glutamát), Módosított kukoricakeményítő, Fűszer- és pritaminpaprika, Sűrítőanyag (xantán), Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (K-szorbát, Na-benzoát), Aroma, Antioxidáns ( K-metabiszulfit ).

Ez a termék egyáltalán nem hasonlít a kóstolón szerepelt többi krémre. Borzasztóan sós és ecetes, egy átbulizott éjszaka után ez lenne az utolsó amit meg bírnánk enni. 

MG 2333

„Durván sós, már-már ehetetlen.” „Savanyú iszonyú savas. Nem tudom értelmezni, bocs.” „Ez valami nagyon savanyú és sós is.” 

Negyedik helyezett: Kalocsai pizzakrém (falkonos), 12,5 pont

Összetevők: Sűrített paradicsom, Víz, Cukor, Étkezési só, Ételecet, Finomított napraforgó étolaj, Vöröshagyma, Füstölt szalonna, Nyers pritamin- és fűszerpaprika, Fokhagyma, Módosított kukoricakeményítő, Ízfokozó (Na-glutamát), Fűszerek, Sűrítőanyag (xantán), Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (K-szorbát), Aroma, Antioxidáns (K-metabiszulfit).

Ez a szósz kicsivel lágyabb, folyékonyabb, mint a többi, plusz rettentően sós. Nagyon hasonlít az íze az olcsó mirelit pizzán lévő krémhez, úgyhogy ha azt bírja (és miért ne tenné?!), akkor ez egy tökéletes kis melegszendvicsalap lehet. De persze kenheti az előregyártott mirelit pizzalapra is.

MG 2348
„Irtózatosan sós - mondom ezt úgy, hogy én amúgy szeretem a sós dolgokat. Tipikusan olyan íze van, mint a mirelit pizzán található szósznak felengedés/megsütés után.” „Nagyon piros, nagyon sós, íze semmi, fogd meg jól.” „Pirosarany ketchuppal és ecettel.”

Harmadik helyezett: Univer pizzakrém, 13 pont

Összetevők: Sűrített paradicsom, Cukor, Ivóvíz, Étkezési só, Nyers vöröshagyma, Finomított napraforgó olaj, Ételecet, Nyers fokhagyma, Ízfokozó (nátrium-glutamát), Módosított keményítő, Őrölt fűszerek, Szalonna aroma, Sűrítőanyag (xantán-gumi), Tartósítószerek (kálium-szorbát, kálium-diszulfit*, nátrium-benzoát), Étkezési sav (citromsav), Kakukkfű aroma, *kén-dioxidot tartalmaz.

Harmadik helyezett lett az Univer pizzakrémje, aminek van egy enyhe zöldfűszeres utóíze, ami kifejezetten jót tesz neki. Igaz, hogy több, mint három ponttal maradt le az első helyről, de ezt is simán megvennénk.

MG 2338
„Ez nagyon bazsalikomos vagy oregánós, nem értek hozzá.”„Ez áll talán pont legközelebb a pizzafeltétekhez.” „Füstölt, savanyú, ketchup.”

Második helyezett: Czifra pizzakrém, 14,5 pont

Összetevők: Sűrített paradicsom, Cukor, Ivóvíz, Étkezési só, Vöröshagyma, Ételecet, Finomított napraforgó étolaj, Módosított keményítő, Fokhagyma, Ízfokozó (Na-glutamát), Sűrítőanyag (xantán gumi), Étkezési sav (citromsav), Fűszerek, Tartósítószerek (K-szorbát, natrium-benzoát, K-metabiszulfit), *kén-dioxidot tartalmaz.

Ez a krém is jó sűrű, mellé meg legalább ennyire sós is. Kiérződik benne a hagyma, és a zöldfűszer is, kellemes az íze – bár volt, aki szerint túl sós.

MG 2344
„Ehetetlenül sós, mindent elnyom a só, meg nem mondanám mi ez.” „Hm, ez nem lenne rossz, ha nem lenne durván sós.” „Ez is a ketchupos pirosarany-vonal.”

Első helyezett: Pizzaszósz, 16,5 pont

Összetevők: Sűrített paradicsom, Ivóvíz, Cukor, Étkezési só, Ételecet, Finomított napraforgó étolaj, Vöröshagyma, Fokhagyma, Ízfokozó (Na-glutamát), Módosított keményítő, Sűrítőanyag (xantán), Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (K-szorbát, Na-benzoát), Aroma, Fűszerek, Antioxidáns (K-metabiszulfit).
Abszolút pizza illatú szósz, amire kitalálták arra tökéletes. Melegszendvicsen is el tudjuk képzelni, kicsi reszelt sajttal meghintve.

MG 2341
„Ez elviselhető - főleg a többihez képest.” „Na ez meg egy félresiklott ketchup, amit a gyártástechnológus nem ellenőrzött le rendesen.” „Melegszendvicsnek biztos jó, egyébként ez is ketchupos pirosarany.”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Pizzaszósz 299 1868 16,5 Tesco
Czifra pizzakrém 199 1243 14,5 Penny Market
Univer pizzakrém 419 2618 13 Tesco
Kalocsai pizzakrém (falkonos) 559 1896 12,5 Tesco
Vega delicatesse pizzakrém 249 1464 5 Tesco
Kakukktojás            
Univer grillkrém 389 2431 - Tesco
 

Kakukktojás: 

Univer grillkrém, 5,5 pont

Összetevők: Ivóvíz, Édes fűszerpaprika, Étkezési só, Finomított repceolaj, Pritaminpaprika, Nyers vöröshagyma, Módosított keményítő, Sűrített paradicsom, Ecet, Mustármag, Finomított napraforgó olaj, Élesztő kivonat, Cukor, Sűrítőanyag (xantán gumi), Fűszerek, Étkezési sav (citromsav), Tartósítószerek (kálium-szorbát, kálium-metabiszulfit), Kurkuma kivonat.

Arra gondoltunk, hogy ki sem fog tűnni a tömegből ez a termék, de nem így lett. A színe inkább hasonlít a gulyáskrémre, mint a pizzaszószra. Grillkrémnek lehet, hogy oké, talán egyszer úgy is kipróbáljuk. 

MG 2331
„Ez miért narancssárga? Konkrétan Piros Arany íze van amúgy.” „Ez paprikakrém vagy gulyáskrémmel kevert paprika, de tutter nem paradicsom. Felejtse el, ha jót akar. Olyan, mint egy nagyon elbaszott ajvár.” „Nagyon sós pirosarany, kevésbé édes, mint a többi.”
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek