Mennyibe kerül a túl olcsó farmer?

A Daily Mailen a Lidl legújabb kollekciója miatt került elő a téma: az olcsó élelmiszerekről ismert üzletlánc egy ideje már foglalkozik ruhákkal – a vasalásmentes ingjüket mi is szeretjük –, március 10-én pedig Angliában boltokba kerül legújabb farmerkollekciójuk. Az árazás durva: egy nadrág 8, egy felső 5 font: de vajon 8 font, azaz 3200 forint nem túl kevés pénz, ha farmerről van szó? Hogyan lehet ennyiből kihozni egy nadrágot???

Megannyi kérdés, amire a Lidl buyere, Josie Stone ezt válaszolta: "Azt, amit megspórolunk azzal, hogy cégcsoportként vásárolunk, továbbadjuk a vásárlóinknak. A kollekcióinkat globális trendelőrejelzések alapján állítjuk össze, majd az országok piacaira szabjuk. A Lidl kollekcióit úgy válogatjuk össze, hogy minden korosztály találjon magának megfelelő, neki tetsző darabokat". A Lidl 2014-ben lépett be a ruházati piacra Esmara márkájával, mely akkora siker volt, hogy az első kollekció 70%-a 48 órán belül elfogyott. A mostani az első farmer-központú kollekció, mely valószínűleg lesz olyan minőségű, mint bármelyik fast fashion márka farmerei: csak árban megy jóval a megszokott szint alá. (Vagy még árban sem, erről később.)

A Daily Mail kommentelői között azért felbukkant pár kritikus hang az árazást illetően: hisz 8 font egyszerűen tényleg túl kevés, ha az előállításhoz hozzáadjuk a szállítás és az üzletben tartás költségeit is. Sokak szerint ez csak úgy érhető el, ha a ruhák készítőit kizsákmányolják a távol-keleten – sok jel erre mutat, és a Díványon se kell messzire mennie, ha a témába vágó cikket akar olvasni.

Nem csak a Lidl ilyen olcsó

Vajon tényleg annyira forradalmi, hogy a Lidl 3200 forintot kér egy boyfriend nadrágért, és 2400 forintból vehetünk jeggingst? Nem igazán: már 2013 őszén felfigyeltünk a Bershka 2995 forintos farmereire, melyek azóta is minden szezonban előkerülnek valamilyen formában, néha kicsit drágábban, de mindig 5 ezer forint alatt. A 2013-as cikkben azt ígértem, beszámolok arról, mi történt az olcsó nadrágommal: jelentem, máig megvan, nem fakult- vagy nyúlt ki, nem kaptam tőle bőrkiütést, szóval jó vétel volt – már ha nem gondolok arra, hogy vajon milyen körülmények között készült.

Ön szerint ez normális?

A H&M-nél is kapható minden szezonban olcsó farmer – a galériában megnézheti, idén éppen milyen fazonú – és a Pull and Bear is beállt a sorba: szóval nem nagy kihívás nőként 5 ezer forint alatt új kollekciós nadrágot venni (leárazottat meg még könnyebb, akár 2 ezer forintért is).

Kiemelnénk, hogy nőként: ugyanis a férfikollekciókban nyoma sincs a 3000 forintos nadrágoknak, a Pull and Bearben minimum 4995, a H&M-ben akciósan 5890, a Bershkában 5000 forintot kell fizetniük a pasiknak.

Ebből a szempontból a Lidl valóban tud újat mutatni, ugyanis ott a nők és férfiak ugyanúgy 8 fontért vehetnek farmert, és nem csak Angliában! Levelet kaptunk a Lidl-től, melyben megírták, hogy március 14-én kerül a hazai boltokba a "We love denim" kollekció, melyben a farmernadrágok ára 2999 forint lesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra