Házi vegán kutyakaja, Steiner Özge ajánlásával

Zanza!

Vegánként a kutyaeledel üzletben nézelődni kicsit olyan, mint monogámként szvingerklubba járni: “ez egyszerűen nem nekem való” – mondja az ember, miközben a “valódi libából”, és “szaftos borjúból” készült konzerveket nézegeti. Persze az sem sokkal kellemesebb, amikor a vegán kutyakosztra áttérve  - amelyről a Kristóf konyhája első fejezetében is írok - az emberek minduntalan véleményekkel bombáznak: “bele fog halni”, “önző vagy”, esetleg “elmebeteg vagy”, és így tovább.

Szerencsére az állatorvos véleménye meghatározóbb, mint a szomszéd Mariska nénié: a 11 éves kínai meztelenkutyám, Özge halálosan odavan a vegan fogásokért, és bár időről időre rendelek neki konzerves vega kutyatápot (mint a Magyarországon is kapható Ami, vagy a Benovo), nagyon gyakran főzök neki én magam, ő pedig hajlott korához képest hiperaktivitással, és némi kedves heves arc-nyalogatással hálálja meg.

6tag 070316-161447
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány

A röhej az, hogy a nem-vegán kutyák is odavannak érte, sőt, olyan extázisba esve falatozzák, hogy a lakomát figyelve egyértelművé válik: az ebnek nem húsra, hanem megfelelő mennyiségű ásványi anyagra, zsírra, fehérjére, szénhidrátra, és vitaminokra van szüksége. Ezt a két receptet rendszeresen készítem Özinek – és amellett, hogy már önmagában a burkolási tempó is remek visszajelzés, a PETA állatvédői is szeretettel ajánlják őket.

Kutya-kedvenc lencsés édesburgonya, rizs és quinoa főzelék

homemadevegandogfood
Fotó: PETA

(1-1.5 kiló vegán kutyaeledelhez)

6 csésze víz

1 csésze rizs és quinoa, összekeverve

1 csésze lencse

3 édesburgonya dobókockányi falatokra vágva

1 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál őrölt lenmag

3 evőkanál áfonyalé

- A vizet felforralom, majd ha már lobog, hozzáadom a rizst, quinoát, lencsét, és édesburgonyát.

- Alacsony hőfokon, letakarva, de időnként megkevergetve főzöm 50 percen át, ha pedig elforrna a víz, pótolom.

- Ha megfőtt, egy villával alaposan szétnyomkodom, hozzáadom az áfonyalét és a lenmaglisztet, és alaposan összekeverem.

- Legalább fél órán át, de inkább egy órán át hagyom hűlni – alkalmanként egy csészényit, kb 200 grammot adok az ebnek - 7 kilós az állatka, ehhez képest lehet arányosan változtatni a mennyiséget.

Vegán zabakeksz kutyáknak répával és datolyával

cookies
Fotó: PETA

(40 falathoz)

Másfél csésze liszt

Fél csésze zabpehely

1 zacskó sütőpor

1 csésze reszelt sárgarépa

4 szem kimagozott, apróra vágott datolya

3 evőkanál mogyoróvaj, vagy mogyoró kávédarálóban krémmé őrölve

Kb. fél csésze víz

- A sütőt 180 fokra melegítem.

- Egy keverőtálban összekutyulom a lisztet, sütőport és zabpelyhet.

- A répát, datolyát, mogyoróvajat, és vizet egy másik, mélyebb tálba helyezem, majd összekufircolom.

- A lisztes keveréket a mogyoróvajas mixhez öntöm, és alaposan összekevergetem őket.

- A masszából konyakosmeggynyi darabkákat tépkedek, majd kilapítom őket, és ha flancos kedvemben vagyok, mézeskalácsformák segítségével (vagy épp egy felespohár szájával) formázom őket, de nyugi, formátlanul is nagyra értékelik majd a kutyusok.

- Sütőpapírral bélelt tepsiben negyed órán át sütőm őket, majd a katlanból kiszedve őket még fél órán át hagyom őket hűlni és száradni.

- A hűtőben tálalva akár két hétig is elállnak a jutalomfalatok.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
Blogmustra