Ezek a legjobb magyar éttermek

Olvasási idő kb. 6 perc

Hétfő este hatalmas tömeg gyűlt össze a Larus Étterem és Rendezvényközpontban, akik mind arra vártak, hogy megtudják, melyek a legjobb éttermek Magyarországon. Nagy meglepetéseket nem jelenthetünk be, a Volkswagen- Dining Guide Év Étterme díját a korábban is többszörösen díjazott Onyx, az Év Szakácsteljesítménye Díjat pedig az Onyx séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d'Or-on elért teljesítményéért. A Zepter-Év Innovatív Konyhájáért járó díjat a Borkonyha étteremnek ítélte oda a zsűri, a díjat Sárközi Ákos séf vette át.

IMG 1432

A Hennessy-Év Séfje díjára a Costes étterem fiatal tehetsége, Palágyi Eszter lehet büszke. A tavaly nyitott budai Émile étterem a Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díjával gazdagodott, a Törley- Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat pedig Fehér Gábor, az ESCA mindsössze 24 éves séfje és tulajdonosa nyerte.Street Food kategóriában, a PolaPola érdemelte ki a Staropramen-Év Street Food Díját.

Palágyi Eszter
Palágyi Eszter

A díj történetében eddig csak a Fausto’s, a Costes és az Onyx tudott duplázni, illetve triplázni. Azt nagyon sajnáljuk, hogy nem került be egy vidéki étterem se a Top10-be, 

Így teszteltek a szakértők 

Az idei kalauz készítésében közreműködött a  két Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari is. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda az Év Étterme díját. Persze nem csak ő döntött, bár idén új rendszert vezettek be. A szerkesztőség először készített egy top100-as listát, majd ezt látogatták meg a hazai gasztronómiában érdekeltséggel nem bíró tesztelők. A Top20-at aztán Portinari csökkentette le top10-re. 

IMG 1426

 „Nekem általában elég három-négy étel, hogy értékelni tudjak” – mondta az olasz séf, Nicola Portinari. „Olaszországban az antipasto (előétel), primo (első), secondo (második-fő) és dolce (desszert) alapján már ki tudok alakítani egy képet. Mi most a Dining Guide kalauzának összeállításánál túlszárnyaltuk ezt, mert mindannyian legalább három különböző ételt rendeltünk és én mindegyiket megkóstoltam. Volt, hogy olykor hárman, de még az is előfordult, hogy négyen ültünk egy asztalnál, így több mint tizenöt ételt kóstoltam egy-egy alkalommal.”

A pontozás során maximum 100 pontot lehetett elérni, ezt az Onyx közelítette meg legjobban, 92 ponttal. Őket követi a szintén Michelin-csillaggal és 92 ponttal elismert Costes, valamint a 90+ pontos Borkonyha. A Costes testvére, a Costes Downtown 90 ponttal szerepel a kalauzban. A nagypolgári környezetben, a Boscolo Budapest szálloda éttermeként működő Salon 87 pontot kapott, ők az esszenciális magyar gasztronómia képviselői.

Top 10 étterem Magyarországon

1. Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

2. Costes – Palágyi Eszter, séf

3. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

4. Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek

5. Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek

6. Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf

7. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek

8. MÁK – Mizsei János, séf

9. Émile – Kövér Gergely, séf

10. Alabárdos – Kiss O'shea Dániel, séf

 Szintén Magyarország tíz legjobb étterme között az igényes, magyar regionális étterem, a Babel 86 ponttal. A modern elegancia könnyedségét a robusztus cári pompával ötvöző Arany Kaviár fine dining étterem 85 pontot kapott, míg a belvárosi fesztelen csúcsgasztronómia képviselője, a MÁK Bisztró 84+ ponttal található meg a kalauzban.

A nemrég nyílt budai kulináris központ, a Gerbeaud Émile keresztnevéről elnevezett Émile egy új versenyző a top tízes mezőnyben, 84 ponttal szintén az egyik legjobb magyarországi étteremnek számít.

A budai Várban működő élvonalas Alabárdos étterem 83+ ponttal zárja a TOP10 legjobb étterem sorát.

Érdekes, hogy a "nagy" nevek, mint Pesti István, aki a Tantival kiharcolt egy csillagot, majd inkább vidéken nyitott egy kis éttermet nem kapott elismerést. Talán az ő esetében különösen igaz, amit az Indexnek nyilatkozott "Az étterem kapja a Michelin-csillagot, nem a séf, de azért hadd legyek annyira nagyképű, hogy szerintem itt én voltam fontos.." . Örülhet viszont Gerendai Károly, aki a Costes és a Costes Downtown-t tulajdonolja, illetve Pintér Katalin az Onyx és az Émile 

Ők a legjobb termelők 

A termelői különdíjakról A Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Lévai Anikó három magyar termelőnek adott át díjat. Sándor Tamás kézműves sajtkészítőt, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselőjét, Balogh Nagy Erzsébetet, a keleméri juhtenyésztőt (Keleméri Báránykák) valamint Szabó Györgyöt, a bükki füvesembert, a Györgytea alapítóját díjazták.

IMG 1364

Az étteremkalauz (Dining Guide Top 100) március elsején jelenik meg,  a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

A fogyasztóvédelmi gondossággal készült és összeállított étteremkalauz kapcsán Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője így vélekedett: „A jó étterem arról ismerszik meg, hogy a vendéget ételhez jutása előtt már felkészítik arra, hogy valami nagy dolog van készülőben, ezért a vendég figyelme fokozódik. Az étteremnek az a célja, hogy minket elvarázsoljon, hiszen akkor jövünk vissza. Ez nagyon fontos szempont. Ha az étterem ebben úgy gondolkodik, hogy nem érdekes, mi történik a vendégével, míg az étel meg nem érkezik, akkor nagyot téved. Mert az emberek nem automaták. Az étterem egy szolgáltatás és nem egy alapanyagbánya.”

Ha kíváncsi rá,hogy a Gault&Millau (e: go-mijó) szerint kik voltak a legjobbak, olvassa el itt. 

Díjazottak

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak: Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx

Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf

Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA - Fehér Gábor, séf

Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf

Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év termelője-díj

Sándor Tamás (Bükki Sajt)

Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)

Szabó György (Györgytea)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek