Modell lett a savval leöntött indiai nő

Míg a tavalyi évben a Diesel és a Desigual is a pigmenthiányos modellel, Chantelle Brown-Younggal kampányolt, addig az indiai Suratban székelő Viva N Diva a 26 éves Laxmi Saa-t kérte fel a „Face of Courage” néven futó kampányuk arcának. Laxmi Saa többek között arról ismert hazájában, hogy 15 évesen visszautasította egy 32 éves férfi házassági ajánlatát, aki ezért savval öntötte le az arcát, egy életre eltorzítva azt.

„Mikor egy naptárban, ami a savas támadás túlélőit mutatta be, felfigyeltem az arcára, különleges szépséget fedeztem fel benne. Szerettem volna, ha egy olyan színpadias és szép környezetben fotózzuk, amitől ragyoghat és eltűnhet a szeméből a szomorúság” – mondta az ötletgazda Rupesh Jhawar, a márka társalapítója.

Lesavazott arcú modellel hirdet az indiai márka.
Lesavazott arcú modellel hirdet az indiai márka.vivandiva.com

„Ezzel a lehetősséggel a márka egy olyan platformot biztosított számomra, amin keresztül példát mutathatok a hozzám hasonlóan járt nőknek, akiket arra buzdítok, hogy legyenek magabiztosak és bátrak annak ellenére, ami történt velük. Továbbá ez egy olyan felület számomra, amin keresztül a bűnözőknek is üzenhetem, hogy a nők a testi szépségüket ért savas támadás után sem fogják elveszíteni a bátorságukat” – mondja Saa, aki már 11 éve harcol azért, hogy Indiában büntessék a hasonló eseteket és ne lehessen olyan könnyen savhoz jutni az országban.

„Sírtam, segítségért könyörögtem, de senki sem sietett a segítségemre. Megpróbáltam leinteni az elhaladó autókat, de senki nem állt meg segíteni. Háromszor is majdnem elgázoltak. Ki sem tudtam rendesen nyitni a szememet. Mindez Delhi egyik legforgalmasabb piacán történt fényes nappal” – mondta az Acid Attack Fighter Laxmi nevű Facebook csoportot szerkesztő Saa, aki 2013-ban az indiai Legfelsőbb Bíróságon indított eljárást annak érdekében, hogy változtassanak a savak vásárlását érintő jogszabályokon, mivel az ország annak ellenére nem rendelkezik semmilyen külön törvénnyel az efféle támadások ellen, hogy csak 2014-ben 349 ilyen jellegű, főleg nőket érintő „balesetet” regisztráltak Indiában – írja a Dailymail.co.uk.

Ilyen menő ventilátoros szerkót is árul a savazott nők mellett kiálló márka.
Ilyen menő ventilátoros szerkót is árul a savazott nők mellett kiálló márka.vivandiva.com

„Az igazi szépség a szemekben lakozik” – mondja a fotózásról készült werkfilmben Saa, aki jól láthatóan minden percét élvezte a divatmárkával való közös munkának. Az újdonsült modell a Bbc.com riporterének arról is beszámolt, hogy jelenleg együtt él az aktivista Alok Dixittel, akivel együtt nevelik nyolc hónapos kislányukat, Piht. Két évvel ezelőtt hasonló brutális támadás érte a beauty-vlogger Resmát is, akit testvérének férje locsolt le savval. Az azóta sminktippeket adó Reshma a sav hatására majdnem elveszítette jobb szemét és az arcizmai is lebénultak. Az ő kisfilmjeit és harcát ide kattintva követheti!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek