Betiltják a mikrogyöngyös tisztálkodószereket Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államokban hamarosan kikerülhetnek a kis mikrogyöngyök az arclemosókból, fogkrémekből és szappanokból, miután a Kongresszuson szélsebesen végigment az ezeket ellenző törvényjavaslat és már a Szenátus is jóváhagyta, így már csak az elnök aláírása hiányzik. Az ok az, hogy súlyosan ártanak a környezetnek az ilyen szerek. 

shutterstock 258425660

Egy 2014-es cikk szerint a legnagyobb probléma ezekkel a kis gyöngyökkel, hogy úgy kerülnek vissza a természetbe, hogy nem oldódnak fel. Azok a kis gyöngyök, amik önnek azt biztosítják, hogy lejöjjön a sminkje, ha eléggé dörzsöli velük az arcbőrét, pontosan akkora méretűek mint a halikrák. "A mérete és a kinézete miatt a vízben élő állatoknak és organizmusoknak ezek egyértelműen táplálékként jelennek meg, emiatt pedig szinte elkerülhetetlen, hogy visszakerüljenek a táplálékláncba" – mondta Sherri Mason, a New York Egyetem egyik professzora. A kutatók szerint, ha a hal megeszi ezeket a mikrogyöngyöket, amik magukba szívják a méreganyagokat, akkor akár a természetbe és az emberekbe is visszajuthatnak veszélyes vegyületek. 

A szépségipart nem sokkolta a hír, az amerikai Testápolási Termékek Tanácsa szerint sok gyártó már egy ideje elkezdte az ilyen termékek kivezetését a piacról és támogatják a mikrogyöngy-mentes termékek törvényét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek