Teszt: az olcsó inget tényleg nehezebb vasalni?

Volt egy feltevésünk, amit úgy tűnt, tapasztalataink igazolnak: az olcsó ingeket, blúzokat lehetetlen rendesen kivasalni, aztán ha az ember végzett, 10 perc alatt semmi nem marad a vasalásból és úgy néz ki az ing, mintha a kutya szájából rángatták volna ki.

Kísérletünk igazolta, hogy ez részben igaz, de az a helyzet, hogy nekem tök mindegy milyen teszt mit igazol, tudom, hogy a pasim 5990 forintos kék ingét (direkt nem írok márkát, de fast fashion) lehetetlen kivasalni, és azt is tudom, hogy az én egyik drágább, 20 ezer forintos (nem fast fashion) ingem ugyanekkora tragédia. Viszont amit 600 forintért turkáltam, egyszerűen csodálatos, a Lidl 3666 forintos vasalásmentesnek hirdetett ingéről nem is beszélve. De vajon mi a többi inggel gond? Összeszedtünk egy rakat inget, vállalkozó kedvű kolléganőm egész délután vasalt, aztán 5-5- percre felvettük a vasalt ingeket és vártuk a hatást. A hajtás után megnézheti, melyik ing vizsgázott legjobban a vasalós tesztben és melyik vérzett el!

1. Lidl, Esmara vasalásmentes ing

Nem volt sok illúzióm, amikor a Lidl középső sorában 3666 forintért találtam "vasalásmentesnek" hirdetett női blúzokat, de gondoltam, egy próbát megér, legfeljebb majd mégiscsak vasalni kell. Hát nem kellett. Most már eléggé bánom, hogy nem vettem ebből a blúzból vagy tízet, mindenféle színben és mintával, és persze azóta már nem lehet kapni egyik Lidlben sem vasalásmentes blúzt (sőt, férfiingek is voltak, sajnos azokból egyet se vettem), pedig az egyik legjobb ruházati befektetésem az elmúlt évben. Kimosom, kiteregetem, megszárad és kész, csodásan sima az anyaga és nap végére sem gyűrődik! Miért nem ilyen anyagból dolgozik mindenki? Miért kell még vasalni, ha már 3666 forintból kijön egy ilyen szuper blúz? Megannyi kérdés, válasz egy se, szóval nekem van egy ilyen ingem, nem átverés a "vasalásmentesség", ha talál ilyet valahol, vegye meg, nem fogja megbánni!

Anyagösszetétel: 100% pamut

2. Olymp férfiing

Ha jól emlékszem, ezt az inget még a Van Graaf-ban vettem talán másfél évvel ezelőtt. Akciósan futottam bele, az eredetihez képest egész jó áron kínálták: alapjáraton 18 ezer forintba került, a leárazás keretében viszont 6 ezerért hozzá lehetett jutni. Akkor "inges" munkahelyem volt, így arra gondoltam, kifizetődik majd az, hogy az átlagoshoz képest két-háromszor annyit költöttem egy ingre. Spoiler: így is történt.

Vasalni szinte egyáltalán nem kellett az anyagának köszönhetően – ha pedig valamilyen csoda folytán volt hozzá időm/kedvem/energiám, akkor is nagyon hamar végeztem vele, mert úgy szaladt rajta a vasaló, mint forró kés a vajon.

Anyagösszetétel: 97% pamut, 3% elastofelin.

3. Smog

Ezt az inget még ezer éve vadásztam a New Yorkerben: talán ez az egyetlen olyan bolt, ahol az S-es ing ujja nem a könyökömig ér, így általában figyelem a leárazásokat, amikor a jellemző 4-5-6 helyett 1-2 ezer forintért megvehetem őket. Önmagában is szépen szárad, viszont ha éppen vasalni támad kedvem, akkor sem nagy gyötrelem, ugyanis (valószínűleg a poliésztertartalom miatt) elég szépen szalad rajta a vasaló - igaz, a durvább gyűrődéseket (talán pont emiatt) kicsit melósabb eltüntetni.

Anyagösszetétel: 55% pamut, 45% poliészter

4. Gap férfiing

Valószínűleg lassan kezd unalmassá válni, de az egyébként tizenezres Gap ingre is turkálóban akadtam rá. Az anyaga nagyon kellemes, így nyáron tökéletes viselet volt – azóta fogytam kicsit, így már annyira nem áll jól, ezért nem hordtam, viszont könnyű vasalni és jól tartja a formáját is.

Anyagösszetétel: 100% pamut

5. Topman férfiing

Bár egy Topman-ing alapjáraton 10-15 ezer forintba kerül (plusz a szállítási költség), én egy turkálóban találtam rá, ahol nem egész kétezer forintot kértek érte. Éppen emiatt nem estem volna kétségbe, ha éppen nehéz vasalni vagy könnyen gyűrődik – utóbbi miatt azért sem, mert télen a legtöbbször basic pulóverek alá veszem, így nem látszik belőle semmi, csak a gallér, illetve a mandzsetta.

Egyébként hozta a papírformát: könnyű kivasalni és az anyag sem gyűrődik, meglehetősen strapabíró. Egy dolog zavaró benne: hiába tartalmaz többségében pamutot, a kétötödnyi poliészter megérződik rajta és néha elég kellemetlenül bele lehet izzadni. 

Anyagösszetétel: 60% pamut, 40% poliészter.

6. Ted Baker férfiing

A Ted Baker-ingek a Topmannél is drágábbak: ezek 80 fonttól, azaz 30 ezer forinttól indulnak. Mivel nem vagyok sem meghúzatva, sem anyagilag eleresztve, így természetesen ezért sem fizettem ennyit, hanem erre is turkálóban bukkantam.

Nyáron az egyik kedvenc ingem volt, mert annak ellenére, hogy világos, nem látszik át (nagyon sok fehér inggel van ez a problémám) és sokszor ki sem kellett vasalni, mert egyrészt szépen kilógta magát szárításnál, másrészt jól is állt neki egy kis "ránc". Ezzel kapcsolatban egyébként félreértés volt köztem és a kolléganőim között: szerintem intenzív viselésnél meglehetősen gyűrődik – ők ezzel nem értettek egyet és még a teljesen elfogadható kategóriába sorolták.

Anyagösszetétel: 100% pamut.

7. Bershka női blúz

Nem lett szép a végeredmény, a blúz anyaga vékony, nyári. Nehéz volt vasalni, viszont nem gyűrődik különösebben: vagy a hangsúlyos virágminta eltakarja a problémát.

Anyagösszetétel: 100% pamut

8. Aliexpress női blúz

Nyilván nincs benne anyagösszetétel-cetli, de legalább csak 10 dollárba került és vastag pamutvászonnak tűnő anyaga van. Viszont ez az anyag vasalhatatlan, ugyanis sima lesz a felület, de mindenhol apró gyűrődések vannak az anyagban és ezek benne is maradnak. Ez lenne az "anyagában gyűrött" kínai módra? Mert ahhoz elég béna. Felvéve viszont nem gyűrődik tovább, ennek azonban nem sok értelme van, ha nem vasalható.

Anyagösszetétel: soha nem tudjuk meg.

9. Levi's női ing

"Vasalgassák a kurva anyjukat a Levi's-nél!" – mondta kolléganőm kezében a vasalóban, ugyanis ez az anyag vállalhatatlan, akkor is ha szűzlányok szedték a gyapjút az inghez. Gyűrődik azonnal, ebben Victoria Beckham is lehányt borsónak nézne ki.

Anyagösszetétel: 100% pamut

10. Pull&Bear férfiing

Persze a cetlije már nincs meg, de tapintásra és ránézésre ugyanolyan anyag, mint a Levi's női blúzáé. Borzalmas volt minden szempontból rossz, vasalhatatlan, csak egyre újabb és újabb gyűrődések keletkeznek rajta. Felvéve 5 perc alatt válik hordhatatlanná, de a színe jó, ha ez bárkit is érdekel.

Anyagösszetétel: már nincs meg a cetli

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek