Pörkölt gyümölcsből - de tényleg!

Már látom is a szkeptikusok gondolatbuborékait a fejük felett (mint a képregényekben): "A vegánok már megint húst imitálnak jódolgukban", "Ha gyümölcsöt akarsz egyél gyümölcsöt, ha pörköltet akarsz egyél pörköltet", illetve "mi a fene az a kenyérgyümölcs"... és még sorolhatnám. De helyette inkább felsorolom az érveimet emellett a tradicionális Srí Lanka-i fogás mellett, amelyet vegetáriánus curry-ként, fajitasként, és pörköltként is készítenek - az utóbbi időben pedig egyre felkapottabb a vegán éttermekben világszerte.

WP 20151112 20 08 24 Pro

Az első és legfontosabb hogy nincs szükség nehezen beszerezhető hozzávalókra: hámozott barackkal, nektarinnal, szilvával, kaki gyümölccsel (nem röhögni,van ilyen) is készülhet - bár megvallom, az autentikus verzió jackfruittal, azaz jákafa- avagy kenyérfa-gyümölccsel készül, melyről barátaim a Vegan in Hungary csoportban azt állítják, ázsiai élelmiszerboltokban konzerv vagy fagyasztott verzióban szerezhető be.

A második érvem, hogy sokkal hamarabb elkészül, mint bármilyen húsféle. A harmadik pedig az, hogy azok is előszeretettel fogyaszthatják, akik allergiásak a szójás "húshelyettesítőkre", vagy gluténmentesen étkeznek, így nem ehetnek szejtánt, azaz búzafehérjét.

És végül a minden mást kiütő, egyetlen igazán lényeges érv: elképesztően finom! Ha cukkiniből, vagy épp céklából készülhet főétel, miért kellene kiközösíteni a gyümölcsöket - amikor édeskés ízük remekül érvényesül ebben a házi barbecue-szósszal készült receptben.

Hozzávalók (két, vagy egy nagyon éhes személyre)

1 konzerv dzsekfruit, vagy 300 gramm más hasonló állagú gyümölcs - barack, szilva, nektarin, kaki gyümölcs (továbbra sem viccelünk, kattintott ott feljebb a linkre?!)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj 
2 evőkanál juhar, vagy agavé szirup
1 dl sör (aki idegenkedik tőle, használhat gyömbér üdítőt, narancslevet, vagy vizet)
100 gramm sűrített paradicsom, vagy botmixerrel, vízzel péppé darált szárított paradicsom
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál paprika (a fele akár füstölt is lehet)
1 csipet csili
só, bors

...és igény szerint bármi, amivel dúsítani lehet: erdei gomba, csiperke (melyekhez mennyei a kakukkfű), esetleg burgonya, vagy édesburgonya (melyek legjobb haverja a rozmaring), vagy akár dióval és gesztenyével, egy kis fahéjjal, apró csipet szerecsendióval, szegfűszeggel, őrölt koriandermaggal és római köménnyel, "karácsony style".

Így készül

1. A hagymát finomra darabolom, ezt teszem a fokhagymával is.

2. Kikeverem a barbecue-szószt: a fűszerek felét összedolgozom a paradicsompürével és juharsziruppal, mustárral, balzsamecettel.

3. Ha friss gyümölcsöt használok, meghámozom őket, ha konzerv gyümit, lecsepegtetem, és alaposan, de nem durva mozdulatokkal átmosom, hogy elveszítse azt az édeskés konzerves ízt, de azért ne essen szét. Nagyobbacska falatnyi darabokra vágom őket.

4. Egy keverőtálba szórom a fűszerek megmaradt felét, beleöntöm az aprított hagymát, és a gyümölcsdarabokat, majd a kezemmel jó alaposan összekufircolom őket, ismét csak óvatosan, hogy ne máljon szét az egész cucc.

5. Felmelegítem az olajat egy serpenyőben, és ha már forró, rátolom a fűszeres-hagymás gyümölcs mixet. Előbb heves lángon kicsit megkapatom, majd közepes lángon pirítgatom pár percig.

6. Ha már nagyon pörcög, felöntöm az 1 dl sörrel és a barbecue szósszal, összeverem, összeforralom, és alacsony lángon, fedő alatt öt percen át készre főzöm.

7. Levéve a tűzről rajta hagyom a fedelet, közben pedig friss zsemlét, esetleg tortillát, vagy szimplán csak egy friss gazdag balzsamecetes-olívaolajas zöldsalátát pakolok az asztalra - néha pedig héjában sült édesburgonyát is sütök hozzá, ez esetben viszont a köret elkészítése vicces módon háromszor annyi időbe telik, mint a főételé, szóval egy órával a főzés megkezdése előtt bedobom a forró sütőbe, alufóliába csomagolva.

WP 20151112 20 09 01 Pro

Tálaláskor alaposan összekeverem, ha kell, utánfűszerezem (bevallom, én elég sósan, és paprikásan szeretem), és egy villával kicsit széthúzogatom a gyümölcsdarabokat, mert így még finomabbak lesznek, ráadásul megtévesztésig hasonlít a "pulled pork"-ra, azaz a "húzott húsra", így meg lehet vele tréfálni a nem vegánokat. 

Hurrá, jön a szakácskönyvem!

December 20-tól a könyvesboltokban - addig is kedvezményesen előrendelhető. 108 mesélő recept Steiner Kristóf konyhájából. Szenvedélyes szakácsoknak, kezdő konyhatündéreknek, vegánoknak, kísérletező kedvű nemvegánoknak, és az összes barátomnak. Ez a könyv azért született, hogy megmutassa: főzni bizony bárki tud, és egy szempillantás alatt is lehet lényűgözően finom, egészséges lakomákat rittyenteni. Minden érző lénynek boldogságot, békésséget, szabadságot, és jó étvágyat kívánok. Magyarországi könyvbemutató, dedikálás és más események a hamarosan megjelenő könyv Facebook oldalán

Oszd meg másokkal is!
Mustra