Elbukta a melltartópert a H&M

Négyéves jogi csata után nyert pert a Strechline Holdings a világ egyik legismertebb fast fashion üzlete, a H&M ellen a napokban. A Legfelsőbb Bíróság ráadásul több milliós kártérítés megfizetésére kötelezte a svéd márkát, mivel azok ellopták a márka által kifejlesztett technológiáját, aminek létrehozásával nők millióinak a melltartóproblémáját sikerült megoldaniuk. A H&M 12 típusú melltartó esetében alkalmazta a Strechline technikáját és a lánc 3700 üzletében árusította azt világszerte – írja a Dailymail.co.uk.

Ezekről a típusokról van szó.
Ezekről a típusokról van szó.Newsteam / Northfoto

„Nagyon örülök az eredménynek, de szomorú vagyok, hogy bíróságra kellett vinni az ügyet. Ebben a pillanatban még fogalmunk sincs a pontos károkról, de a H&M egy óriási cég. Gyanítom, hogy jogtalanul adtak el több ezer melltartót és mi csalódottak vagyunk, hogy ezt csinálták. Mi egy nagyon kicsi cég vagyunk a H&M-hez képest” – mondta Robert Glenn, a Strechline szellemi tulajdonjogokért felelős tanácsadója, aki szerint a cég 2011-ben fedezte fel először, hogy a H&M beépítette melltartóiba az általuk kikísérletezett Fortitube technológiát. Glenn elmondása szerint a H&M nem kért engedélyt a technológia felhasználására, ezért eljárást indítottak ellene, mivel ezzel megsértették az érvényben lévő szabadalmi jogokat.

Januárban tárgyalják újra, hogy mennyivel lóg a H&M a márkának.
Januárban tárgyalják újra, hogy mennyivel lóg a H&M a márkának.Newsteam / Northfoto

„Arra a következtetésre jutottam, hogy a kereset tárgyát képező melltartók, a Devsel, a Rimteks és a Takefast a szabadalmi pontok alá tartoznak. Ezeknek a melltartóknak a H&M-ben való értékesítése sérti a szerződésben foglaltakat” – hozta meg az ítéletet Henry Carr a bíróságon. A Strechline egyébként már 2010-ben is beperelte a H&M-et, de egy évvel később a két félnek sikerült megállapodnia egymással. A megállapodás értelmében a Stretchline szerint nem történt szabadalmi jogsértés, a H&M pedig szavát adta, hogy nem árulja üzleteiben a jogsértő termékeket. Ennek ellenére a Strechline 2013-ban újra arra panaszkodott, hogy a H&M megszegte a korábban tett ígéretét miszerint nem dobja piacra a márka szellemi tulajdonát.

„Sajnálatos, hogy a Strechline jogi eljárást indított és nem sikerült megoldani velük a problémát, pedig a H&M a közös megoldást részesítette előnyben, ezért a H&M az ítélet elleni fellebbezést fontolgatja az ügyben” – mondta a H&M szóvivője az Egyesült Királyságban hozott ítéletről. A Sterchline Holdings egyébként 2001-ben alakult Derbyshireben és mára 3700 alkalmazottat foglalkoztatnak világszerte. A cégnek kihelyezett bázisa van az Egyesült Államokban, Mexikóban, Srí Lankán, Kínában, Indonéziában és Hongkongban is. A márka évente több mint 300 millió melltartót ad el világszerte és 23 millió méter elasztikus anyagot gyárt le hetente.

Oszd meg másokkal is!
Mustra