A női szeszély a baracklekváros-diós-habos vonalba illeszkedő népszerű sütemény, éppúgy, mint rokonai, a zserbó, a dióval megszórt lekváros linzer vagy akár a Rákóczi túrós. Hogy miért épp női szeszély a neve, nem tudtam kideríteni, az biztos, kevés olyan háztartás volt 20-30-40 évvel ezelőtt, ahol nem készítették.
A klasszikus változat nem piskótaszerű, hanem élesztős-kevert tésztás, és éppúgy, mint a rendes Rákóczi túrós, és nem métermagas habból áll, hanem egyenlő arányban szerepelnek a rétegek, a finom citromos alap és a könnyű hab, tetején a pirult dióval. Közöttük pedig a lehetőleg házi, magas gyümölcstartalmú dzsem vagy lekvár.
De ha valakinek úgy jobban tetszik, nosztalgiázhat vastag habbal is, ehhez duplázza a tojásfehérjét és az abba való cukrot.
Hozzávalók (20x30-as tepsihez)
20 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,4 dl langyos tej
1 kk. plusz 2 dkg cukor
3 tojás sárgája
10 dkg vaj, megolvasztva
1 kisebb citrom héja reszelve
10 ek. baracklekvár
3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
5 dkg durvára vágott dió
- Az élesztőt kevés langyos tejjel és 1 kk. cukorral megfuttatjuk.
- Ezalatt a cukrot és a vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, belereszeljük a citromhéjat. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt és a tejet, kézi mixerrel jól kidolgozzuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, langyos helyen 30 percig kelesztjük.
- 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük
- Amíg a tészta sül, kemény habbá verjük a tojások fehérjét és közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is.
- A sütőből kivett tésztát megkenjük a baracklekvárral, a tojáshabbal, megszórjuk dióval.
- 100 fokra levett sütőben további 20 percig sütjük.