Pénteki süti: csokoládékrémes pite mentával

Kevés jobb ellenszere van a szürke, barátságtalan időnek, mint a csoki, vagy még inkább a sok csoki... Mielőtt tényleg elkezd fagyni, mentsünk be a mentát a kertből-erkélyről, és dobjuk fel a szimpla csokikrémet: a forró tejszínbe belesimul a menta friss íze, ami ilyen mennyiségben nem lesz tolakodó – ha valaki ütősebben szereti, emelheti is menta megadott mennyiségét.

Piszke

A hűtést követően tálalás előtt 10 percig tartsuk szobahőmérsékleten a sütit: ekkor selymesen lágy lesz a töltelék, és jobban érződik a menta enyhe aromája.

Szintén brutálcsokis, de menta nélküli: a missisippi torta. Korábban összegyüjtöttünk már 15 tuti csokis receptet itt, nagyon csokis és nagyon torta receptnek még ajánlunk egy omlós tésztásat is itt, és ha már csokis, akkor ne menjünk el a Carla Sacher feljegyzései alapján készült Sacher torta recept mellett sem.

Hozzávalók: (20-22cm-es kerámiaformához)

krém:

2 dl tejszín
20 mentalevél
18 dkg étcsoki
2 dkg vaj

pitealap:

krém
10 dkg liszt
1 dkg kakaó
csipet só
5 dkg hideg vaj
3 dkg porcukor
1 tojássárgája (szükség esetén plusz egy ek. hideg víz)

a díszítéshez:

10 db mentalevél
2 dkg étcsoki

  1. A tejszínt felforrósítjuk, a megmosott mentaleveleket mozsárban kissé megzúzzuk, a tejszínbe keverjük, és fél órát letakarva állni hagyjuk; addig elkészítjük a pitealapot.
  2. A lisztet, sót és a kakaót elkeverjük, belekockázzuk a vajat, aprítógépben, vagy gyorsan kézzel (ne melegedjen át nagyon a tészta) morzsásítjuk, majd összegyúrjuk a tojás sárgájával és a porcukorral.
  3. Lisztezett munkalapon a forma méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, hogy kb. 1,5 centi pereme is legyen.
  4. Az alját villával megszurkáljuk; míg a sütő melegszik, hűtőbe rakjuk, majd 175 fokon 12-15 percig sütjük.
  5. A csokiból 18 dkg-nyit kockákra tördelünk, a tejszínt leszűrjük, újra felforrósítjuk, és több részletben a csokira öntjük. 5 perc után erőteljesen átkeverjük, míg fényes, egynemű krémet kapunk, közben hozzáadjuk a 2 dkg vajat is.
  6. A kihűlt pitekosárba öntjük a csokoládékrémet, behűtjük.
  7. A díszítéshez 2 dkg csokit mikróban közepes fokozaton felolvasztjuk (félpercenként kivesszük és megkevergetjük), a leszárított mentalevelek fonákjára kenjük (egy kis kávéskanállal tökéletesen rásimíthatjuk) és 15 percre a hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan lehúzzuk a megdermedt csokiról a leveleket, és villámgyorsan a tortára rakjuk, mivel a kézmelegtől pillanatok alatt olvadni kezd.
Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek