Vajon ön tudja, hogy illik szusit enni?

Zanza!

Szusit készíteni nem nagy ördöngösség (oké, profin csinálni az), rendelni meg egészen egyszerű, ha az embernek éppen van annyi pénze egy vacsorára, de a szusit megenni, na azt viszont egyáltalán nem olyan egyszerű. Mármint illedelmesen megenni.

Hiszen hiába gyűrűzött be hozzánk az elmúlt évtizedben a japán konyha, azt senki sem tanította meg nekünk, hogyan illik japán ételeket enni. A pálcikahasználatban mondjuk már nem vagyunk rosszak, tudjuk, hogy a vékonyabbik végével fogjuk meg az ételt, nem nyaljuk le és nem kardozunk vele, de a szusievés finom részleteivel már nem mindenki van képben. Most Peter Arkle New York-i grafikus erről készített egy szuper infografikát. 

Fotó: Peter Arkle

A lényeg tehát az, hogy

  • a szusit kézzel megfogni egyáltalán nem ciki (de természetesen pálcikával is meg lehet fogni),
  • a szójaszószba viszont a halat és nem a rizst illik mártogatni,
  • a nigirit hallal lefelé kell a szánkba helyezni, és az egészet egyszerre bekapni (mennyivel könnyebb makit enni!).
  • A gyömbért két szusi közötti falatra kell tartogatni, és nem a szusikra tenni,
  • a wasabi viszont mehet a szusira egyenest, viszont a szójaszószba soha ne keverjük bele!
  • Az talán nem nagy újdonság, hogy a pálcikákat a vékonyabbik felükkel kell a kis kerámia tartóra helyezni,
  • azt viszont talán kevesebben tudják, hogy ha közös tálról veszünk magunknak velük, akkor meg kell fordítani őket, és a tompább végükkel illik elvenni a falatot (mivel a másik vége ugye, a szánkban járt).
  • Azt pedig, hogy befejeztük az étkezést, a szójatartó tálkán, a sushis tányérral párhuzamosan egymás mellé fektetett pálcikánkkal jelezhetjük.

Ha ennél is többet akar tudni a témáról, az alábbi videóban Naomichi Yasuda, a nevét viselő szusibár séfje avatja be önt a szusievés tökéletes etikettjébe: 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft
Blogmustra