Őszi habzsidőzsi: dióhabos-szilvás pite

Zanza!

Biztosra vesszük, hogy a szilvaszezon egyik kedvence lesz ez a pite: omlós vajas tésztában habos diós töltelék, rajta pedig lédús szilvaszemek. Dió helyett akár mandulával vagy mogyoróval is érdemes tenni egy próbát! 

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ha nem erőssége az omlós tészta készítése, böngéssze át pitesütés előtt a sütiiskola-sorozatunk omlós tésztákról szóló részét!

Hozzávalók egy nagy vagy négy kicsi pitéhez:

Omlós tészta:

180 g liszt (egyharmad részben teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)
120 g hideg vaj kis kockákra vágva
40 g átszitált porcukor
1 tojás

Töltelék: 

120 g darált dió 
80 g nádcukor 
1 kk. őrölt fahéj 
egy csipet tengeri só 
2 tojás 
kb. 2-3 marék szilva

1. Az omlós tésztához a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot kézzel összemorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha még nem áll össze, egy kevés (egy-két evőkanál) hideg vizet adunk hozzá, ha túlságosan ragad, egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. Alufóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.

2. Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagy vagy négy kicsi (12 cm átmérőjű) piteformát.

3. A dióhabhoz a darált diót összekeverjük a nádcukorral, a fahéjjal, a sóval és a tojások sárgáival. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két részletben a diós masszához forgatjuk.

4. A diós tölteléket egyenletesen elosztjuk az omlós tésztával kibélelt piteformá(k)ban. A szilvákat kimagozzuk, és a fél szilvaszemekkel kirakjuk a pite/piték tetejét.  

5. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, ha kicsi pitéket készítünk, kb. 20-25 percre, ha egy nagy pitét készítünk, akkor azt 25-30 percig sütjük

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra