Mindenki ismeri a szórt túrós pitét, ahol a két réteg liszt-cukor keverék között sül meg a túrós töltelék, vajjal locsolva. Ehhez hasonló elvre épül ez az áfonyás süti, ahol alul a gyümölcs sűrű, édes sötétlila réteggé alakul az aranybarna tészta alatt – és ha valaki azt mondja, ehhez kell bármilyen konyhai jártasság, az sose volt óvodás, és nem sütött műanyagformával a homokozóban.
Piszke
Hozzávalók: (22 cm-es kerámiaformához)
20 dkg áfonya
egy evőkanál cukor
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
10 dkg liszt
10 cukor
0,3 dl tejszín
10 dkg olvasztott vaj és egy kevés a forma kivajazásához
- A formát kivajazzuk, beleszórjuk az áfonyát, megszórjuk az evőkanál cukorral, meglocsoljuk a vaníliakivonattal és összeforgatjuk.
- A vajat felolvasztjuk, míg a vaj olvad, a lisztet és a cukrot elkeverjük.
- Az áfonyát egyenletesen megszórjuk a liszt-cukor keverékével, és ugyanígy meglocsoljuk a tejszínnel majd az olvadt vajjal.
- 175 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz, az áfonya leve pedig kissé kibugyog a széleken.
- Langyosan vaníliafagyival, vagy hidegen, kevés görög joghurttal meglocsolva tálaljuk.
Piszke