Ízesített vizek tesztje: aromaterápia

Miután megláttuk, hogy a Szentkirályi eszméletlen vizeket dobott piacra - mint amilyen a százszorszép, vagy a lótuszvirág ízesítésű - nem hagyhattuk ki, hogy ki ne próbáljuk, mit tudnak. A biztonság kedvéért azért még pluszban beszereztünk pár hasonlóan fura ízesítésű vizet, hogy megversenyeztessük őket. Megpróbáltuk ezúttal a tényleg nagyon szokatlan aromákat összeszedni a teszthez. 

Nem tudományos alapon folyt a teszt, ismételten csak érzékszerveinkre hagyatkoztunk a kóstolás során, de, hogy teljes legyen a kép, megmutatjuk azt is, mit visz be a szervezetébe akkor, amikor azt hiszi, hogy egy teljesen „ártalmatlan” gyümölcsös vizet kortyolgat. Érdekes, hogy kivétel nélkül minden termékben van tartósítószer, ami laikusként nem túl vonzó.

A teszt másik kérdése az volt, rájövünk-e, milyen vizet iszunk éppen, és azt is ki kellett találtni, hogy cukor vagy édesítő van-e az adott termékben. 

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a mezőny leginkább az alsó harmadban mozgott, egyetlen termék lépte csak át a húszas határt. 

Utolsó helyezett: Szentkirályi, citromfű, lemon-lime, 10 pont

Azt feltételeztem, hogy ez az összeállítás nem bukhat olyan óriásit a kóstolón, hiszen a citromos vizet mindenki kedveli - ami egyébéként így is van, valószínűleg itt az aromák miatt csúszhatott meg a dolog. Na, meg a cukron. Ugye emlékszik még a cikkünkre, hogy miért nem sikerülhet a diétája? Nos ebben a még csak finomnak sem mondható másfél liter vízben, pontosan 8 darab kockacukornak megfelelő cukor van. Ami egy 2,5 decis pohárra vetítve, nagyjából 2 kockacukor. Ja, hogy a limonádét is cukorral issza? Akkor nem szóltunk semmit...

Összetevők: víz, Cukor, Étkezési sav: citromsav, Természetes aromák, Tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, Antioxidáns: aszkorbinsav. 
100 ml / 3,0 g cukor.

„Ez beugratás lesz, felismerhetetlen ízvilágú, víznek álcázott bigyó.” „Ez pedig szőlőízű lehet, és nem akarok két kortynál többet belőle.” „Ez ibolya? Nem kellemes.” „Ezt ismerem, ez a bőrre spriccelendő VAPE szúnyogriasztóspray!!! Soha nem jutott még eszembe, hogy beleigyak, de ezek szerint frissítőnek is jó.” „Ez úgy készült, hogy elmentek az ízfokozó nagykerbe. -gyerekek, van olyan, ami akciós és sok van belőle?  - Igen, van ott a sarokban, itt áll nyitás óta, mert senkinek sem kell, na azt olcsóért oda tudjuk adni. -Az pont jó lesz, köszi! és így lett ennek a víznek ilyen nem is tudom milyen, de nagyon rossz íze.”. „Kézmosószappanital műcukorral. Felejtős, műanyagízű, túl sok aromával."

Apenta vitamix, alma, mangó, 12 pont

Egyetlen kóstolónak sikerült kitalálnia, hogy mangó is van ebben a vízben, vagy legalábbis mangóaroma, mert, hogy a 0,1 % mangóból biztosan nem jött volna rá. Ebben a termékben rengeteg a cukor, de legalább hozzácsaptak még egy kis vitamint és tartósítószert is. 

Összetevők: Apenta Mineral természetes ásványvíz, Glükóz-fruktózszirup, Cukor, Étkezési sav (citromsav), Gyümölcslevek (sűrítményből): alma 0,1%, mangó 0,1%, Tartósítószer (kálium-szorbát), Aromák, Vitaminok (C-vitamin (L-aszkorbinsav), B3-vitamin (nikotinamid), B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid), B1-vitamin (tiamin-mononitrát), B12-vitamin (ciano-kobalamin)), Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, szukralóz), Kevesebb, mint 1% gyümölcslével. 
100 ml / 3,7 g cukor.

„Barackos, felejtős. Valamiért a vegyipar a barackkal és a meggyel nem tud mit kezdeni, ezt pontosan ki lehet venni itt.” „Feloldott szőlőcukor íze van, nagyon-nagyon rossz.” „Kellemes, eliszogatnám. Olyan, mint egy felhígított szőlőlé.” „Szagra ez folyékony szappan. Ízre valami körtésre tippelek, borzasztó, nem hiszem el, hogy ebből bárki meg tud inni egy üveggel. Bár mondjuk nem annyira maró, mint a legrosszabbak.” „Szőlőlevelet rágcsálok, de gondolom permeteset. Vagy valami gyomnövényt. Szőlőben taláható gymonövény lefőzve.” „Ez limóporízű! Hát, nem tudom, műmangó?” „Nagyon kesernyés és barackos. Ja és rohadt édes közben.”

Tesco, aquafruct, bazsalikom, eper, 12 pont

Oké, hogy ebben egy gramm cukor sincs, de olyan elképesztő édesítőszer íze van, hogy ember legyen a talpán aki melegben ebből akár egy decit is képes meginni. Na, persze hidegben is szívszorító lenne ezt kortyolgatni. Émelyítően édes, a bazsalikomot messziről elkerüli, néhol az eper felismerhető benne. Kár érte, mert a koncepció remekül hangzik. 

Összetevők: természetes ásványvíz, Szén-dioxid (min. 3 g/l), Étkezési sav (citromsav), Sűrítményből készült eperlé (1%), Aromák, Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, szacharinok), Tartósítószer (nátrium-benzoát), Antioxidáns (aszkorbinsav).
Cukormentes

„Valami borzasztóan gejl dolog, nem is tudom, ki árulhatja ezt víznek. Ez konkrétan túlcukrozott limonádé.” „Undorító, nem vagyok hajlandó kitalálni az ízét, szerintem édesítős.”„Ez alma? Tök édes.” „Ez inkább gyógyszerre hasonlít, mint pezsgőtablettára, ebben is valami barackos szándékot vélek felfedezni, de elég kellemetlen élmény egy ilyenbe belekortyolni. Kicsit színesebb, mint a többi, de ezzel se lopta be magát a szívembe.” „Ez vizezett szőlőlé, amiben feloldottak egy százforintos boltból nagyon olcsón vett gyerekrágót.” „Nagyon édes, és mintha epres lenne.” „Jaj, ez valami borzasztó! Gyomorfájósan édes, szacharinos. Szomorú.”

Szentkirályi virágoskert, dinnye, lótuszvirág, 14 pont

Nos, akkor most jöjjön az a rész, amikor az ember elolvassa a víz nevét, aztán a térdét csapkodja a röhögéstől, és utána csendben lehatja a fejét, és üres tekintettel bambul maga elé. Igen, jól látja: lótuszvirág. Szóval bocsássák meg nekünk földi halandóknak, hogy nem tudunk biztos képet adni arról, hogy lótuszvirágíze van-e van nincs, azt viszont el tudjuk mondani, hogy mi mit érezünk ki belőle. És igen, persze, hogy cukros.

Összetevők: víz, Cukor, Étkezési sav: citromsav, Aroma és természetes aroma, Tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, Antioxidáns: aszkorbinsav. 
100 ml / 3,0 g cukor

„Vicces ez dinnye ízű, pont olyan, mint a mostanság menő uborkás vizek. Ha nem lenne még ennyire sem édes, szeretném.” „Sárgadinnye vagy uborka, cukros lehet.” „Én arra tippelnék, hogy ez uborkás, kígyóuborkás. Bizarr, de nekem egész bejön az eddigiekhez képest.” „Szerintem pontosan olyan ez, mintha pofára estem volna egy arborétumban egy virággyűjteménybe, és próbálnám lemosni az arcomról a virágokat és közben innék is belőle.” „Esküszöm, sárgadinnyeíze van. Extragusztustalan sajnos, bár kevéssé édes, ami jó.” „Aztaaaa, de jó illata van! Uborkás, és valami virág talán?! Tök jó, olyan, mint a rózsavíz  uborkával. Nem édes és még talán sárgadinnye is van benne. Hidegen nagyon jó lehet, meg persze flancolni is vele a Palán, mert tuti valami extra drága cucc.”

Szentkirályi virágoskert, gránátalma, százszorszép, 15 pont

A teszt írása közben éppen egy norvég ismerősömmel beszéltem, aki rákérdezett, hogy éppen miről írok. Elmeséltem neki, mire csak ennyit tudott mondani: „Water with a flavour of lotus and daisy?! You've got very weird stuff in Hungary.” És igen, azt kell, hogy mondjam, igaza van. Ki megy be úgy a boltba, hogy „Hű, de innék egy kis százszorszépes vizet?” Nyilván ezek után már másképp lesz, főleg ha a Szentkirályi télen sem szünteti be ezeknek a vizeknek a forgalmazását. Cukor ebben is van, ebben legalább már van százszorszép-kivonat. 

Összetevők: víz, Cukor, Étkezési sav: citromsav, Természetes aroma, Százszorszép kivonat, Tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, Antioxidáns: aszkorbinsav.
100 ml / 3,0 g cukor.

„És itt van barackIé, ami szintén alkalmatlan emberi fogyasztásra.” „Fröccs-ízesítést-mondanék, és ez is borzasztó.” „Ennek szaloncukor íze van. Nem a jó értelemben!” „Amikor ebbe belekortyoltam, libabőrös lettem, de lehet, hogy azért, mert bejött a huzat a nyitott ablakon. Ennek nagyon kevés íze van, olyan, mintha szénsavas mosogatóvizet innék, de legalább nem különösebben édes. Nem tudnám semmilyen gyümölcsízhez hasonlítani.” „Megkóstoltam és az első szó, ami eszembe jutott: mélabús. Ez az a víz, amin azok a mélyen szántó Coelho gondolatok is vannak?” „Nem túl édes, de érezni benne így is a műcukor ízét. Aromás, valami virágos izé."

Bronzérmes: NaturAqua emotion, őszibarack, hibiszkusz, 16 pont

Elég volt a 16 pont a maximális 35-ből, hogy a harmadik helyre tudjon kerülni ez a termék, aminek legalább van egy kis barack íze. Az előzőknél jobb, de ettől még nem lesz sajnos tökéletes, és rengeteg benne a cukor.

Összetevők: NaturAqua természetes ásványvíz 95% - vastalanítva (víznyerőhely: NaturAqua kút, Zalaszentgrót), Fruktóz-glükózszörp, Őszibaracklé 1% (sűrítményből), Étkezési sav: citromsav, Aromák hozzáadott hibiszkusz kivonattal (hibiszkusz kivonat: 0,01%), Tartósítószer: dimetil-dikarbonát. 
100 ml / 4,7 g cukor.

„Na jó, ez bármi is legyen, isten ellen való vétek.” „Semmilyen íze sincs, de talán valami dinnye vagy barack, elmegy.” „Mind ugyanolyan ízű. Ki iszik ilyet?” „Kortyolás közben félúton ez is kicsit belemar a szájüregbe, amiről már megint a vegyszerivás jut eszembe. De barackos vegyszer szerintem.” „Ennek csak színe van, íze nem sok, és ez eléggé az előnyére válik.” „Jó, mert savanykás. De egyáltalán nem tudom, milyen gyümölcs, valami piros? Ez nem rossz cucc amúgy.”

Bronzérmes: Tesco, aquafruct, limetta, gyömbér, licsi, 16 pont

Megosztott helyezésben lett harmadik a tescós és a NaturAqua, viszont ez mentes mindenféle cukortól, és még édesítővel sem tömték tele. Abszolút érezni benne a gyömbér ízt, mert ugye gyömbért nem nagyon látott, és a citrom is teljesen kivehető. A licsi már kevésbé érezhető ki, azonban a WC-illatosítóra legalább ketten tippeltek. 

Összetevők: természetes ásványvíz, Szén-dioxid (min. 3 g/l), Étkezési sav (citromsav), Sűrítményből készült citromlé (1%), Aromák, Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, szacharinok), Tartósítószer (nátrium-benzoát), Antioxidáns (aszkorbinsav).
Cukormentes

„Citromos, nagyon édes, rossz ipari limonádé, valami sajátmárkás lehet.” „Citromosra tippelek, szerintem cukros.” „Ok, feladom: szőlő? Az agyamig hatol.” „Lehet, hogy valami baj van velem, de szerintem ez is sós. Valami citromosra emlékeztet, de kb. annyira, mint amennyire egy citromos WC-illatosító citromos.” „Szag alapján légfrissítő. Gyöngyvirágos? Olyan mintha a WC-n ülve italozgatnék és ez egyáltalán nem jó, Ilyet nem akarok többé.” „Citrompótló, édesítőszer, és ha megölnek, sem tudom, milyen ízű. Lime?” 

Ezüstérmes: Tesco, aquafruct, citrom, levendula, 17 pont

Ismét egy tescós termék, és ebben sincs cukor, ráadásul ez még finom is, enyhén sprite-os beütése van. 

Összetevők: természetes ásványvíz, Szén-dioxid (min. 3 g/l), Étkezési sav (citromsav), Sűrítményből készült citromlé (1%), Aromák, Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám K, szacharinok), Tartósítószer (nátrium-benzoát), Antioxidáns (aszkorbinsav).
Cukormentes

„Citromos, nem olyan borzalmas, de biztos tele van cukorral.” „Tuti energiaszegény, citrom-lime-os lehet.” „Kellemesen gejl. Az ízét nem tudom belőni.” „Hűha, ennek olyan kicsit sós az íze a végén, mint amikor a pezsgőtabletta vége nem oldódik fel rendesen a pohár alján. Nem jó, vegyszereken kívül máshoz nem tudnám hasonlítani.” „Azt hittem a Traubisoda nem tud megromlani. Végül is ez sem romlott, csak erjedt egy kicsit.” „Édesítőszer, citromsav, pici buborék, fürdőhabaroma.”

Aranyérmes: NaturAqua emotion, mangó, chili, 21 pont

Ezzel a 21 ponttal tarolt a mangós és csillis NaturAqua, ugyanis ezen a teszten ez az egy termék kapott 20 feletti pontszámot, mindezt úgy, hogy senki nem volt képes kitalálni, milyen ízű vizet iszik, ami azért mindent elmond az ízesített vizek világáró. Ja, jó az ízlésünk, ebben van a legtöbb cukor...

Összetevők: NaturAqua természetes ásványvíz 94% - vastalanítva (víznyerőhely: NaturAqua kút, Zalaszentgrót), Fruktóz-glükózszörp, szén-dioxid,mangólé 1% (sűrítményből), Étkezési sav: citromsav, Aromák: chili aromával, Tartósítószer: dimetil-dikarbonát. 
100 ml / 5,5 g cukor.

„Ennek föld íze van, egészen brutális.” „Gránátalmás vagy barackos, édesítőszeres.” „Ez valami gyümölcsös? Talán erdei?” „Ez nekem ízlik, szerintem sárgabarackos. Kifejezetten gyümölcsös, még azt is el merném hinni, hogy valami természeteshez van köze.” „Elég érdekes, valami virág, vagy virágaroma, meg valami teljesen oda nem illő másik íz.” „Nem annyira édes, egyáltalán nem rossz. Talán barackos? Vagy ilyesmi.” „Elképesztően jó illata van, az ízéről fogalmam sincs, de az illata mindent visz. Az illata rózsás és jó, mondjuk legyen inkább savanyú, mint édes.”
 
Termék neve
Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35) Itt vettük
NaturAqua emotion, mangó, chili 249 166 21 Tesco
Tesco, aquafruct, citrom, levendula 105 70 17 Tesco
NaturAqua emotion, őszibarack, hibiszkusz 249 166 16 Tesco
Tesco, aquafruct, limetta, gyömbér, licsi 105 70 16 Tesco
Szentkirályi virágoskert, gránátalma, százszorszép 249 166 15 Tesco
Szentkirályi virágoskert, ,dinnye, lótuszvirág 249 166 14 Tesco
Tesco, aquafruct, bazsalikom, eper 105 70 12 Tesco
Apenta vitamix, alma, mangó 249 166 12 Tesco
Szentkirályi, citromfű, lemon-lime 249 166 10 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra