Ön is szereti az édes és sós csigákat? Mi nagyon. Össze is gyűjtöttük a tizenkét kedvenc receptünket a pikk-pakk összedobhatóaktól a keltekig. Reggelire, ebédre, uzsonnára, szinte bármikor tökéletesek!
Ha eléggé felcsigáztuk, válogasson kedvére!
1. Cseresznyés-csokis csiga
Bár a kelt tészták általában több fázisban készülnek, és emiatt hosszabb idő, míg elkészülnek, ennél a csigánál csalunk egy kicsit: alig kell dagasztani, a kelesztés is rövidke, de a magas zsírtartalom – a mascarpone-vaj kombó – miatt mégis puha, foszlós sütit kapunk, ami még langyosan, a tepsiről el fog tűnni.
2. Almás-mákos csiga
Ha nem szeretném a mákos mellett a többi sütit is, akkor karácsony kivételével – amikor a beigli a sztár – csak ezt a mákosat sütném. Ennél szaftosabb és mákosabb mákos sütit nehéz találni, a tésztája egyszerű, gyorsan kész van, szinte kelt-tésztaszerű , de a kelesztési-dagasztási macera nélkül, akár fagyasztható is, rengeteg van belőle, és napokig finom.
3. Mogyorós-fahéjas csiga, kelesztés nélkül
Egy adag csiga mindig jól jön, akár reggelire, akár uzsonnára egy bögre tejeskávé vagy tej mellé. Ennek a receptnek az az előnye, hogy a tészta nem élesztővel, hanem sütőporral készül, így nincs kelesztési-várakozási idő: összeállítjuk a tésztát, és már süthetjük is.
Mi most mogyorós-fahéjas töltelékkel készítettük a csigákat, de használhatja ugyanezt a tésztát kakaós vagy kókuszos töltelékű csigákhoz is.
4. Nutellás tekercs: bűnözés felsőfokon
Lehet, hogy nem túl egészséges (sőt!), és nem fér bele a mostanában divatos mindenmentes táplálkozási szokásokba, de ha már bűnözünk, akkor adjuk meg a módját ezzel a nutellás tekerccsel.
5. Kakaós csiga, népszerűséghajhászoknak
Sokan szoktak nosztalgiázni a régi jó kakaós csigákról. Nem tartozom közéjük, én gyerekkoromból kiszáradt, kakaót értelmes mennyiségben csak a közepén tartalmazó csigákra emlékszem, aminek legalább a bő felében nem volt semmi élvezet. Azt hiszem, ezt az élményt amúgy sokan osztják.
Ennek az élesztős változatnak még van az az előnye is, hogy készíthetjük a tésztát este, aztán megformázás után tepsistül berakhatjuk a hűtőbe. Ilyenkor reggel a hideg sütőbe tegyük be, mire a sütő bemelegszik, a tészta is magához tér, és gond nélkül megsül. Ugyanígy járható út az is, ha a formázás után lefagyasztjuk a csigákat, ekkor felhasználás előtt tepsin hagyjuk kiengedni.
6. Süssön Ferdinándot!
A Ferdinánd tekercs hihetetlenül puha és szaftos. A vaníliától pedig olyan illat lengi be a lakást, hogy nem is akarunk majd kiszellőztetni.
7. Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle
Ha a svédek csinálnak valamit, az biztos, hogy ütős lesz – ebben a tudatban álljon neki a hagyományos svéd fahéjas csigának. Tényleg intenzív ízű süti, puha, édes, és nagyon-nagyon fűszeres, a tetején ropogós bevonattal.
A svédek úgy hívják, kanelbulle, mi maradhatunk a fahéjas csiga elnevezésnél, bár a megszokott íztől ez mindenképpen különbözni fog a nagy mennyiségű kardamomnak köszönhetően. A megadott hozzávalókból jó sok sütink lesz, ami nem baj, mert másnap még mindig nagyon finom volt, a harmadnapot viszont már nem érte meg, mert mind elfogyott.
8. Barackos "rózsatorta"
Egy dobjuk-gyorsan-össze sütibe azért belefér egy óra pihentetés, cserébe a klasszikus kelt tésztához hasonló, puha, szaftos végeredményt kapunk, amit a krémsajtnak és a vajnak köszönhetünk.
9. Limara tízóraiztat: az este kelt péksütik
Ha a tízóraikról van szó, általában nem a kelt tészták szoktak az eszünkbe jutni. Ez világos is, senki nem akar négykor kelni azért, hogy a gyerek uzsonnásdobozában friss briós díszelegjen. De van egy kerülőút, amit én gyakran alkalmazok, ez pedig az, hogy egy csomó kelt péksütemény remekül bírja a hűtőben éjszakázást, reggel pedig egy fél óra alatt készre süthetőek. A fél óra persze nem kevés, de még éppen beleférhet, pláne, hogy aktív munkánk ilyenkor már nincs vele, egyszerűen a még hideg sütőbe tesszük a tepsit, majd, ha megsült, kivesszük. Ennyi.
10. Sonkás csiga, nem csak húsvétkor nagy kedvenc
Tipikus húsvéti sós sütemény, ami általában pillanatok alatt elfogy. A csigaformát a gyerekek is imádják, a töltelékhez és a tésztához pedig minden van otthon még akkor is, ha épp zárva vannak a boltok.
11. Pizzacsiga, és még két étel egy pizzatésztából
Házi pizzát sütni jó. Házi pizzát enni még jobb. A maradékot újrahasznosítani a legjobb. Na jó, az evés a legjobb, de manapság, amikor minden gasztromágus az “újragondolt” ételekben utazik, még a retek leveléből is finom krémet készíthetünk, és nem élet az élet paprikás krumpli ízű macaron nélkül, akkor vonjuk le a következtetést, és legyünk mi is kreatívak. Tegyük félre a maradékokat, és alkossunk belőlük egy új ételt, vagy használjuk a jól ismert ízeket valami egészen más formában. Ez a más forma esetünkben a pizzacsiga.
12. Gombás csiga, avagy aluljárós burekas házilag
Gombapástétomot csináltam, amikor jött az ötlet, hogy készítsek egy kis gombás csigát is. Mint minden kész leveles tésztából kiinduló történet, ez is egyszerű, az eredmény pedig kísértetiesen hasonlít a metró alujárókban kapható gombás burekasra. Szóval finom.
Sütiiskolánkban elolvashatja, hogyan készül a leveles tészta házilag.