Hét ütős haute couture szépségtrend

Mire letudjuk a kötelező köröket az haute couture héttel kapcsolatban, lassan kezdetét is veszi a divathét New Yorkban. Na de ne szaladjunk annyira előre, hiszen még nem esett szó az haute couture hét frizura- és sminktrendjeiről, amelyeket ha nem is kell feltétlenül betartanunk, egyfajta támpontként és inspirációként egészen biztosan szolgálnak majd a közeljövőben. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen szépségtrükköket vetünk be az őszi-téli szezonban!

1. Valami kék

Nem számít, hogy visszafogott vagy túl harsány formában, de mindenképpen érdemes beépíteni valami kéket a sminkünkbe a báli szezonban. Dick Page sminkmester például a MAC szemfesték szettjének cián-, tenger- és égkék árnyalatait használta a Schiaparelli modelljeinél, míg a Maison Margiela és a Jean Paul Gaultier modelljei olyan élénk kobaltkék szemfestéket kaptak, mint amilyet annyira kedvelt a monokróm munkáiról elhíresült francia képzőművész, Yves Klein. Nem túlzás azt mondani, hogy bármit menő lesz kékre pingálni, ugyanis trendi lesz a kék macskaszem, ahogy az alsó és a felső szempillák is kékké változhatnak 2015 második felében.

2. Koronák

A jó ideje divatban tartott túlméretezett és látványos fejdíszeket idén a csillogó koronák és tiarák váltották a sorban. A királynős, illetve hercegnős életérzést kölcsönző kiegészítőben több couture tervező is látott fantáziát, mint például az Atelier Versace, mely horgonyzott virágkoszorú formájában jelenítette meg a formát a kifutón. „Gyönyörű nimfának tűnnek a modellek, a ruhájuk és a hajpántjuk is gyönyörű!” – állapította meg bölcsen a Versace modellekről az ismert hajszobrász, Guido Palau. A nőies elem aranyozott formában feltűnt a Valentino és az Elie Saab kifutóján, míg Zuhair Murad csillogó kövekkel rakta ki fejdíszeit. Alberta Ferretti pedig hajpánt híján fényes anyagot fonatott modelljei hajába a couture héten. Ez a költséghatékony megoldás borítékolhatóan fel fog majd bukkani a „beauty bloggerek”oldalain a közeljövőben.

3. Feltűnő ajkak

Míg a ready-to-wear bemutatók kifutóit a kilencvenes éveket idéző vámpíros ajkak uralták, addig az haute couture héten inkább a világosabb, romantikusabb ajkak kerültek reflektorfénybe. A Margiela kifutóján a kobaltkék volt a menő, míg az Armani szerint a rózsaszín az új vörös. Különösen szerettük az Ulyana Sergeenko kifutóján látott piros árnyalatú rúzst, valamint a Chanel modelljeire kent ajakrúzst, amit a divatház 'Rouge Allure Velvet Luminous Matte Lip Colour' típusú termékével ért el a sminkmester, Tom Pecheux.

4. Sápadt arcbőr, alig smink

A pirospozsgás arcbőr mindig menő a divatházaknál, kivéve az idei couture hetet, ahol inkább a sápatag, beesett arcú modellek uralták a kifutókat a szezonban. A láthatatlan sminket és a beteges tekintetet trendinek tartotta a Giambattista Valli sminkese, Val Garland, a Valentino, illetve Bouchra Jarrar is, akinek fodrásza vizes hatást keltő, hátrafésült frizurával tette még zavarbaejtőbbé a furcsa trendet. „Ezek a nők nem izzadnak, hanem ragyognak” – viccelődött a Dior sminkmestere, Peter Philips, akit Botticelli portréi ihlettek meg a couture smink elkészítése közben.

5. Valami fényes

Idén nemcsak füstös szemekkel értek el drámai hatást a sminkmesterek, éppolyan felkapottak voltak a fülledt bronz, a jéghegyre emlékeztető ezüst, és a vintage arany árnyalatok is a szezonban. Alexandre Vauthier kifutóján egy kis feketével tették még látványosabbá a bronz árnyalatokat, Elie Saabnál pedig „szexi glam rock” külsőt varázsoltak a modelleknek. Nagy feltűnést keltettek az egyszerre fényes és csillogó hatású sminkkel vonuló modellek a Fendi és a Versace kifutóján is. A Fendi Sam McKnightot, a Versace pedig egyik nagy kedvencünket, Pat McGrathot szerződtette le a szezonban. Utóbbi ötletét, miszerint érdemes a metál árnyalatokat egy kis zölddel „megpuhítani”, egészen biztos ki fogjuk próbálni a báli szezonban.

6. Nem kopnak ki a fonatok

Bár különböző formában, de szezonról-szezonra visszatérnek a kifutókra a fonatok. A vörös szőnyegre szánt estélyiket kissé lágyították az idei, kócosabb, kusza fonások, Guido Palau például egy romantikus laza fonattal készült a Valentinónak, míg Alberta Ferrettinél inkább az elegánsabb, 19.századi módit idéző fonás jelent meg. Kedvencünk volt Jean Paul Gaultier rendetlen halszálkafonás technikája, amit eddig leginkább egy strandolással egybekötött, ellógott naphoz tudtunk a legjobban elképzelni.

7. Önmegvalósítás

A smink- és fodrászmestereket is elérte az önmegvalósítás, aminek köszönhetően számos kifutón felbukkantak az egyéniségüket erősen képviselő modellek, hírességek, múzsák és művészek, például Dita Von Teese, Marie-Agnes Gillot vagy Marie Beltrami. A legjobb és egyben legelborultabb ötleteket a Maison Margiela, a Jean Paul Gaultier, valamint Alexis Mabille bemutatójáról leshetik el a bevállalósabbak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek