Akkor és most: Pierre Cardin klasszikusa Tom Fordnál

Pierre Cardin 1971-es modellje.
Pierre Cardin 1971-es modellje.Pinterest

A divatvilágban is forradalmi időszaknak számított a lázadó hatvanas-hetvenes évek, így semmi meglepő nincsen abban, hogy korunk ismert vagy kevésbé neves divattervezői is előszeretettel nyúlnak vissza ehhez a mindenféle szempontból termékenynek mondható időszakhoz.

Az idén 93 éves francia dizájner, Pierre Cardin az 1971-1972-es (akkor még nem volt évi négy-hat bemutató) szezonra tervezte azt a klasszikussá vált, két oldalt lyukasan hagyott, geometrikus formájú pelerin kabátot, aminek újragondolt mását a texasi származású Tom Ford is felvonultatta a 2013-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján. Bár mindkét designer sötétkékben gondolkodott a tervezés során, Cardin garbóval, gombokkal és fekete övvel is ellátta kreálmányát, míg Ford eggyel letisztultabb formában mutatta be az ikonikus forma ihlette luxusruháját Londonban.

A Tom Ford féle verzió 2013-ban.
A Tom Ford féle verzió 2013-ban.Tom Ford

Ford kollekcióját abban az idényben az olyan ellentétes párok jellemezték, mint például a tisztaság és a perverzió kettőse – írta a Style.com munkatársa, aki akkor a legtöbb szakemberhez hasonlóan üdvözölte a Cardin ihlette, kivágott, minimalista darabot. Pierre Cardin futurisztikus pelerin kabátját sajnos nem árulják az ilyen termékekre specializálódott oldalakon, de a Vogue-nak köszönhetően – mely akkoriban előszeretettel hozta le a Cardin féle kabátok szabásmintáit – az etsy.com oldalán átlagosan 45 dollárért (kb.12.540 forint) lehet lecsapni a tervekre a vintage és a párizsi sikk rajongóinak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra