Egy jó máglyarakás vasárnapra?

Igazi klasszikus a máglyarakás: tojásos-vaníliás tejtől szaftos, kellemesen savanykás a házi baracklekvártól, aromás a darált diótól, a lekváros tojáshab pedig légiesen könnyű a tetején.

Ötvös Zsuzsanna

Tulajdonképpen egy egyszerű kenyérpudingról van szó, ami maradékfelhasználásra is kitűnő: mehet bele kicsit szikkadtabb zsemle vagy akár kifli, de maradék kalácsból még finomabb lesz. Egy jó leves után, langyosan főétel is lehet, de akár desszertként is tálalhatjuk.

Hozzávalók:

10 zsemle (ne teljesen frisset, inkább egy naposat használjunk, kifli, kalács is jó!)
6 tojás
50 g olvasztott vaj
8 dl tej
1 vaníliarúd
8-10 ek. nádcukor (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
kb. 5 dl sárgabaracklekvár
200 g darált dió 

vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez

1. A zsemléket kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tejet langyosra melegítjük, majd egy kézi habverő segítségével belekeverjük a tojássárgákat, négy púpos evőkanálnyi cukrot, a vajat és a vaníliarúd kikapart magjait.

2. Egy nagyobb tűzálló tálat (kb. 40 x 25 cm-es) kivajazunk, és beszórjuk zsemlemorzsával. A zsemleszeletek felét egyenként megmártjuk a tojásos tejben, és szorosan a tál aljára sorakoztatjuk.

3. A zsemleréteg tetejét bőven megkenjük baracklekvárral. A darált diót összekeverjük két evőkanálnyi cukorral, majd egyenletesen a lekvárra szórjuk. A maradék zsemleszeleteket szintén megmártjuk a tojásos tejben, és a diós réteg tetejére sorakoztatjuk szorosan egymás mellé. Ha marad ki valamennyi a tojásos tejből, rákanalazzuk a zsemleszeletek tetejére – úgy jó, ha szaftosak lesznek!

4. A rétegezett máglyarakást 10 percre 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.

5. A tojásfehérjéket a maradék két evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük. A végén két evőkanálnyi baracklekvárt adunk hozzá, és vele együtt kicsit tovább verjük a habot.

Kivesszük a tálat a sütőből, és a baracklekváros tojáshabot habzsák segítségével a máglyarakás tetejére adagoljuk. További 10-15 percig sütjük, míg a tojáshab szépen meg nem pirul.

Ebből a mennyiségből 8-10 nagyobb adag lesz.

Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra