Műkorcsolyázóból lett elismert tervező Vera Wang

A divat iránt érzett szenvedélyen kívül két dolog közös Victoria Beckhamben és Kim Kardashianban: mindketten Vera Wang ruháját viselték az esküvőjükön. A 65 éves, műkorcsoláyból lett tervező tartalmas életutat tudhat maga mögött – éppen ezért döntöttünk úgy, hogy A divat arcai sorozatunk következő részében vele foglalkozunk.

Vera Wang 1949. június 27-én született New Yorkban. Szülei a 40-es években emigráltak az Államokba: édesanyja fordítóként dolgozott az ENSZ-nél, az édesapja pedig gyógyszer- és olajmágnás volt, a család pedig az Upper East Side-on lakott. Wang szerelmes volt a műkorcsolyába, a sportot pedig elég magas szinten űzte is. Sajnos ahhoz nem volt elég jó, hogy az olimpiai csapatba is bekerüljön – ekkor adta fel a sportolói karrierjét és ásta be magát a divatiparba.

Több iskolába is járt – többek között megfordult a párizsi Sorbonne-on is. 1971-ben diplomázott le és a Vogue magazinnál kezdett el dolgozni. 23 évesen kinevezték vezető divatszerkesztőnek – ezt a pozíciót egészen 15 éven át töltötte be. 1987-ben otthagyta a magazint, hogy a Ralph Laurennél a kiegészítőrészleget igazgassa. A saját esküvőji ruháját ő maga tervezte, innen pedig egyenes út vezetett a márkájának elindításához.

1989-ben ment hozzá Arthur Beckerhez és mivel idegesítette, hogy nagyon szűk az esküvőiruha-kínálat, így lerajzolta a tervét és elment vele hozzá egy szabóhoz – ez az akció 10 ezer dollárjába (mai árfolyamon számolva és az inflációt is figyelembe véve ez most 5,5 millió forintba) kerül. Egy évvel később, az édesapja támogatásának segítségével megnyitotta az üzletét a Madison Avenue-n.

Wangre nemzetközi szinten akkor figyeltek fel, amikor 1994-ben kézzel díszített ruhát tervezett a műkorcsolyázó Nancy Kerrigannek. Ruháit azóta folyamatosan viselik a díjátadók vörös szőnyegein – többek között Hally Berry, Goldie Hawn, Charlize Theron és Meg Ryan is rajong a tervező munkáiért. Wang 2001-ben bemutatta első parfümjét, 2006-ban pedig összeállt a Kohl's-zal, akik Simply Vera néven, jelentősen olcsóbban árulták a ruháit. 2002-től lakberendezési holmikat is tervezett. 2012 tavaszán összeállt a Men's Wearhouse-zal, és 2 szmokingot tervezett nekik/velük.

1994-ben a CFDA (Amerikai Divattervezők Tanácsa) tagjává választotta, 11 évvel később pedig őt választották meg az év nőiruha-tervezőjének. Wang egyébként még mindig New Yorkban él, két örökbe fogadott lányával. Ruhái feltűntek többek között a Szex és New Yorkban is – Carrie Bradshaw az ő ruháját viselte a híres Vogue-fotózáson. Szerepelt a The September Issue-ban, a Gossip Girlben és a Keeping Up with the Kardashians-ben is – mindegyikben saját magát alakította. Victoria Beckham és Kim Kardashian is az ő ruhájában ment férjhez – utóbbi három különbözőt is viselt az esküvőn.

„Rövid távon mások már értek el nagyobb sikereket, mint én, de az nem az én asztalom. Én lépésről lépésre haladtam, ügyfélről ügyfélre, üzletről üzletre. Szenvedélyes utazás van mögöttem, de közel sem rövid. És még csak könnyű sem"

– nyilatkozta egy interjúban a Business of Fashionnek.

A divattervezőket bemutató sorozatunk további részeit ide kattintva találja meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek