A scone az angolok-skótok tradicionális, gyors teasüteménye, enyhén édes és általában sűrű tejszínnel és gyümölcsökkel, dzsemmel (eperdzsemmel leginkább) tálalják. A tradicionális, lustább formája a kerek lepény – eredetileg nem is sütőben, hanem serpenyőben sütötték – amit már a sütés előtt cikkekre osztanak.
Legjobb frissen, langyosan, de ez a változat elég sok folyadékot is tartalmaz, és a sűrű, krémes tejföllel másnap reggelire is jó egy csésze (jeges) tea mellé
Hozzávalók:
tészta:
25 dkg liszt + 2 dkg a gyúráshoz
7 dkg cukor
fél tk. só
1 kk. sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
6 dkg vaj
2 ek citromlé
2 dl zsírszegény joghurt
megkenni:
1 ek joghurt
2 ek barna nádcukor
A tetejére:
1 nagyobb doboz tejföl
2 ek méz
1 citrom lereszelt héja
eper, vagy bármilyen idénygyümölcs
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral bélelünk, de plusz egy tepsit is alá rakunk.
- A tetejére való krémmel kezdjük, mert ennek majd kell egy kis idő. Ehhez a tejfölt, a mézet és a citromhéjat elkeverjük, tiszta zsebkendővel bélelt szitába rakjuk, hagyjuk lecsöpögni.
- A tészta következő 5 hozzávalóját (liszt, cukor, só, sütőpor, szódabikarbóna) elkeverjük. A vajat egészen vékony szeletekre vágjuk, hozzákeverjük, és kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a joghurtot és a citromlevet, villával elkeverjük, míg össze nem áll a (ragadós!) tészta.
- Jól lisztezett munkafelületen, lisztes kézzel 2-3 percig átgyúrjuk, közben mindig lisztezve, hogy ne ragadjon.
- A sütőpapírra téve 20 cm-es ujjnyi vastag körré lapítjuk, megkenjük a joghurttal, megszórjuk a cukorral, késsel nyolc szeletet jelölünk bele, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A kihűlt sütit a sűrű tejföllel és idénygyümölccsel – most épp eperrel – tálaljuk.