Szaftos, kiadós, ízes egytálétel. Akár hétvégi, nagy családi összeröffenésekre is kiváló lehet. Kevés munka van vele, ami a végeredményen abszolút nem érezhető.
A dolog igazi pikantériáját ezúttal egy kis füstölt pirospaprika adja, ami végre már kis hazánkban is beszerezhető. Emlékszem, még pár éve hogy irigykedtem, amikor Jamie Oliver kb. mindenbe tett, nálunk meg – a nagy paprika-nagyhatalomban – beszerezhetetlen volt. Szóval, helyettesíthető persze egy kis pirított húsos szalonnával vagy hasonlóval, de ezzel a kis paprikával isteni.
Aki szeretné, kiegészítheti még némi zöldséggel, gombával, olajbogyóval, kapribogyóval is a tésztát.
További tészta ötleteinket ITT találja.
Hozzávalók (6 személyre):
25 dkg penne vagy tetszőleges alakú tészta
30 dkg sovány, darált marhahús (pl. felsál)
2 x 40 dkg-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
2-3 evőkanál bazsalikompesztó (házilag így készül)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál balzsamecet (elhagyható)
15 dkg parmezán vagy más kemény sajt (pl. grana padano)
só, bors,
olaj
- A tésztának sós vizet forralunk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és mindent előkészítünk a mártáshoz.
- A hagymát felaprítjuk, egy nagy serpenyőben 3 evőkanál olajat vagy más zsiradékot hevítünk. Rádobjuk a hagymát. Ha már szépen pirul, mehet rá a darált marhahús. 2-3 percig nagy lángon pirítjuk, majd közepesre mérsékeljük, és rápréseljük a fokhagymát. Frissen őrölt borssal is megszórjuk.
- Kifőzzük a tésztát. A hús nagyjából 6-8 perc alatt elkészül. Ekkor megsózzuk, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a paprikával. Elkeverjük benne, ráöntjük a két paradicsomkonzervet, adunk hozzá egy kevés balzsamecetet és a pesztót. Még néhány percig főzzük.
- A leszűrt tésztát a szószhoz keverjük. Egy nagy (nálam 25x35 cm-es tepsibe) szedjük a felét, amit megszórunk a reszelt sajt felével. Erre jöhet a maradék tészta, végül a sajt.
- 20 percre a 200 fokos sütőbe tesszük.