Erről a weboldalról még véletlenül se vásároljon!

Sokszor ajánljuk olvasóinknak saját tapasztalataink alapján, hogy próbálják ki az online vásárlást, mivel sokkal olcsóbban és egyszerűbben juthatnak hozzá egyedi ruhákhoz és kiegészítőkhöz. Most viszont egyik olvasónktól kaptuk a tippet, honnan ne vásároljon senki: létezik ugyanis egy weboldal, ami bár abszolút hiteles webshopnak tűnik, valójában csak pénzlehúzás. Mutatjuk, mitől óvakodjon és, hogy mikre ügyeljen, hogy ne csalhassák ki a pénzét.

Ma már elképesztő a választék online webshopokból, ráadásul majdnem mindegyik szállít Magyarországra is, úgyhogy nem kell órákat töltenie a szelektálással. Egyre több webáruház követi a romwe.com vagy a jessicabuurman.com marketing-mintáját, vagyis, hogy ingyen cuccokat küldenek különböző bloggereknek, hogy azok outfit bejegyzésekben reklámozzák a ruháikat. Így találkozott a 6ksfashion.com webshopjával olvasónk, aki végül elég rosszul jött ki az esetből.

"Egy divatblogger oldalán láttam egy kimonót, amit a 6ksfashion.com-ról rendelt. Egyből megtetszett, és mivel ő már rendelt, valamint valódi képet is rakott ki róla, úgy döntöttem, én is veszek egyet. A bejegyzésben írta a lány, hogy viszonylag sokat, egy hónapot kellett rá várni, de nem izgattam magam rajta, mert nagyjából mindenhol ennyi az átlagos szállítási idő. Meg is rendeltem az oldalról, Paypal-en keresztül vonták le a 22 eurót, majd vártam" – írja olvasónk.

"Három héttel később néztem rá először a nyomkövetési számra, mert hát ugye egy hónappal kalkuláltam: ekkor tűnt fel, hogy még mindig nem kaptam, úgyhogy azonnal írtam az ügyfélszolgálat e-mail címére. Ennek két hete, azóta sem jött válasz, se nyomkövetési szám. Ekkor már elkezdtem gyanakodni, úgyhogy kicsit jobban utánanéztem az oldalnak, persze nem kellett sokáig kutakodnom, hogy kiderüljön, hogy tényleg kicsalták a pénzemet. A webshop Facebook oldalán is csupa felháborodott hozzászólást találtam. Most már csak vissza akarom szerezni a pénzemet, de fogalmam sincs, hogyan" – teszi hozzá.

A hivatalos weboldalon ettől függetlenül a 6ks.com-ot vezető webshopnak titulálják, mely kiváló minőségű, olcsó ruhákkal és színvonalas kiszolgálással teszi elégedetté vásárlóit. A cserelehetőség náluk is létezik: ha a vásárló nem elégedett a termékkel, visszapostázhatja – persze a postaköltség ekkor már a vásárlót terheli – ha viszont sérült, akkor a 6ks.com visszautalja a teljes összeget – de csak elvileg. A Facebook oldaluk ugyanis tele van felháborodott vevőkkel, akiknek egy része a csomagjáról érdeklődik, mások a pénzüket követelik, de akadtak olyanok is, akik perrel fenyegetőznek. 

Ami szintén furcsa, hogy a webshopon most is hirdetik a különböző akciókat és az új termékeket, így az a potenciális vásárló, akivel még nem jött szembe a Facebook oldal, gyanútlanul vásárol majd.

Utánanéztünk, pontosan kinek a kezében van az oldal és honnan üzemel: a scamadviser.com-ról kiderült, hogy a 6ks.com-ot Pekingben jegyezték be, a tulajdonos nevét viszont titkosították. A scamadviser analíziséből az is egyértelmű, hogy az oldal irányítása anonim, ami általában akkor gyakori, ha titokban akarják tartani a tulaj identitását, ami pedig arra utalhat, hogy az oldal vagy kicsalja a vevők pénzét, vagy replikákat árul, ami szintén bűncselekménynek számít. 

Alaposabban megnézve egyébként tényleg gyanús a 6ks.com: először is, a Facebook oldaluk neve nem 6ks.com, mint a weboldal, hanem ZLZ. A másik, hogy Facebookon gmail-es e-mail címet használnak, a webshopon pedig egy teljesen másikat – ez egy cég esetében alapból nem professzionális. A harmadik furcsaság, hogy már 2014 szeptembere óta nem posztoltak semmit Facebookra – ellentétben más hiteles webshopokkal szemben – holott ez a leghatékonyabb módja a vevőkkel való kommunikációnak és önreklámnak. 

Ezekre figyeljen, ha online vásárol

1. Nézzen utána, hiteles-e a weboldal!

Legegyszerűbb módja, ha átnézi a kínálatot, megnézi a termékekhez feltöltött fotók minőségét, valamint ellenőrzi, kikkel veheti fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálaton. Egyre több webshop biztatja a vásárlóit, hogy töltsenek fel saját képet a rendelt cuccról, így arról is meggyőződhet, valóban kiszállítják-e a terméket. Szintén hasznos lehet, ha megkeresi a webshop hivatalos Facebook oldalát, itt pedig átnézi a vevők által posztolt hozzászólásokat - de az is fontos, maga a webshop mennyire aktív a közösségi felületeken!

2. Ellenőrizze le a Scamadviser.com-on!

Ezt az oldalt direkt azért hozták létre, hogy meggyőződjön róla, biztonságos weboldalról vásárol-e. A 6ks.com analíziséből ugye kiderült, hogy egyáltalán nem megbízható, kíváncsiságból lefuttattunk egy ugyanilyen vizsgálatot az ASOS.com-ról is, nem meglepő módon itt már teljesen más a végeredmény.

3. Google!

Egyszerűen keressen rá a Google-ön: ha lehúzás, úgyis egyből kiderül, ha pedig nem, akkor legalább annak is utánanézhet, milyen minőségűek a termékek. Egyre több blogot írnak az online vásárolt cuccok minőségéről, és hogy mekkora csalódás élőben, ezeknek egyébként is érdemes kicsit jobban utánaolvasni vásárlás előtt.

Önt is átverték már? Írjon nekünk!

Ha ön is járt már olvasónkhoz hasonlóan, kérjük írjon egy e-mailt a divany@index.inda.hu-ra, hogy összegyűjthessük, melyik webshopoktól érdemes óvakodni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra