Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

Folytatjuk tervezőket bemutató sorozatunkat, most Jean Paul Gaultier-ről osztunk meg pár érdekességet. Gaultier 1952. április 24-én született Franciaországban, egy könyvelő-pénztáros házaspár egyetlen gyermekeként. Tervezni soha nem tanult, az élet 1970-ben Pierre Cardinhez sodorta, aki asszisztensként alkalmazta. 4 év múlva már Cardin manilai boltját vezette, majd 1976-ban bemutatta első kollekcióját.

Mindig is különcnek számított, de azon még a divatvilág is meglepődött, amikor 1985-ben férfiaknak tervezett szoknyákat – ebben az évben nyitotta megy egyébként első üzletét Párizsban. A provokatív alsókat ő maga is szívesen viselte, manapság azonban már a Breton-csíkos pulóverek számítanak a védjegyének. A divatmagazinok (Elle, Marie Claire) szerkesztői elájultak a munkáitól, az emberek többségét viszont megosztotta az, hogy "nem hagyományos" modelleket alkalmazott: sokszor idős embereket, teltkarcsú, illetve piercinges és tetovált manökeneket küldött a kifutóra.

Az 1980-as évek vége felé elvesztette szerelmét és üzleti partnerét, Francis Menuge-ot, aki az AIDS-be halt bele. Ő tervezte Madonna hírhedt melltartóját, ami az 1990-es, Blond Ambition névre hallgató turnéjához készült (megtalálja a galériánkban), 1997-ben pedig már saját couture kollekciója is debütált. 2003 és 2010 között az Hermés kreatívigazgatója volt és Marion Cotillard is neki köszönheti a 2008-as Oscaron viselt ruháját. Nem Madonna volt az egyetlen ikonikus énekesnő, akivel együtt dolgozott: Gaultier felelt Kylie Minogue KYLIEX2008-as turnéjának ruháiértis. 2012 eseménydús év volt az életében: felkérték zsűrinek a Cannes-i Filmfesztiválon (tervezők közül elsőnek), ő tervezte a francia induló, Anggun ruháját az Eurovízióra, és a diétás kóla kreatívigazgatója lett.

2015-ös tavaszi-nyári kollekciójában dominál a fekete, a virágminta, az áttetsző anyagok, illetve a sárga és a burgundi színek. És persze az sem elhanyagolható tény, hogy a lookbook és a hozzá tartozó videó egyik modellje Cseke Botond.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra