Külföldről rendel? Akár több ezret is bukhat!

Érdekes jelenségre bukkantunk a minap, ami utólag végiggondolva teljesen logikusnak tűnik, viszont lehet, hogy – hozzánk hasonlóan – eddig sokan nem tudtak róla. Mi az ASOS.com-on tapasztaltuk, hogy a beállított pénznemtől függően akár több ezer forinttal többet is fizethetünk ugyanazért a termékért. Úgy döntöttük, szakértő segítségével járunk utána a történteknek.

Mennyi az annyi?

Az alábbi cipő esetében látható, hogy fontban 65-öt, euróban 93-at, dollárban pedig 123-at kérnek érte. Hogy derül ki, hogy mi mennyit fizetünk? „A bankok jellemzően saját árfolyamot alkalmaznak a külföldi netes és/vagy bankkártyás vásárlásnál. Általánosságban elmondható, hogy ezek az árfolyamok rosszabbak, mint a pénzváltók aktuális árfolyamai, ugyanakkor a nemzetközi bankkártyás vásárlás a bank számára is jár többletköltséggel, jellemzően ezt hárítja át a fogyasztókra. Érdemes tehát bankkártyás vásárlásnál nem az általános pénzváltó honlapok, hanem saját bankunk aktuális árfolyamával számolni” – tudtuk meg Orosz Mártontól, a Pénzcentrum.hu vezető szerkesztőjétől.

A webshopokban már nemcsak a bankkártyánkkal, de akár – a sokkal egyszerűbbnek tűnő – PayPallal is fizethetünk, viszont előfordulhat, hogy ilyenkor többet kell fizetnünk. „A PayPal (illetve a hasonló online pénzküldési rendszerek) általában saját árfolyamot alkalmaznak: ez akár azt is jelentheti, hogy az adott termékért 5-10 százalékkal fizetünk többet, mint amikor bankkártyánkkal vásárolunk. Ahhoz, hogy ne vásároljunk irreálisan drágán, érdemes átállítanunk, hogy az online pénzküldési rendszer ne váltson át semmit. Inkább terhelje be devizában az összeget, melyet majd a bankunk fog (kedvezőbb) árfolyamon átváltani a vásárlás könyvelésekor” – tette hozzá Orosz.

Akár negyedével többet fizethet ugyanazért a termékért, ha rosszul választ pénznemet.
Akár negyedével többet fizethet ugyanazért a termékért, ha rosszul választ pénznemet.Fotó: asos.com

Melyiket válassza?

Elértünk posztunk egyik legfontosabb kérdéséhez: vajon melyik pénznemre állítva kerül a legkevesebbe az adott termék? A válasz: oldalanként változó. „A költségeknél érdemes arra is figyelni, hogy melyik országban van a webshop székhelye. Ha ugyanis egy nem eurozóna-tagországban található webshopban fizetünk euróval, az is többletköltséggel járhat, az újabb átváltás miatt. Ha lehetséges, inkább az adott ország pénznemében fizessünk” – mondta el a vezető szerkesztő. Tehát az ASOS.com esetében – angol webshop lévén – akkor járunk a legjobban, ha fontban fizetünk és valóban, nézze csak! 

Az én bankom utoljára ma (2015. január 27-én) reggel 7:15-kor változtatott árfolyamot, az internetes vásárlásoknál pedig az eladásit kell nézni.

Pénznem A termék ára (adott pénznemben) Eladási árfolyam A termék ára (Ft) Többletköltség a legolcsóbbhoz képest (Ft)
angol font 65 429.91 27 944 -
amerikai dollár 123.18 284.66 35 064 7 120
euró 92.86 319.96 29 712 1 768

A táblázatból látszik, hogy hiába egy huszonezres cipőről van szó, akár hétezer forinttal (a negyedével) többet fizethetünk azért, mert rosszul választjuk meg a pénznemet.

És hogy miért?

Egy kis matek: az ASOS oldalán a dollárban megadott árak 1,9-szer nagyobbak, mint a fontban lévők, a bankomnál viszont nem feleannyiért, csak a fontárfolyam (429.91) 66 százalékáért (284.66) kapom meg a dollárt. A kettő szorzata 1,25: innen adódik, hogy bármilyen terméket vennék, negyedannyival többért jutnék hozzá, ha dollárban fizetek. Az eurós árnál 1,43 az ASOS szorzója, a bankom pedig a font eladási árfolyamának 74%-áért adja nekem (319.96), a kettő szorzata pedig 1,06: tehát csak 6%-kal nagyobb költségem lenne, ha valamiért euróban szeretnék fizetni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra