Jolly joker karamellszósz, maradék bármihez

Olvasási idő kb. 2 perc

Egy jó karamellszósz-recept bármikor jól jöhet: mártogathatunk bele kekszet, tölthetünk vele palacsintát, csorgathatjuk fagylaltra, de akár a legegyszerűbb süteményt is feldobhatjuk vele, például a kicsit már megfáradt, esetleg kicsit meg is unt maradék karácsonyi készleteket.

Karamellszósz1
Ötvös Zsuzsanna

Mi most egy alapreceptet mutatunk, ezt akár fűszerezéssel is variálhatja: mehetnek bele egy vaníliarúd kikapart magjai, őrölt fahéj, vagy a bátrabbak sóval is megbolondíthatják – sóból érdemes a különleges fajtákat (pl. Maldon, fleur de sel) használni.

Hozzávalók:

200 g cukor
140 g habtejszín
40 g akácméz
60 g vaj
opcionálisan fűszerek (pl. só, egy rúd vanília kikapart magjai, fahéj)

1. A karamellszószhoz a hozzávalókat érdemes előre kimérni és a kezünk ügyébe készíteni, ugyanis gyorsan kell majd dolgoznunk. A tejszínt forrásig melegítjük, majd melegen tartjuk. Ha használunk vaníliát vagy fahéjat, akkor ezeket adjuk a tejszínhez, mielőtt felmelegítjük.

2. A cukrot kicsike lángon egészen sötétborostyán színűre karamellizáljuk, közben nyugodtan meg is lehet keverni. Fontos, hogy várjuk meg, hogy szép mély borostyánszíne legyen, akkor lesz karakteres ízű a karamellszószunk.

3. A karamellhez hozzáadjuk a mézet óvatosan. Érdemes ehhez konyhai fogókesztyűt felvenni, mert fröcskölhet a karamell. Ezután óvatosan hozzáadjuk a forró tejszínt is, és egyneművé keverjük. Ha részben visszaszilárdul a tejszín adagolásakor a karamell, akkor sincs semmi baj, visszatesszük a tűzre, és kevergetve visszaolvasztjuk.

4. Végül hozzákeverjük a vajat. Ha sós karamellszószt szeretnénk készíteni, a sót is most kell hozzákeverni. Befőttesüvegbe töltjük, majd miután kihűlt, hűtőben tároljuk. A hűtőben kicsit szilárdabb lesz az állaga, de mikróban bármikor langyosra melegíthetjük, és akkor ismét visszanyeri a szép folyós állagát.

Karamellszósz3
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek