Franciás karácsony: trüffelkrémes fatörzs torta

Ideális desszert lehet a karácsonyi asztalra ez a francia klasszikus, a fatörzs torta, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csak egy piskótát kell sütnünk, amelyet egy pár perc alatt összedobható, nagyoncsokis trüffelkrémmel töltünk meg. A karácsonyi hangulat kedvéért a trüffelkrémet egy kis narancslikőrrel turbóztuk, de bátran próbálkozzanak például jó minőségű rummal vagy whiskyvel is!

Fatörzs2
Ötvös Zsuzsanna

Ha gyerekek is fognak enni a tortából, az alkoholt cseréljük tejszínre. A trüffelkrémet ízesíthetjük is különféle fűszerekkel (pl. fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, bátrabbak egy kevés chilivel) vagy akár egy-két teáskanálnyi instant kávéval, amelyet a forró tejszínben oldunk fel.

Hozzávalók:

Piskóta:

4 tojás
4 ek. nádcukor
4 ek. liszt
2 ek. víz 
késhegynyi sütőpor

Trüffelkrém:

2 dl habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek. méz 
30 g narancslikőr (vagy rum, whiskey, vagy tejszín)
40 g puha vaj 
csipet só

marcipánlevelek díszíteni

1. A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.

2. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.

3. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

4. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.

5. Ízlés szerint marcipánlevélkékkel díszítjük.

Fatörzs1
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek