Még most sincs lekésve semmiről, akár karácsony este is készülhet, öt perces poharas desszert. Ha már sütöttünk mézeskalácsot, használhatjuk azt, de ha csak bolti spekulácius (vagy másmilyen) kekszünk van, az is tökéletesen megfelel.
Katuci
A karamellizált almaszósz is pillanatok alatt elkészül. Mutatós desszert, amivel nincs macera, szeretjük.
Hozzávalók (4 adaghoz):
12-15 spekulácius (vagy valamilyen) keksz vagy mézeskalács
25 dkg mascarpone
1 dl hideg habtejszín
4 evőkanál porcukor
1 kezeletlen héjú narancs
2 alma
2 evőkanál nádcukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- Az almákat megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, megszórjuk a nádcukorral, a mézeskalács fűszerrel. A narancs héját lereszeljük, félretesszük. A levét az almára facsarjuk, addig pároljuk, amíg minden nedvesség eltűnik róla, és szépen karamellizálódik az alma. Félretesszük hűlni.
- A hideg tejszínt egy evőkanál porcukorral kemény habbá verjük.
- A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a narancshéjjal. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
- A kekszeket apróra törjük. A poharak aljába szórunk egy keveset. A krém felét habzsákból vagy egy uzsonnás tasakból a kekszre nyomjuk, erre jöhet egy kevés az almából, újabb adag keksz, krém és alma. A maradék morzsát a tetejére szórjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.