Klónkapszulateszt: legyőzhető saját pályán a Nespresso?

A Nestle zseniális húzása volt, amikor kifejlesztette a Nespresso rendszert, George Clooneystul, kapszulástul. Bár számos egyéb szisztéma létezik, a Nespresso gyakorlatilag letarolta a piacot, ez a legmenőbb, legismertebb termék ebben a szegmensben.

A cég 1700 szabadalommal védte az aranytojás tojó tyúkot, ám minden jónak vége szakad egyszer, a szabadalmak lejártak, a konkurensek pedig azonnal ott termettek. Ezért vásároltunk be egy csomó Nespresso gépbe való kapszulát, és halálmegvető bátorsággal vetettük be magunkat a tesztbe, hogy megnézzük, a klónkapszulák képesek-e megverni az eredetit. Azoknak is érdemes áttanulmányozni a tesztet, akik nem Nespresso géppel rendelkeznek, ugyanis a legtöbb utángyártott kapszulának létezik más kapszulás gépre kalibrált változata is.

Mielőtt rendelne, érdemes elolvasni, hogy pontosan milyen géphez jók a kapszulák, ezeket a dobozon feltüntetik, igaz legtöbb esetben nem magyarul.

Kapszula vagy nem kapszula?

A kapszulás rendszerek mellett és ellen is könnyen lehet találni érveket. Az ellentábor hivatkozhat arra, hogy egy kiló kávét dupla annyiba kerül így (22.000 forint), mintha a mostanában divatos és menő pörkölőkből vásárolnánk, ráadásul rá vagyunk kényszerítve, hogy folyamatosan a multi zsebébe tömjük a pénzünket.

Aki viszont szereti, örül annak, hogy otthon is állandó minőségű, jó kávét ihat, gyakorlatilag egy viszonylag jó kávézó szintjén, nincs zaccban matatás, sőt, a pár éves gyerekünket is megtaníthatjuk a gép kezelésére, így ágyba kaphatjuk a kávét.

Érdekes, hogy az általunk vásárolt kávék nagy részén nem szerepel, hogy robusta vagy arabica fajtából készült-e, hosszasan kellett bogarászni a neten, hogy erről információt kapjunk. Jó esetben a pörkölést ráírják a csomagra.

Ami biztos, hogy a másolatok sajnos nem kerülnek sokkal kevesebbe (sőt, néha többe kerülnek) mint az eredeti. A Nespresso kapszulák alumíniumból készülnek, az összes többi kapszula műanyag. A Nespresso használt kapszuláit vissza lehet vinni a boltba, ahol újrahasznosítják, az Ethical Caffé Company összes kapszulája lebomlik, csakúgy mint a Vergnano kapszulái.

A Nespresso által kifejlesztett erősségi ajánlást feltüntettük a táblázatunkban, már ahol ezt megadták a gyártók. 1-12 között lehet az erősséget keresni, a hagyományos eszpresszókat 8-10 közé szokták sorolni a gyártók.

A tesztkávék mindegyikét vásároltuk, és a egyik cég sem utalt át súlyos ezreket a Dívány bankszámlájára. Tesztelőink átlagfogyasztók, nincs köztük barista, így szakszavakat sem használtunk a tesztelés során, és volt olyan eretnek, aki képes volt tejjel és cukorral inni a fekete nedűt. A maximális pontszám 30 lett volna, ezt senki nem közelítette meg. A kapszulák képei után megnézheti, milyen lett a kész kávé.

15. helyezett: Caffe Moliniari - qualita rosso - 7 pont

„Ez a Molinari kávé közel áll a magyar ízléshez. Élénk és világosan kirajzolódó utóíze tartalmas és emlékezetes élményt nyújt vendégének." - írja a cég a honlapján. Mi ezt nem vitatjuk, bár nem mindegy, hogy mitől emlékezetes egy élmény.

„Egyike azoknak a kapszulás kávéknak, amik elsőre kortyra borzalmas fanyarak, de ha megszokja az ízlelőbimbó, fogyaszthatónak is mondható. " -vélte Z. „Nagy szerencse, hogy óvatos voltam, és nullát eddig nem adtam, így méltó helyére kerülhet." Volt aki nem cicózott: „Brutálisan rossz, mintha rinocéroszszarral mosták volna ki a pofámat." Más a gyártót sajnálta: „Nehéz műfaj lehet ez a kapszulás kávé, ennek a gyártónak se sikerült különösebben értékelhetőt alkotnia, ami verné a sima kotyogóssal készültet.." Van aki szerint rosszul felütött kokainra emlékeztetett, más pedig úgy véli, alternatív energiaforrásra. Ezzel az utolsó helyre került a kávé, mindössze 7 ponttal.

14. helyezett: Caffé Impresso - Indiano - 9 pont

„Intenzív aromájú, magas koffein tartalmú arabica és robusta keverék. a lassan sötétre pörkölt szemeknek köszönhetően az Indianoban egyesül a szubkontinentális jellegzetességű testesség és mámorító íz-gazdagság." - írják az Edigital honlapján, ahonnan a kávét rendeltük. A csomagolása egyébként halálos, minden kapszulát többen rángattunk, végül egy olló kellett a kinyitásához. Ebben tuti benn maradt az aroma.

„Vékony, viszonylag egybefüggő hab, elviselhető keserűséggel." „ Az íze mogyorós, a mellékíze botrányos. Horror." „Hát ennek döbbenetesen kevés íze van, olyan, mint egy hosszú kávé, pedig nem is hosszú." „Nem volt éppen rossz, de magamtól ilyet sose innék." „Most már nem merem lenyelni a kávét, úgyhogy csak öblögetek vele, halálosnak tűnik ez a darab, de lehet, hogy ez az állapotom miatt van." „Gyengébb mint egy normál kávé, vízszerű, nem kérem köszönöm." - összegezték tesztelőink.

13. helyezett: Caffé Molinari Decaff- 9,5 pont

„Friss kávés, édes érzettel. Ez egy különlegesen mesterien beállított kávé. A fűszeressége nem borítja fel a karakterelemek egyensúlyát." Annak ellenére, hogy elvileg a koffeinmentességet nem könnyű kiérezni, valami nagyon nem tetszett a tesztelőknek, mert alulról a harmadik helyre sorolták be szegény versenyzőt.

A mi tesztelőink ilyeneket írtak az értékelőlapra: „Más jellegű, mint a többi tesztalany, szóval nyilván ez volt a koffeinmentes." „Utolsó csésze: ez is nagyon rossz, nagyon tré kávé, utálatos mellékíz, fúj. " „Na, ez a legbetegebb, tej nélkül, cukorral iszom, olyan, mint valami kommersz feles, vagy beposhadt ízesített dohány." Más viszont mindössze annyit írt: "Maci kávé".

11. helyezett: Caffé Ricci - Espresso - 10 pont

„Állaga pezsdítő és kifinomult, íze a kakaó tisztaságára emlékeztető, alig érezhető savassága a dió, a kétszersült és a pörkölt mogyoró ízében oszlik szét" - írják weboldalukon. A kávé sajátossága, hogy a kapszulákat Magyarországon állítják elő, talán ezért is tudott a mezőny legolcsóbb kávéja lenni. A 6-os erősségű espresso nem jött be mindenkinek, tesztelőink inkább nem szerették.

„Lágyabb az íze, de itt is van egy kis brikettes felhang." „Szép tigrises crema. Azt a rohadt, ez borzasztó! Gyenge falusi kocsmában adnak ilyet! " „Zaccízű és savanykás is." „Azt a jó pörkölt kávéízt, amit imádok, nem fedezem fel benne." „Kiütötte a nyelvem. . borzalom!" „Mintha egy fatörzet nyalogatnék, amit lehet,hogy levizeltek az erdei állatok."

11. helyezett: Compagnia Dell'Arabica Kenya AA washed - 10 pont

„Ez a fajta arabica kávé kizárólag 2000 méter körüli magasságon terem. A dupla „A” betű a szemek méretére utal, amely a legtöbb fajtáét meghaladja. Jellegzetes és intenzív, aromás íze élvezetes betetőzése lehet az étkezéseknek." - olvasható a kávé leírásában.

De mi lett a szubjektív teszt eredménye? „Keserű ez is, mint a veszett fene, de jól reagál a tejre." „Ezt sem szeretem. Olcsókávé-íze van, nem finom." „Ez nem annyira rossz, hogy feketén belefacsarodna az arcom, de savanyú ez is sajnos, amit én nehezen tudok megbocsátani." „A kávék között egy cuki savanyú uborka, nem agresszív és a savanyúság ellenére finom is." „Láttam, hogy az első másodpercekben csak víz jött fel a kávéfőzőből. Gyanús! Majdnem visszaköptem." „Nagyon durva, komolyan, savas borzalom, biztos valami szuperkávé, egyszerűen kávéantisznob vagyok" - vélte a kolléganő, és ez a kapszula mindössze 10 pontot kapott végül a teszten.

9. helyezett: Café René - Espresso Classico Italiano - 11 pont

„Az Espresso Classico Italiano Etiópia, India, Mexikó és Kolumbia Arabica kávéinak és egy csipetnyi Robusztának harmonikus keveréke. A citrus ízével összefonódott csokoládé zamata, intenzív, gazdag aroma és magas koffeintartalom jellemzi, akár a tradícionális olasz espressokat. A gondos, lassú pörkölési eljárással megfelelőre pörkölt szemek biztosítják speciális aromáját."

A René név már önmagában sem túl hívogató, a dizájn alapján valami nagyon gyengére asszociáltam, de mivel ez vakteszt, itt nem egy ügyes marketinges fogja eldönteni a dolgokat.

A mindössze 11 pontot szerzett versenyzőről nem születtek jó vélemények. „Nincs egybefüggő hab, nem a jófajta keserűség érződik ezen sem." „Kellemetlen illat, kellemetlen íz, resti színvonal. " „Így nyolcadikként ennek az illata már egyáltalán nem hívogat, hogy belekóstoljak, viszont az íze nem volt rossz." „Ennek fejfájás íze van, vagy ázott zaccé, nem jó." Végül a konkluzió: „Kisboltos kávé, kora reggel."

9. helyezett: Café Jurado Stimola - 11 pont

„Száraz és vizes eljárással készített arabica szemek, különlegesen feldolgozott robustával, melyből egy testes keveréket alkottak a pörkölő mesterek. Intenzív íz édes pörkölt jegyekkel." - izgalmasan hangzik, de sajnos annyira nem ájultunk el tőle. A többi versenyzőhöz képest szomorú csomagolás, a zacskó olcsóságérzést sugároz - de legalább nincs 5 réteg csomagolóanyag a kávén.

„Olyan íze volt, mint amikor otthon főzök magamnak kávét valami darált, alsó középkategóriás kávéból, és egy kicsit állni hagyom." „Kellemetlen rosszkávé szag, az íze pedig pont olyan, mint az illata: iszonyú szar." „itt is műanyag csomagolás íze van a számban, de aki szereti a műanyagot, annak jó lehet." „Utasellátó, nyíregyházán"

7. helyezett: Caffé Vergnano espresso Cremoso - 12 pont

„Tiszta aroma emlékezteti az édes keleti fűszerekre és érdekes aromákkal a vaníliára és a fekete borsra."

„Szép, egybefüggő hab, viszont iszonyatosan keserű. Olyan beütése volt, mint azoknak a sütiknek, amiket apám hozott haza az irodából, ahol mindenki cigizett és ami mellett irodagépeket szervizeltek." „Savanyú, kotyogós illat. Nagyon keserű, de nem aktívan rossz. Viszont zaccosan főzte le a gép, érdekes..." „Ez tej és cukor nélkül fogyaszthatatlan." „Már a harmadik kávénál olyan ez a teszt, mint a parfümválogatás, eltömődnek az ízlelőbimbók, és egyre kevésbé érzek különbséget. de ez kurva erős és jó krémes."

7. helyezett: Ethical Caffé Company - Espresso - 12 pont

Az Etichal caffee-t a Nespresso egykori főnöke alapította, a koncepció szinte ugyanaz, mint egykori munkahelyén, sokféle kapszula, különféle erősségben. Előny, hogy a kapszula teljesen lebomlik. „Eredetét a vietnámi Dalat hegyekhez vezethetjük vissza. Ez az autentikusan olasz stílusú espresso kifejezi a Robusta kávé erősségét, kiegészítve csokoládéra utaló ízhatással. Sajátos, rövid ideig tartó pörkölésnek köszönhető intenzív ereje, míg ízében felidézi az utánozhatatlan aromát." - az utánozhatatlan aroma megvolt, igaz nem mindenki lett tőle boldog.

„Nem sok íze volt, de az is pillanatok alatt elillant. Sebaj, nem hiányzott a keserű utóíz." „Nem ízlik, mosogatóleves mellékíz, savanyú is, fúúúj." „Büdös kis öreg presszó íze van, tejjel viszont aranyos!"

6. helyezett: Dolce e Corposo Caffé Costa Rica - 13,5 pont

„Ennek köszönhetően a könnyed és tiszta aromájú, jellegzetes illatú Tarrazu kávé a világ egyik legjobb fajtája. Illatának, telt testességének és jó egyensúlyának köszönhetően üdítő élvezetet jelent a kikapcsolódás pillanataiban." - mondják róla, akik el akarják adni.

„Egybefüggő hab, és a kesernyés íz mellett van valami felhang, amit nem igazán sikerült beazonosítanom." „Kicsit félek, hogy koffeinmérgezésben fogok elpusztulni. Amúgy ez egy közepesen rossz kávé, nem finom, de sok sokkal rosszabb is volt már itt a teszten." „Ez is az a kategória, ami utána jobb, mint közben. Maga az íze nem nagy szám, de az utóíz nagyon kellemes." „Mikor a China Airlines­szal utaztam Tajvanra, akkor adtak ilyen borzalmas kávét."

3. helyezett: Ethical Caffé Company - Arabica forte supreme - 16,5 pont

„Szofisztikált ízvilág, melyben az India déli részén, az 1000 méteres magaslat termékeny talaján termő Pure Origin azaz ‘Tiszta Eredet’ kávé rejlik, intenzív és harmonikus eszpresszót adva, ízleléskor lágy és kiegyensúlyozott, kissé gyümölcsös jeggyel."

„Picit buborékos a hab, de az íze kellemes, egészen kávészerű." „Kicsit jellegtelen, a sok erős espresso között kicsit gyengébbnek tűnik, több mellékíz mint íz, középmezőny, becsüljük meg, mert ugyan nem jó, de csak kicsit rossz." „Füstös illat, íz, kicsit hamutartó nyalogatós." „Nem könnyű ennyi teszt után még jelzőket találni, ez is egy tisztességes kávé." „Kezdem feladni a reményt, hogy valamelyik meggyőz arról, hogy érdemes a kotyogósról kapszulásra váltani." - szóltak a kritikák.  Hármas holtversenyben bronzérmes lett.

3. helyezett: Cafféé Molinari 100% arabica - 16,5 pont

„Kifejezetten erőteljes aromák, savasság, édesség és arabikához hűen alacsonyabb testesség jellemzi ezt az összeállítást. A mai trendek kedvelőinek ajánljuk. Markáns, igen kellemes illatos érzettel. Ez az a kávé, amire azt mondja az ember, hogy ebből egy csésze egyszerűen nem elég! Vonzó, illatos utóíze felejthetetlenné teszi. Minden cseppje megéri. Kicsi cukor teljesen megbolondítja! A tej kihozza a parfümös jegyeiből a virágos összetevőket. Egyre megy neki, hogy magában, tej, vagy tejszín társaságában? gazdag, tartalmas aromáit játszi könnyedséggel megmutatja." - írták róla, mi azért kipróbáltuk.

„Markánsan keserű, égettre pörkölt íz, ami csak részben fedi el a többi, kellemetlen vonását." „Jaj. Ez alulról súrolja a középmezőnyt." „Nagyon erős, tejjel és cukorral viszont kukorica íze lesz. Ami egyébként nekem bejön." „Ennek van egy keserű mellékízie a torkomban, de az eredmény nem rossz."

3. helyezett: Ethical Caffé Company - Lamari Supreme - 16,5 pont

„A Pápua Új-Guinea vidékéről származó Grand Cru kávékülönlegesség egy kivételes bepillantás a regionális hagyományokba, a maga intenzív és szofisztikált ízével. Lamari falu szívében, az 1,800 m magasság feletti fennsíkokon nő, elbűvölő és gyengéden fűszeres jegyekkel a friss dió ízének érintésével. Gyümölcsös és virágos ízekkel, energikus és mély, hosszan érezhető utóhatást ígér ez a nagyszerű kávé" - dícsérik a portékát a marketingesek.

Ehhez képest mi így láttuk: „Érződik a pörkölés, de kicsit kellemetlen az ebből fakadó keserűsége, a tej sem segít rajta sokat." „Egyáltalán nem kellemetlen, ezt a kávét simán meg tudnám inni, pedig finnyás vagyok." „Én feketén kóstolom, egy kis műízt érzek benne. Na, nem is olyan kicsit." „Vizes és keserű, de legalább nem túl erős, tejjel meglepően sokat javult."

2. helyezett: Cafféé Molinari- Qualitá Oro - 18 pont

„Mézes, édes parfümös. Ünnepélyes illat, ami megköveteli magának az elismerést. Gazdag mokkás. Olajos, barátkozós (simulékony, mint egy selyemsál) hamus jelleggel, lágy mogyorós testtel. Hosszan tartó igazán kávés íz. Ezt az ízt örömmel veszi aki felismeri." - írják ajánlatukban a Molinariról.

A nem profi tesztelők szerint ilyen volt: „Vékony, de összefüggő hab. Ez is összehúzza a szám, de csak pár pillanatra." „Nem rossz, semmi kellemetlen mellékíz, az utóíze viszont savanyú. Közepesre értékelem." „Ebben semmilyen mellékízt nem fedezek fel, ami zavarna, nagyon jó utóízt hagyott a számban." „Túlérett, nem harmónikus, tejjel elmegy tipusú kávé." „Finom, selymes, szerethető"

Tesztnyertes: Nespresso - Arpeggio - 20,5 pont

„A Közép - és Dél- Amerikából származó arabica kávébabból készült őrlemény, gyümölcsös, malátás ízjegyekkel. Az Arpeggio erős pörkölésen megy keresztül, annak érdekében, hogy az aromajegyek még erősebben kibontakozhassanak. Intenzív, pörkölt aromavilág, kakaós és fás ízjegyekkel. - írja a cég a weboldalán.

„Nagyon szép a habja, a pörkölés adta íz finom, nem elviselhetetlenül kesernyés." „Nem túl vonzó illat. Viszont az íze kellemes csalódás! Erősen pörkölt, utóíze csokis. Nincs benne semmi bántó mellékíz." „Végre egy jó kávé, innék ilyet máskor is." „Ez a jobbak közé tartozik, de ez sem kiugró, egy erős négyes." „Kicsit mogyorós-csokis illata van, az íze átható, füstös, keserű, rossz." „Szép a crema, szerintem ez Nespresso, szeretem."

Kávé márka tipus fajta ár erősség értékelés
  Nespresso    Arpeggio  arabica  110.-   9   20,5
  Cafféé Molinari   Qualitá oro  arabica   120.-   n.a   18
  Ethical Caffé Company   Lamari Supreme   arabica   139.-   8   16,5
  Cafféé Molinari   100% arabica   arabica   120.-   n.a   16,5
Ethical Caffé Company   Arabica forte supreme   arabica   120.-   8    16,5
 Compagnia Dell'Arabica   Costa Rica   arabica   109.-   n.a   13,5
 Ethical Caffé Company   Espresso   robusta/arabica   120.-   8   12
Caffé Vergnano   Espresso Cremoso   n.a   100.-   n.a   12
 Café Jurado   Stimola  robusta/arabica   88.-   10   11
 René   Espresso classico italiano  robusta/arabica   89.-   9   11
Compagnia Dell'Arabica Kenya AA washed   arabica   109.-   n.a 10
Café Ricci Espresso   arabica   79.-   6 10
Caffé Molinari Decaff   n.a   120.-   n.a 9,5
 Caffé Impresso   Indiano   n.a   100.-   10 9
Cafféé Molinari Qualita rosso robusta/arabica   120.-   n.a. 8
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek