Snack kolbászok tesztje: a kutyának jó lesz!

Sokan nem értik, mi indokolja a snack kolbászok létezését: minek ekkorára gyártani egy kolbászt, mert igazi kolbásznak kicsi, szeletelni nehéz, meg hülyén is néz ki. Ők valószínűleg nem olyan rajongók, mint azon kollegáink, akik kenyér és mindenféle kísérő nélkül tömik magukba ezeket a rudacskákat. Hiszen ezt mindig jobb az utcán/irodában rágcsálni, mint mondjuk egy rendes méretű rúd kolbásszal szaladgálni. És nyilván van még rengeteg jó oldala, ezeket próbáltuk megtalálni kisebb-nagyobb sikerrel. 

Hatféle "csemege" (vagyis nem csípős) snack kolbászt kóstoltunk, és a szokásosnak megfelelően semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáljuk a termékeket. A kóstolók kizárólag illat, íz és kinézet alapján osztályozzák az eléjük rakott dolgokat a vakteszten, fogalmuk sincs, hogy éppen melyik cég áruját kóstolják. A lelkes kóstolók a szerkesztőség csapatából tevődtek össze, hogy segítsék a teszteket.

Azért persze ilyenkor utólag mindig megnézzük, mit is ettünk, és nagy szerencse, hogy ezt már a fogyasztás után tesszük, mert simán lehet öklendezni, és károgni, hogy fúúúúj.

Az elérhető maximum 35 pont volt, a mezőnyt nagyjából 2 részre tudnánk osztani: közepesre és botrányosra. Elég sokat elárul, ha annyit mondunk, a nyertes is csak 17,5 pontot kapott.

MG 8770

A kolbász 

Különböző (legalább 24 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított marha és/vagy sertés és/vagy baromfi és/vagy más vágóállat és/vagy gépi csontozású hús, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék vagy marhafaggyú továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 2 mm) hús- és szalonna/vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követően szárításos érleléssel végzik. A szárítás idejétől függően félszáraz vagy száraz kolbászról beszélünk.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

A snack kolbász definícióját az élelmiszerkönyvben nem találtuk meg. Vagy nem létezik, vagy bénák vagyunk, ha ez utóbbi, küldjék el, és betesszük ide azt.

 
Mielőtt elkezdődött a kóstoló, megkérdeztük ki, hogyan vélekedik ezekről az ételekről, íme néhány válasz:
 
„Egyrészt le kell szögezni, hogy nagyon bírom a kolbászokat, a csípőseket is viszont elég válogatós vagyok és nagyon az elvárásaim. Mikor megjelentek az első ilyen snack kolbászok, természetesen megkóstoltam. Ha jól emlékszem még a Szigeten is osztogattak valamilyet, amit aztán hazavittem a kutyámnak, aki szerintem a szag hatására megtanult fintorogni. Szóval kicsit félek.”
 
„Gyerekkoromban kolbászon éltem. A Gyulai volt a kedvencem. Aztán amikor becsomagolták és már nem lehetett kapni a hentesnél azt a jó kemény, száraz kolbászt, kiábrándultam ebből a világból. Addig viszont csokoládé helyett is ezt ettem, ilyen kislány voltam én. Sőt, a hatodik születésnapomra anyukámtól kolbásztortát kaptam. Életem legszebb születésnapja volt. A snackekből többet próbáltam már, nem annyira jönnek be, mert túl zsírosak és elég mócsingosak.”

6. helyezett: Mecom, snack classic 

MG 8766

Ez a kolbász mindenkinél kiverte a biztosítékot. Már kinézetre is borzasztó, olyan színre és állagra is, mint a jutalomfalatként árult kutyakolbászok. Éppen ezért, készítettem is egy felvételt arról, hogy a kutyámnak hogy ízlik ez a snack kolbász. Elé tettem háromfajta kolbászt, a nyertest (Pick), az utolsó Mecomot és a saját kedvencét, a kutyakolbászt. Ez utóbbiért egyébként megőrül, komolyan, van amikor órákig képes a konyában ücsörögni nyöszörögve, hogy valaki adjon már neki egy kis nasit különben éhenhal.  Nem akarom lelőni a poént, nézze meg a videót, aztán olvassa el a kollegák értékelését is.

Az 1-es rajtszámú volt a kutyakolbász, a 3-as a Pick és az 5-ös a Mecom.

A kutyámnak nagyon bejön, megnéztem újra a csomagolását, de sehol nincs rajta, hogy ne humán kaja lenne. Hm. Persze lehet, hogy igaza van, és valójában ezt kéne enni mindig, de a kollegák nem voltak oda ezért a termékért.

MG 8768

„Kicsit reménykedtem, hogy valami, ami ennyire ocsmány, csak pozitív csalódás lehet. Úgy néz ki, mint a kutyaszalámi. Végül is, ahhoz képest nem is szar.” „Illatra kolbász, de többször rákérdeztem, nem kutyajutalom falatot csempésztek-e a tesztelők a tányéromba. Javaslom a laborvilágítás cseréjét, mert nem sikerül belőni a színmintát. Ennek ellenére jobb mint ahogy kinéz, de nehéz elfelejteni a retinába égett mintát.” „Szabályosan féltem megkóstolni - látva a többi mellett, apró darabokra felvágva, hát mit ne mondjak, borzalmasan nézett ki. Döghús színe van, tiszta zsír az egész, csak a teszt miatt vettem rá magam a kóstolásra. Mondanom sem kell, ízre is borzalmas.” „Ez undorító. Olyan mintha 15 éve lejárt gumicukor lenne színre és állagra. Most örülnék ha a vakteszt arról szólna hogy még csak nem is látom mit eszek, mert ez a látvány kísérteni fog.” „Folyékony zsírt kolbászformába öntöttek. Olyan a színe, hogy a kutya is nyüszítve menekülne el előle.” „A kutyámnak szoktam adni ilyen jutalomkolbászt, amit mi „kiskolbásznak” hívunk a családban és ha a kutya meghallja a szót „kiskolbász”, már rohan is a konyhába. Egyébként mindenért ilyet követel ha úgy gondolja, hogy jót cselekedett. A múltkor például nagy lelkesen hívott játszani, hozta a műegerét, hogy dobáljam. A második kör után úgy döntött, most már kaphat jutalomfalatot, hiszen volt olyan jó fej, hogy játszott velem 2 percig. Okos kutya. Ja, de vissza a kolbászra, ami virsli. Vagy kutyakolbász.”

5. helyezett: Hungaro-food, Szentandrási csemege snack

Lehangolóan kevés pontot kapott ez a kolbász is, ráadásul ez volt a legdrágább mind közül. A csomagolása nagyon pöpec, de ennyi sajnos nem elég.

MG 8765

„Enyhén csípős, erősen zsíros, nyomokban füstaromát tartalmaz. És ez a legjobb eddig a mezőnyből, képzelhetik.” „Lila-bordó - ez valami trend? - sós gerjedelem, menza vagy valami igen olcsó saját márkásra tippelek.” „Felüdülés az előző után, egyébként meg ez is katasztrofális, csak nyilván nem annyira. Brutális utóíze van.” „Színre és szagra nem lesz ez rossz. Elég kemény. Fúj most érzem az ízét is. Erre a kutyám nem fintorogni tanulna meg, hanem zokogni.” „Ennek jó a színe, de sós, mint a Holt-tenger, kissé disznózsír utóíze van.” „Azt hittem ez finom lesz, de ez csak a külcsín volt. Emlékszem, a virsliteszten is volt ilyen, azóta nem eszem virslit.”

4. helyezett: Tesco Finest csemege snack kolbász

A Tesco kolbásza lett a negyedik helyezett, 15 pontjával valójában már az élmezőnybe tartozik. Az ő termékük az egyetlen olyan a kóstolón, amelyikben nem a megszokott 100 gramm található, hanem 110 gramm, legalább nem spórolnak! A napokban jelent meg egy cikkünk a látszólagosnál kisebb termékekről, olvassa el azt is! 

MG 8763
„Nincs sok színe, íze viszont semmi.” „Erre nem írnék semmit, diákszalámi, és vágóhídi maradék keveréke.” „Húsipari gumitermék, zsírdarabkás gumicukor, sok ízfokozóval.” „Ez finom, de kísértetiesen hasonló íze van, mint az előzőnek.” „Nem rossz cucc, volt ennél fényévekkel szörnyűbb is a teszten.”         

Ezüstérmes: Csabahús bükkfán füstölt  csemege snack kolbász

A Csabahús és az S-budget ugyanannyi pontot kapott, ami azért annyira nem meglepő, ugyanis mind a két kolbászt egy üzemben gyártották. Az nem derül ki a büdzsés csomagolásáról, hogy azt is bükkfán füstölték-e, az áruk viszont elég árulkodó: 3290 forint mindkettő fajlagos ára. 

MG 8739

„Kicsit savanyú téliszalámira emlékeztet, összességében nem nagyon rossz, csak túl sok a só, az egyéb ízek meg hiányoznak.” „Paprikás illat, sok zsírcsomó, amitől tömény íze lesz, ez a májamnak túl sok, ahogy lecsúszik a hideg, szétrágott zsírcsomó a torkomon.” „Nem túl fűszeres, finom az íze, kinézetre is jól néz ki. Húsízű, pont így képzelem el a snack kolbászt!” „Ennek egész kolbászos a színe, talán annyi a bajom hogy egy kicsit rágós. Viszont érezni benne a sok mesterséges cuccot.” „Kicsit mócsingos, darabkás, jó sós, ezt csak sörrel jó fogyasztani.” „Felvágva helyes kis virág alakja van a kolbásznak. Az íze nem rossz, csak rohadt zsíros, hasonlít a cserkészkolbászra.”   

Ezüstérmes: S-budget csabai csemge snack kolbász 

Szöveges értékelésre a Csabahús terméke több dícséretet kapott, de a két testvér pontszáma döntetlen.

MG 8762
„Aki ezt szeretné csemegézni, hát tegye! Színtiszta mazochizmuson kívül nincs rá magyarázat. Mármint nem ez a konkrét termék ilyen rossz (bár ez se jó), hanem az összes.” „Sok zsír, kinézetre olyan mint az első, mintha egy disznólábat köpködnék ki a számból.” „Se íze, se bűze, annyira semmilyen íze van.” „Ebben több a zsír mint kéne, de eddig ennek van a leginkább kolbászos íze.”

Aranyérmes: Pick snack csemege kolbász 

A Pick söpörte be az első helyet, igaz, csak fél ponttal kapott többet a második helyezetteknél. Igazából nem azért nyert, mert annyira jó, hanem mert tényleg annyira botrányos a felhozatal, hogy ezt, egy „egészen élvezhető kategóriást” is ki lehet emelni a mezőnyből. A pontjaiból látszódik, hogy van még hova fejlődnie, mi drukkolunk!

MG 8759
„Teljesen szalámi, amit én nem szeretek, zsíros, és nincs kedvem beleharapni.” „Borsíze is van, ennyiben különbözik az eddigiektől. Ez is gumis, ez se túl jó.” „Nincs olyan intenzív íze, mint az első kettőnek, de ez is finom.” „Annak örülök, hogy ebben kevés a zsírcafat, viszont így is nagyon világos.” „Kolbász színű rágógumi, a lenyelése után már el is felejtettem, hogy létezett.”
 
 

Mit teszteljünk legközelebb? Írja meg kommentben Facebook-oldalunkon!

 
A táblázatban megtalálhatja, hogy melyik kolbászt hol vettük, illetve mennyiért.

Termék neve Ára (forint) Kiszerelés Fajlagos ár (kg) Pontszám (max 35) Itt vettük
Pick snack csemege kolbász 339 100 g 3390 17,5 Interspar
Csabahús bükkfán füstölt  csemege snack kolbász 329 100 g 3290 17 Aldi
S-budget csabai csemge snack kolbász 329 100 g 3290 17 Interspar
Tesco Finest csemege snack kolbász 319 110 g 2900 15 Tesco
Hungaro-food, Szentandrási csemege snack 399 100 g 3990 9 Interspar
mecom, snack classic 379 100 g 3790 6 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek