Ásványvízteszt: egy magyar mind fölött!

Már hetekkel ezelőtt beígértük a víztesztet, most végre eljött a pillanat, hogy kollégákat rávegyük, hogy egész nap a vécére rohangáljanak a sok víz miatt. Ezúton is köszönet, hogy feláldozták magukat! Szóval miután az ízesített vizeket már kóstoltuk, most a mentes vizeket vettük célba. Kíváncsiak voltunk, hogy eddig tényleg kizárólag csak a marketing miatt vettünk drága vizeket, vagy az ár is számít, és a drágák jobb helyen végeznek majd, mint az olcsóbbak?

Szokásunktól eltérően most egyetlen saját márkást sem indítottunk, kivételesen a márkás, drágább termékeket vizsgáltuk. Életünk legnehezebb tesztje volt!

MG 8433
Dívány

Tízféle szénsavmentes ásványvíz került a poharakba. Persze, tippek jöttek megint, hogy kik lesznek a dobogósok, de ezúttal nem (sem) volt túl sikeres az előzetes jósolgatás.

Felnőtt emberi szervezet vízmérlege Forrás: Magyar Ásványvíz-Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség      
Vízfelvétel   ( ml ) Vízveszteség  ( ml )
Folyékony élelmiszer 1200     Vízelet    1000-1400
Szilárd élelmiszer    500-1000  Párolgás a bőrön át 500
Oxidációból származó víz                            300-400    Párolgás a tüdőn át                        300-500
       Széklet   200
Összesen: 2000-2600 Összesen: 2000-2600

A vizeket semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, így most az ásványianyag-tartalomtól is eltekintettünk. Az elérhető maximum, 30 pont volt, a mezőnyt nagyjából 2 részre tudnánk osztani: elsőkre és utolsókra. Szerencsére sok a jó víz, a rosszabbakat meg kerülje el messziről! Egyébként egy csomó helyen a csapvíz is nagyon finom hidegen, és sokkal olcsóbb is, mint a palackozott változata.

Ásványvíz

Azt, hogy ásványvíz néven milyen termék és hogyan palackozható, annak részletes szabályai kiderülnek ebből az FVM rendeletből. Anélkül, hogy a megengedett ásványianyag-összetételre kitérnénk, ásványvíznek hívjuk azt a vizet, amely:

  • 1. védett, felszín alatti vízadó rétegből - egy vagy több természetes vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból - származik,
  • 2. eredendően szennyeződésmentes,
  • 3.ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelműen megkülönböztethető az ivóvíztől,
  • 4. összetétele és hőmérséklete közel állandó, vagy a természetes ingadozás határain belül van,
  • 5. az 1. számú mellékletben (a fenti linken megtalálható) felsorolt összetevőinek mennyisége palackozáskor nem haladja meg az ott megengedett határértékeket,
  • 6. mikrobiológiai szempontból megfelel az 5. § (szintén a linken) előírásainak;

Ha kíváncsi arra, hazai palackozott vize benne van-e az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által elismert ásványvizek jegyzékén, itt megnézheti.

10. helyezett: Theodora (7 pont)

Többen is felismerték, hogy ez a Theodora vize. Ahhoz képest, hogy mentes víz, elég szénsavas és erősen szúrós íze van. Nagyon karakteres termék, ami sokaknak valószínűleg előny, a szerkesztőség mentesvíz-rajongó szekciója viszont nem szerette. Azoknak ajánljuk, akik igaziból a szénsavas vizet kedvelnék, de valamiért azt mégsem ihatják.

MG 8462
Dívány
„Akármit is állítotok, olyan volt, mintha szénsavas vizet innék, és pont annyi buborék volt benne, hogy ne legyen kellemes a fogyasztása.” „Ez borzalmas. Elsőre úgy tűnik, mintha szénsavas lenne, közben nem is az. Szörnyen rossz.” „Ez oxigénnel dúsított víz? Olyan, mintha szénsavas lenne, nagyon fura, köszi, ilyet nem kérek.” „Ezt felismerem, mert ez az a típus, amit nem szeretek, a kicsit szénsavas ízű mentes víz, theodóra vagy kékkúti vagy mi, annak szokott ilyen szúrós íze lenni. De javára kell írni, hogy egyértelműen a legmarkánsabb eddig.” „Na, kétségkívül ez a Theodora. Botrányos.”

9. helyezett: Vöslauer (16 pont)

Nagyon fura, hogy az osztrák víz az utolsó előtti helyen végzett, a kóstolók szerint íz nélküli víz. Igen, furán hangzik, de ezek szerint ilyen is van. Kicsit azért többet vártunk tőle, de azért önnek biztos jó érzés kimondani: a hazai jobb az osztráknál, nyenyenyenyeee!

MG 8440
Dívány
„Teljesen ugyanolyan, mint a többi, de azért valamivel rosszabb.” „A húgyhólyagom hevesen tiltakozik egy újabb adag víz ellen, ráadásul ennek pont olyan íze van, mintha belenyeltem volna a strand egyik medencéjének a vízébe, gyerekként.” „Nem is hittem volna, hogy létezik ennyire íz nélküli íz. Voltak jobbak, de ezt is simán meginnám.” „Csapvízízű. Persze nem baj, ha olyan az íze, csak akkor nem fizetek érte, hanem engedek otthon egy palackba.” „Bubisnak tűnik, de nem az, és finom is.”

8. helyezett: Visegrádi  (19 pont)

A Visegrádinak van egy enyhe savanykás utóíze, úgyhogy arra jutottunk, legalább külön citromot már nem kell facsarni bele. Ez is egy a szokásosnál is vízízűbbek közül, viszont nekünk tetszik a palackja, szép a fotó, nem?

MG 8445
Dívány
„Nagyon szeretnék arra koncentrálni, hogy ez mitől különbözik az eddigiektől, de nagyon kell pisilnem. egyébként nincs rossz íze.” „Jellegtelen, ha ez egyáltalán lehetséges, még vízízűbb, mint a többi víz.” „Kevés bubi, semmi íz.” „Hát, nem mondanám, hogy felüdülés, de a szarabbnál jobb. Plusz, egy kicsit savanykás - legalább citrom már nem kell bele.”

7. helyezett: Nestlé Cédrus Aquarel (20 pont) 

Volt kollegánk, aki erősen elszomorodott, amiért a Nestlé vize nem lett dobogós és még csak közel sincs pontban az elsőhöz. Sebaj, az ára nagyon jó, és hát végül is: ez is csak egy mentes víz a sok közül.

MG 8450
Dívány

„Olyan,mint a csapvíz, nincs utóíze, de rendben van.” „Kicsit mintha állott vagy poshadt lenne, de nagy melegben nem gondolkodnék, megigyam-e.” „Átlagos mentes víz, enyhe artézi beütéssel.” „Annak ellenére, hogy nem szénsavas, buborékok vannak benne, de így is lágy, íze pedig egy kicsit édeskés.” „Ránézésre bubisnak tűnik, ami fura, mert ezek mentesek, nem? Semleges, selymes ízű, de szárítja a torkomat.”

Bronzérmes: Evian (23 pont)

Jöjjenek a meglepetések: fogadjunk, hogy első helyen szerette volna látni az Eviant! Ki kell, hogy ábrándítsuk, „csak” a harmadik helyet sikerült megkaparintania. Ami persze egyáltalán nem rossz teljesítmény - és pusztán 2 ponttal maradt le az első helyről. Fel lehet lélegezni, mostantól nem kell vagyonokat költenie, ha jó vizet szeretne inni. Ja, hogy ez önnél presztízs? Akkor maradjon csak az Eviannal, megértjük.

MG 8448
Dívány

„Nem hittem, hogy lehet nagy különbség víz és víz között, de ez nagyon finom, semmi mellékíze nincs.” „Életem legnehezebb tesztje. Hát nekem ez is ízlik.” „Ez akár csapvíz is lehetett volna.” „Hideg érzete van, nálam ez a nyerő az ötössel együtt. (Az 5-ös a Kristályvíz volt. - a szerk.)

Bronzérmes: Jana (23 pont)

A másik nagy meglepetés - a horvát víz is harmadik lett - sokak nagy kedvence. Mi is kedveljük, ezzel nincs is gond. Amióta meg Coleho is díszíti a palackot, nyilván van olyan, akinek ettől jobban csúszik. Mi valószínűleg öklendeznénk amikor belekortyolnánk a palackba, és ivás közben feltűnne a napi #jajdebölcslettemmaésboldogis üzenet, de ez önt semmiképpen se befolyásolja. Így hát meg is osztjuk a tesztelt vízen feltüntetettet: „Ha találsz egy fontos dolgot az életedben, az nem jelenti azt, hogy az összes többi fontos dolgot fel kell adnod.” YO! 

MG 8443
Dívány

Önnek inspiráló volt ez az üzenet?

„Mint egy jobbfajta csapvíz, na de mi van ráírva, melyik forrásból csapolták?” „Vízízű - mit is mondhatnék?!” „Itt már éreztem, hogy baj lesz, mert semmi íz nem éreztem, akárcsak kettesnél.” „Jó, mert nem szárítja ki a szád.”

Ezüstérmes: Szentkirályi (24 pont)

A Szentkirályi, a San Benedetto és a Natur Aqua azonos pontszámmal lett ezüstérmes. Többen írták, hogy a Szentkirályi vize nagyon lágy, nincsen utóíze, és hideg érzete van. Kedvelték a kóstolók.

MG 8458
Dívány
„Semmi extra, nincs utóíze, teljesen szénsavmentes.” „Kifejezetten jó víz.” „Ó istenem, hát ez is csak egy mentes víz, szerintem tök jó. Ezt kóstoltam utolsóként, és bizton állíthatom, a marketingnek nem érdemes bedőlni ezután, legalább öt van, ami egyformán jó.” „Kellemes lágy ez is, de nem volt olyan finom, mint az első.” „Nem annyira lágy, de kellemes hideg érzete van, megvenném.”

Ezüstérmes: San Benedetto (24 pont)

Az olasz San Benedetto is hozta a formáját, a mezőny elejére képzeltük, és ez be is jött. Ez a drágább vizek között van, és mivel van olcsóbban hasonlóan jó, mi maradnánk azoknál.

MG 8455
Dívány
„Ennek mar talán van valamennyi utóíze, de igazából ugyanaz mint az előző.” „Klasszikus víz íze van - apropó, az milyen is?” „Totál semleges ízű, ha hidegebb lenne, imádnám!” „Vannak benne buborékok, de nincs semmi íze. Se rossz, se jó.” „Ez is savasnak ígérkezik, de nem, nem az. Sajnos. És az is nagyon nagy kár, hogy nincsen benne még egy kis rosé is, mert akkor jól elfröccsözgetnék itt, amíg a többiek tesztelik a vizeket. Ja, a víz nem nagy szám, tök közepes.”

Ezüstérmes: Natur Aqua (24 pont)

Semmi különlegeset nem mondtak a kóstolók erről a vízről, bár, mit is lehetne mondani ha nincs benne semmi rossz? 

MG 8460
Dívány

„Enyhén vasas mellékíze van, de nem nagyon vészes, a kútból rosszabb lenne.” „Kevés tájjelleg, ez is finom, nagyon küzdök, borzasztó nehéz felfedezni a különbségeket...” „Ebben nem voltak buborékok, de ízre hasonlított az első versenyzőre. (Nestlé - a szerk.)” „Érzem, hogy ez a víz jó, és azt is, hogy egész nap a klotyón fogok ülni, annyit iszom.” 

Aranyérmes: Kristályvíz (25 pont)

Igaz, hogy csak egy ponttal vert rá a második helyezettekre, azért mégis csak a Kristályvíz nyerte meg a tesztet, aminek örülök, mert titkon számítottam rá, hogy jó helyen fog végezni. Pár évvel ezelőtt mikor megszűnt a Margitszigeti Kristályvíz, eléggé elszontyolódtam, mert kedveltem ezt a vizet, és arra gondoltam, hogy hiába lesz helyette más, az íze már tuti, hogy nem lesz annyira jó.

Szerencsére nem így lett, és hasonlóan finom vizet tudtak előállítani még akkor is, ha ez már nem a Margitszigetről, hanem Albertirsáról nyerik. És ne gondolják, hogy ezért egy rahedli vizet kapunk a szerkesztőségbe és ugyanez a helyzet a pénzzel is. Egyszerűen csak örülünk, hogy magyar termék nyert ami méltán megérdemli az első helyet. Egy bajunk van csak a termékkel: soha nem láttuk még akcióban sehol. Erre azért jobban odafigyelhetnének a marketingeseik.

MG 8447
Dívány
„Tuti, hogy ebben is van valami, cink, magnézium vagy kalcium?” „Víz, víz, ezek után a mentes vizeknél kizárólag az árat fogom nézni, mert meglepetés: mindnek vízíze van.” Semmi átütő, de legalább rossznak se rossz.” „Hűvös érzete van, ami nagyon-nagyon pozitív. Hasonlít a kút vizéhez, gyerekkoromban sokat ittam Balcsin. Hjaj, de jó volt!
 
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Kristályvíz  108 72 25 Auchan
Natur Aqua  109 72 24 Auchan
San Benedetto  185 123 24 Auchan
Szentkirályi 118 78 24 Auchan
Jana  227 151 23 Auchan
Evian  474 316 23 Auchan
Nestlé Aquarel 74 49 20 Auchan
Visegrádi  83 55 19 Auchan
Vöslauer  139 92 16 Auchan
Theodora  98 65 7 Auchan
 

Mit teszteljünk legközelebb? Írja meg kommentben Facebook-oldalunkon!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek