10 jel, hogy önnek nem szabad vásárolnia

A stylecaster.com összegyűjtötte azokat a jeleket, amikből elkezdhet gyanakodni, hogy esetleg baj van vásárlási szokásaival. Ilyen például, ha arra lesz figyelmes, hogy már az ötödik hasonló ruhát veszi, ha azt se tudja, mi van a szekrényében, vagy ha csak a márka miatt vásárol! Ne majmolja a divatbloggereket, és ne verje át saját magát, nem kell minden pénzét elköltenie ruhákra csak azért, mert az összes reklám ezt sugallja! A hajtás után kiderül, pontosan mikre figyeljen még, és talál pár tanácsot is arra vonatkozóan, melyik esetben mivel próbálja meg kezelni vásárlásmániáját!

1. Ugyanazt veszi meg mindig

Persze bizonyos szintig mindannyian mindig ugyanazt vásároljuk meg, ezt hívják egyéni ízlésnek. De ha mindig megszólalásig hasonló ruhadarabokat vesz, amikből ráadásul egy is elég, akkor ideje elgondolkoznia. Ha mindig csíkos pólókat vásárol az ember, az valószínűleg nem azért van, mert minden nap azt akar hordani, hanem mert keresi a tökéletes darabot, és még mindig nem találta meg: hiába vett már húszat, még mindig nincs egy pontosan olyan csíkos pólója, amit elképzelt magának. Ekkor a megoldás az, hogy az eddigi kevésbé szép darabokat egyszerűen eladományozza, vagy eladja az ember (oké, a leginkább megfelelőt azért tartsa meg, amíg meg nem találja az Igazit), és nekiáll megkeresni a tényleg szépet. Lehet, hogy drága lesz, lehet, hogy csak évek múlva találja meg, de várjon, és ne költsön addig csíkos pólóra, amíg nem érzi úgy, hogy az lesz az utolsó verzió, amit megvesz!

shutterstock 201371285

2. Vesz egy drága holmit, aztán vesz több olcsó verziót

Nem ítélünk el senkit azért, mert sok fölösleges ruhát vásárol (velünk is előfordul ez sajnos), de akkor már tényleg illene magát visszafognia az embernek, ha úgy dönt, vesz egy drága dizájnerdarabot. Mondjuk egy 550 ezer forintos Céline táskát. Ha összespórolta a pénzt egy ilyen drága táskára, akkor minek vesz utána pár héttel olcsó fast fashion táskákat, vagy a Céline-hez hasonló koppintásokat? Oké, vigyázni akar a drágára, meg nem akarja mindenhez azt hordani, de ha az ember már vett egy kocsit, akkor nem vesz rögtön utána még pár olcsóbb, rosszabb autót, ugye? Ha ön az a típus, aki szeret sokféle táskát felhalmozni, azzal sincs baj, de akkor meg egyszerűen jobb, ha nem költi több havi fizetését egyetlen drága darabra, hisz úgyse fogja túlzottan kihasználni.

3. Nincs elég pénze

Tök mindegy, hogy egyetlen valódi Céline táskára, vagy 25 leárazott fast fashion ruhára megy el a fizetése, ha nem marad elég pénze arra, hogy kifizesse a lakbért vagy a telefonszámlát, akkor baj van. A legjobb megoldás erre a problémára, ha inkább minden hónapban félretesz egy bizonyos összeget, amit aztán egyszerre elkölthet, így nem kerül bajba a főbérlővel és - ha csak pár hónappal később is -, de megszerezheti, amire vágyott.

4. Nem a ruha tetszik, hanem a márkája

Főleg a tervezők időszakos kiárusításai veszélyesek, amikor igazi közelharc alakul ki: az ember eleve azért megy "warehouse sale"-re, mert szereti a márkát, nem azért, mert tudja, mit akar megvásárolni – sokszor nem is lehet tudni előre, milyen ruhák lesznek kipakolva. Ilyenkor aztán, ha már megszenvedett a próbálgatással és a tömeggel, akkor csakazért is vesz valamit, tök mindegy mit, hisz mindenbe bele van varrva kedvenc tervezőjének/márkájának neve, és eddigre már igazi tömegpszichózis alakult ki a kasszánál sorbaállás közben: mintha mindenki arra vágyna, amire mi csaptunk le! Aztán hazaérve már nem is tűnik olyan jó vásárnak a két mérettel nagyobb, sápasztó színű bokorugró nadrág, ami ráadásul többe került, mint egy jól szabott márkátlan darab... Szóval mindig tartsa szem előtt, hogy csak a márkajelzés miatt nem szabad megvenni semmit!

5. Rossz, de nem viszi vissza

Valahogy soha nem akaródzik visszavinnie az előnytelen ruhákat, és postán se küldi vissza a drága, de rossz méretű cuccokat. Mindig csak vásárolja az újabb és újabb dolgokat, majd elteszi őket a szekrénybe és elfelejti, hogy valaha kiadott értük 5-10 ezer forintot. Vásárlás helyett akkor már inkább égesse el ezreseit, az is szórakoztató elfoglaltság tud lenni, és nem kell hozzá hosszasan sorbaállni a próbafülkéhez sem! Ha viszont tényleg pénztárcakímélő megoldást szeretne: túrja fel szekrényét, vigye ki a Gardróbra a rossz holmikat, és kerülje el messzire a plázákat és a netes üzleteket (a böngészőjéből meg törölje a cookie-kat, az is segíthet)!

shutterstock 197348462

6. Az Instagram és a bloggerek kedvéért vásárol

Önnek vannak problémái a vásárlással?

  • Nincsenek! 504
  • Vannak, és erről eddig is tudtam. 261
  • Eddig azt hittem nincsenek, de most elgondolkodtam. 156
  • Az baj, ha sok pénzt költök ruhára? Szerintem nem! 42

A csapból is a mindig szörnyen tökéletesen (és drágán) öltözött divatbloggerek folynak, jogos hát, ha úgy érzi, valamit önnek is kell villantania Instán, különben már nem is ember. Nyugodjon meg, bár úgy tűnik, mindenki megengedheti magának, hogy Balenciaga cipőben járjon, csak egy egész kicsi és furcsán gondolkodó társaság mászkál drága dizájnercuccokban: anélkül is lehet jól-öltözött, hogy milliókat dob ki trendi ruhákra. Ha csak azért vesz meg dolgokat, hogy a Facebookon jaszkarizzon bennük, rossz úton jár. Ráadásul jobb, ha tudja, hogy kedvenc bloggerei a cuccok nagy részét kölcsön vagy ingyen kapják, Chiara Ferragninak és Anna Dello Russónak például napi kábé 50 ezer dollárra (!!!) lenne szüksége ahhoz, hogy úgy öltözzön, ahogy. Ne dőljön be a bújtatott marketingnek, spóroljon!

7. Eseményekre vásárol

Nagyon jó kifogás azzal a nyakába venni a várost, hogy esküvőre hivatalos, kell egy szép ruha! Ha volt már valaha esküvőn, akkor van mit felvennie, ez nem kérdés. Az még szintén érthető, hogy nem akar mindig ugyanabban a ruhában mosolyogni a baráti kör fotóin, ilyenkor is menjen, nézzen csak szét nyugodtan. Ha viszont egy munkahelyi iszogatáshoz érzi úgy, hogy mindenképp kell vennie egy új felsőt, vagy a hétvégi strandoláshoz elengedhetetlen megvennie a harmincadik bikinit, akkor számoljon el tízig és ne menjen sehová! Valójában talán arról van szó, hogy nincs elég önbizalma és azt reméli, egy új ruhában új emberré válik? Vagy amiket eddig megvett, mégsem állnak jól (lásd. egyes - majd ötös - pont)? Vagy csak nem jut eszébe más program, mint a plázázás? Esetleg tök mindegy, milyen esemény készül, mert a lényeg az, hogy végre talált okot a vásárlásra? Ha csak indokot keres, hogy végre vehessen valamit, inkább menjen el futni/moziba/kávézni a barátokkal, ha viszont tényleg életbevágó, hogy egy fontos randin új ruhában villoghasson, vásároljon. Csak tudjon különbséget tenni, mikor melyik esetről van szó. (Egyébként meg tök mindegy, mit mondunk, úgyis vásárolni fog.)

8. Nem is tudja, mi van a szekrényében

Nem egészséges dolog megvenni valamit, hazacipelni, eltenni a szekrény mélyére, majd elfelejteni, hogy ott van. Súlyosbító tény, ha pár hónappal azután, hogy hazavitte az akkor elengedhetetlennek érzett ruhát, vesz egy ugyanolyat, mert fogalma sincs róla, hogy már van egy. Nem mintha velünk sose fordult volna elő ilyesmi, de szerencsére van megoldás: ha azon kapja magát, hogy nem tudja, miket vásárolt, egyik hétvégén szórjon ki mindent a szekrényéből a szoba közepére, majd szépen rendszerezve pakoljon vissza, hogy megjegyezze, miket őrizget a szekrényben. Így egyrészt kiszórhatja a duplikát példányokat, rácsodálkozhat szuper, de teljesen elfeledett darabokra, és mindenképp esélyesebb, hogy legközelebb könnyebben lemond egy olyan akciós ruhadarabról, amihez hasonlót már vásárolt. Rendezze el otthon a ruhákat szín és/vagy fazon szerint, amiket nem hord, kegyetlenül zsákolja be és vigye le a pincébe (vagy adja el, lásd a már ajánlott Gardrób közösségi ruhavásárt).

shutterstock 196109123

9. Mindenért kártyával fizet

Ez nem betegség persze, de aki hajlamos a túlköltekezésre, annak ajánlott inkább készpénzzel rohangálnia. Ugyanis a kártyával csak akkor jön a döbbenet, amikor hó közepén már nem tudják lehúzni, mert nincs rajta annyi keret, és nem akkor, amikor gond nélkül kifizet először 50 ezret a Zarában, még 25-öt a H&M-ben majd vesz még pár apróságot itt-ott. Ennél csak a hitelkártya rosszabb, ott simán előfordulhat, hogy csak arról értesítik hó végén, hogy van párszázezer mínusza, önnek meg fogalma sincs, hogy alakulhatott így a dolog. Ha hajlamos ész nélkül költeni, vegyen fel készpénzt, higgye el, meg fogja érezni, mi a különbség egy ezres és egy tízezres elköltése között, míg a kártyán mindkét összeg lehúzása ugyanúgy néz ki.

10. Mindig jelmezben jár

A jelmez szó alatt azt értjük, hogy nincs saját stílusa, mindig azt veszi fel, ami éppen menő: ha divathét van, akkor valami ott látottat koppint, ha kedvenc bloggere újat posztol, már megy is megvenni a rajta látott holmikat. Egyszerű kezelni a dolgot: a próbafülkében tegye fel magának a kérdést, hogy amit lát, az tényleg tetszik, vagy csak mert látta valahol valakin, hogy neki mennyire jól állt? Tényleg szeretne Batz-papucsban járkálni, vagy csak azért vesz meg 6 ezerért egy leárazott fast fashion verziót, mert az most trendi? Ha utóbbi, akkor tegye szépen vissza, máris spórolt 6 ezret!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra