Ice tea-teszt: amikor a lidl-ös kiüti a Liptont

Ha már nyár van, csak meleg nincs, úgy döntöttünk, lecsekkoljuk a hazai ice tea-kínálat egy részét, hogy majd ha megszomjazunk a kánikulában, tudjuk, melyiket vegyük meg. Nos, úgy tűnik, mi egyiket sem fogjuk szorgalmazni a jövőben, de ez ne rémissze el önt attól, hogy jeges teának mondott cukrozott vizet igyon egy kis mesterséges anyaggal megspékelve. Ugyanis a boltokban kapható ice tea nem más, mint víz, minimális teakivonat és citromlé (sűrítményből), rengeteg cukor, aromák, citromsav és karamell elegye. Egyébként ez az egész nem titok, de sokan inkább kihagyják a kisbetűs részt. Ha érdekli, mit itat gyerekével vagy saját magával, olvasson tovább! 

MG 0301
Dívány

Egy dologra garantáltan jók ezek a készítmények: segítségükkel temérdek cukrot tud bejuttatni a szervezetébe – roppant rövid idő alatt. Mert szomjoltónak nem jók, az ízük sem megnyerő, és még csak nem is az van bennük, amiből egy valódi jeges tea áll. De akkor mégis, miért isszák ennyien ezeket a löttyöket? A kóstoló közben arról beszélgettünk, hogy mindenki átesik az ájsztí-korszakon, amikor mást nem iszik, csak ezt. Jó, talán még sört/cidert is, ritkán. Aztán elmarad az ice tea, az alkohol viszont marad. Nem tudjuk, melyik az egészségesebb, azt viszont igen, melyik a kellemesebb.

A teszten ezúttal 8+1 termék versenyzett. Meglepő módon olyanok szereztek kevés pontot, mint a Jana vagy a Nestea. Amellett, hogy kigyűjtöttük az összetevőiket, nem vizsgáltuk őket tudományos szempontok alapján, a kóstolók pedig a szerkesztőségből verbuvált kollégák voltak – akik ilyen, és ehhez hasonló megállapításra jutottak a teszt végén: „A kóstolt teák alapján az ice tea receptje a következő: fogsz egy kis vizet, nem baj, ha van még benne mosogatólé, majd egy fenyő alakú citromos autóillatosítót, és utóbbit elkezded a vízbe mártogatni. 15 perc után kész, hűtve ajánlott a fogyasztása.” „Így, hogy jég is van a poharamban és minden teából csak a pohár aljára került néhány korty, pont úgy érzem magam, mintha a Dallasban lennék. Csak más a műanyagpohár metszése, mint az ottani kristályoké.” Merthogy igen, jéggel kóstoltuk a teákat, hogy jó hűvösek legyenek. És, hogy hiteles is legyen a teszt, minden tea új pohárba került, és a jégkockát is csak a kóstolás előtt dobtuk bele.

Azt azért megjegyeznénk, hogy a valódi jeges tea vízből, leginkább frissen facsart citromléből, teakivonatból és sok esetben cukorból áll. Nos, ezek mind benne vannak a flakonos ice tea-ben is, csak éppen ravaszul elrejtve. Nézze csak meg!

6. helyezett: Jana ice tea – 8,5 pont

A Jana természetes ásványvíz alapú, tartósítószer-mentes és mesterséges színezőanyagot nélkülöző ice tea. Ez eddig nagyon jól hangzik, csak éppen az íze felejtős. Nagyon nagy kár érte, mert a Jana-vizet nagyon kedveljük, és ehhez képest elég nagy csalódás, hogy a teája ennyire alulmaradt. 

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel: víz, cukor, citromsav, aroma, 0,05 % tea kivonat, színezék E150d (ammóniumos, szulfitos karamell), aszkorbinsav, kén-dioxid.

„Almalé színe van és büdös. Viszont nincs íze és ebben a kategóriában az nem biztos, hogy hátrány, mivel műíze sincs.” „Tökéletes napközi élmény, cukor és citrompótló mesterien kiegyensúlyozva, teát viszont sosem látott.” „Kanalas orvosság a balatonparti büféből. Olcsó, gépi ájsssztíííí, koncentrátumból.” „Megkérdezhetem, hogy ez nem romlott véletlenül??" (Nem, nem az. - a szerk.)

5. helyezett: Penny ice tea – 9 pont

Ha az nem borzasztja el, hogy nekünk milyen tapasztalataink voltak ezzel a teával, akkor csak nézze meg az összetevőit. Mást nem is fűznénk ehhez.

MG 0280
Dívány

Összetétel:  víz, fekete tea kivonat 0,2%, citromsav, kálium-szorbát, nátrium-benzoát, gyümölcslé 0,5% (citrom sűrítményből), cukor, nátrium-ciklamát, acesulfam-K, aspartam, karamell, aroma, cukor, aroma, színezék E150d (ammóniumos, szulfitos karamell), aszkorbinsav, kén-dioxid.

„Tudom, hogy furcsa, de virágos az illata. Olyan ízre, mintha szénsavas lenne, de az is lehet, hogy erjed. Mondjuk, nem hiszem, hogy van benne természetes anyag, ami miatt erjedésnek indulhatna.” „Aromásan illatos, túl sok cukor, túl sok citrompótló, a tea íze nem tettenérhető, ellenben olyan, mint a szagos radírok voltak gyerekkoromban.” „Mosogatószer szagú, műcitrom ízű és édesítőszeres.” „Ha nem tudnám, hogy ez tea, soha nem mondanám meg az illatáról, és ez az ízére is igaz. Valami újfajta üdítőnek elmenne.”

4. helyezett: Nestea ice tea – 12 pont

A rengeteg természetes aroma mellett kicsivel több teakivonatot is adhattak volna az italhoz, és akkor talán még köze is lenne az igazi jeges teához. Így csak egy savanykás ital, ami ízre még csak nem is hasonlít a teához.

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel:  víz, cukor, fruktóz, citromsav, természetes tea- és citromaroma, egyéb természetes aromák, teakivonat 0,1%, nátrium-citrát, aszkorbinsav, szteviol glökozidok. 

„Most vagy az előző van még mindig a számban, vagy ez is bűnrossz. Mondjuk ez máshogy rossz, összetapad tőle a szám.” „Szorgos aromák, második vonalban támadó citromsav-hadtesttel.” „Abszolút tea illata van, savanykás, nem rossz.” Nem ice tea ízű, de legalább édes.”

3. helyezett: Spar ice tea – 14,5 pont

Torokkaparós a sparos tea – nyálkás és műízű. Mondjuk, ez utóbbin nem is csodálkozunk.

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel: víz, cukor, fekete tea kivonat 0,24%, maltodextrin,  citromsav, aroma, nátrium-citrátok, aszkorbinsav.

„Ennek legalább tea illata és teaszerű színe van. Ennek ellenére az íze viszont botrányos, szerintem most sincs semmi természetes a számban, valószínűleg még a víz is mű, amiből készült.” „Édesítőszeres mellékíz műcitrommal. Torokban kaparós élmény, de amúgy a többi is az.” „Talán kicsit cukrosabb a kelleténél, de érzem benne a citromot is. Kellemes.” „Nyálkás, sötét és elég fura.”

2. helyezett: Aldi ice tea – 16,5 pont

Innentől jönnek az ihatóbb teák – egyből három is holtversenyben lett második helyezett, azonos pontszámmal.  

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel: fekete tea, cukor, citromlé 1%, citromsav, természetes citromaroma és egyéb természetes aromák.

„Klasszikus menzás íz, azt szerettem gyerekként. Egész tűrhető.” „Édes, citromsavas, gyenge minőségű fekete tea ízével. De legalább van teaíze!” „Gyerekkori kórházas illata van, az íze nem meglepő, az is hasonlít a már előbb említett világéra. Most ez jó?” „Édesítőszer ízű, de teljesen vállalható darab. Kicsit műanyagos az utócsengése, citrom íze egyáltalán nincs sok. Sőt.”

2. helyezett: Lipton ice tea – 16,5 pont

A Lipton is csak a második helyre tudott befutni. Azért az elég nyomasztó, hogy még a Liptonban is csak 0,12 százalék teakivonat van, nem?

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel:  víz, cukor: szukróz, fruktóz, citromsav, fekete tea kivonat 0,12%, citromlé 0,1%, trinátrium citrát, aroma, aszkorbinsav, szteviol glikozid.

„Légfrissítős ízt érzek csak, de azt is csak egy kicsit, amúgy semmilyen más ízt nem.” „Elsőre és másodikra a savasság, harmadjára nagyon távoli, halvány teaíz. Javára írható, hogy nem brutál édes.” „Kellemesen citromos, eddig ez a legjobb.” „Ez elég jó, ismerős íz, valószínűleg ilyet már ittam. Nem annyira édes, nem annyira mű.”

2. helyezett: Rauch ice tea – 16,5 pont

A Rauchnak legalább az íze olyan, mintha rendes tea lenne; ha áltatni szeretné magát, hogy azt iszik, arra feltétlenül alkalmas.

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel:  fekete tea, cukor, citromlé 2%, citromsav, nátrimu-citrát, karamell, aroma, teakivonat minimum 1,2 g/L. 

„Ezt kikérem magamnak. Hol és milyen végzettséggel lehet ilyen mű citromutánzatot engedélyeztetni? Hol tanult ez a vegyész?” „Illatra ice tea, ízre füstölő, az orientális irányzatból. Viszont nincs agyon cukrozva, hurrá.” „Ez hasonlít a legjobban az igazi jeges teához, jó, csak túl édes.” „Édesebb a kelleténél, de nem ihatatlan. Finom, középkategóriás.”

1. helyezett: Lidl ice tea (Siti) – 17 pont

Ezt a megmérettetést most a Lidl nyerte, igaz, csak fél ponttal vert rá az előző háromra. Szóval a mezőny elég szoros, úgyhogy, ha közelebb van önhöz az Aldi vagy bármilyen közért, ahol van Lipton, esetleg Rauch, emiatt ne rohanjon el a Lidlig.

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel:  víz, cukor, 1% citromlé, 0,12% feketetea kivonat, citromsav, aszkorbinsav, aroma, nátrium-citrát.

„Illata nem erős, ízre viszont teljesen jó. De persze nem úgy jó, hogy jó és még vennék belőle máskor is önszántamból, hanem jó, vagyis nem hánynám el magam azonnal.” „Különös, esküszöm, ebben valódi citrom van, ez az első a mezőnyben, pedig már az utolsó előtti tételt kóstolom. Kár, hogy a citrom ízét agyonveri valami szintetikus aroma. Viszont ez sem kegyetlenül édes, ami jó.” „Nagyon édes, de közben nem is annyira citromos. Tömény cukordózis, jee!”        

Kakukktojás: Tesco ice tea

Ahogyan az már lenni szokott, a kakukktojás nem kap pontot, de a szöveges értékelést azért beszúrjuk a teszt végére. A Value Ice Tea elég felejthető élmény, viszont a drágább változatból nem találtunk a Bécsi úti Tescóban – sajnos –, pedig szívesen megkóstoltuk volna, hogy milyen az íze. Így csak az olcsóbb és vélhetőleg silányabb termékét tudtuk megkóstolni. 

Fotó: Dívány Fotó: Dívány
Fotó: Dívány Fotó: DíványDívány

Összetétel: víz, citromsav, feketetea-kivonat 0,05%, kálium-szorbát, nátrium-benzoát, nátrium-ciklamát, aszpartám, aceszulfám, karamell, aromák, aszkorbinsav, citromkivonat 0,004%, etanol, citromolaj.

„Kevéske teaíz, különben felejthető. És borzasztóan édes, a szomjat egyáltalán nem oltja.” „Ez is romlott? Egész biztos, hogy nem járt le?”

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Lidl Siti ice tea  149 99,3 17 Lidl
Aldi ice tea  149 (akciós ár)  99,33 16,5 Aldi
Lipton ice tea  209 418 16,5 Tesco
Rauch ice tea  339 226 16,5 Spar
Spar ice tea  199 132 14,5 Spar
Nestea ice tea  349 228,67 12 Spar
Penny ice tea  149 99,33 9 Penny Market
Jana ice tea  359 239,33 8,5 Spar
Kakukktojás: Tesco ice tea  79 52,67 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra