Ki ne vágyna ebben a fülledt melegben valami nagyon finom, jeges, hűsítő italra? Ugye ismeri a képet, amikor a hideg frissítő hatására pára csapódik le, és apró cseppek ereszkednek lassan lefelé a pohár külső falán? És amikor bele is kortyol a pohárba? Nos, pontosan ez az a jelenet, amire gondolni lehet, amikor az irodában/autóban/lakásban elromlott a légkondi, vagy hiába küzd, csak nem képes enyhíteni a hőséget, és apró izzadságcseppek gyöngyöznek a halántékán.
Mi is így vagyunk ezzel, ezért is gyűjtöttünk össze néhány nagyon finom alkoholos italkülönlegesség-receptet. Persze, nem feltétlenül ajánljuk, hogy hétköznap, napközben szürcsölje el ezeket az italokat, de hétvégén szabad a vásár, az összeset kipróbálhatja.
Uborkás Sangria
Az uborkának rengeteg jó hatása van, már csak emiatt is érdemes elkészíteni ezt a frissítőt. Túl sok minden nem kell hozzá, a következők alkotják:
- 1 uborka (a közepén a magos részt ki kell vágni) szeletelve
- 1 lime szeletelve
- friss mentalevél
- 1 dl citromlé vagy limelé
- méz ízlés szerint
- fél üveg üveg száraz fehér bor
- fél liter nagyon hideg szénsavas víz
- díszítésnek mentalevél ajánlott
Az összes hozzávalót keverje össze és minimum 2 órán keresztül hagyja állni az italt a hűtüben. Miután az ízek jól összeértek, töltsön fel egy nagy kancsót jégkockával, majd tegye bele a már egyébként is lehűtött italt, és egy fakanállal jól keverje össze. Azzal számoljon, hogy nem lehet abbahagyni, ha egyszer elkezdte inni. Tipp: ha még több gyümölccsel szeretné megspékelni az italt, nagyon jó ízt ad neki még a mézdinnye, vagy a sima sárgadinnye.
Epres, ribizlis vodka
- 2 dl jó minőségű vodka
- 8 darab eper/két marék ribizli
- 8 dl limonádé
- eperdarabok és mentalevél a díszítéshez
Rakja tele a kancsót jégkockával és öntse bele a vodkát, a limonádét és a felszeletelt epret/megtisztított ribizlit. Persze, ha erősebbre vágyik, simán önthet bele még egy kis vodkát.
Blue curaçao ananásszal
Fiatal koromban az egyik kedvenc italom a Blue curaçao volt. Valószínűleg sokkal inkább a színéért kedveltem, mint ízéért, és ez most sincs másképp. Ennek a hűsítőnek is remek színt kölcsönöz, jó, persze az ízén is dob.
- 4 pohár jégkocka
- 2,5 dl ananászlé
- 1 dl blue curaçao
- 1 dl fehér rum
- 1 dl sűrített kókusztej
- díszítésnek koktélcseresznye és ananász
Tegye turmixgépbe a hozzávalókat és addig turmixolja amíg homogén nem lesz. Ezután öntse poharakba az italt, és díszítse fel a poharat a gyümölcsökkel.
Szinte Mojito
Ez az egyik legjobb frissítő amit kóstoltam. A menta és a bazsalikom frissítő hatású, a lime oltja a szomjat, a rumtól meg kellemesen elbódul az ember. Ez gyakorlatilag egy Mojito, csak cukorszirup helyett mézzel, és egy kevés plusz bazsalikommal.
- Egy csokor menta-, és bazsalikomlevél
- 2 lime kifacsart leve
- 1 l szódavíz
- 3 dl fehér rum
- édesítőnek, méz ha szükséges
- sok tört jég
Tört jég ajánlott ehhez az italhoz, mivel nem lenne szerencsés a menta és a bazsalikom miatt turmixgépbe tenni csak, hogy a jégkocka összemorzsolódjon. Tehát töltse tele a kancsót tört jéggel, öntse rá a rumot, lime levét és a szódát, majd csipkedje bele a leveleket és kész.
Vino tinto, gyümölcsökkel (bor gyümölcsökkel)
Ezt a receptet még Spanyolországban tanultam, igazából egy teljesen egyszerű ital, a lényeg, hogy vino tinto legyen az alapja. Vagy egyéb, száraz, finom vörösbor. Egyébként mi ezt hívjuk bólénak.
- 2 citrom
- 2 narancs
- 1 l vino tinto/vörösbor
- 2 alma
A felkockázott gyümölcsök felét dobja a kancsóba, egy fakanállal nyomkodja szét, majd töltse tele a kancsót jéggel. Öntse rá a bort, dobja bele a maradék gyümölcsöt és kész. Tényleg remek szomjoltó, de vigyázzon, könnyen a fejébe szállhat!
Eper, kókusztej és Malibu
A Malibu is a tipikus fiatalkori buli hangulatot idézi, ebben a változatban viszont tényleg finom hűsítő. Viszont vigyázzon, tömény, mivel ez nincs felöltve egy liter szódával.
- 10 darab eper
- 1,5 dl kókusztej
- 3 dl eperlikőr
- 3 dl Malibu
Az összes hozzávalót tegye a turmixgépbe jó sok jég kíséretében és turmixolja simára. Ha nagyon édes a lötty, facsarjon bele lime-ot, vagy citromot.
Uborkás gin tonikkal
A gin és a tonik az egyik legjobb szomjoltó a nyári melegben, főleg, ha még kígyóuborka is társul hozzá.
- 1/4 kígyóuborka
- 4 cl gin
- 1,5 dl tonik
Tegye shakerbe a gint, az uborkát és pár kocka jeget, majd alaposan rázza összes és öntse ki egy pohárba. Az egészet öntse fel a tonikkal, és ha szükséges, további jégkockákat tegyen bele. Erről tényleg nem lehet leállni!
Fröccs, fröccs, fröccs!!!
Sokak kedvenc nyári itala a fröccs, igazából mindegy, hogy fehér borból vagy roséból készül, a lényeg, hogy jó hideg legyen. Ja, azért az sem mindegy, hogy milyen a bor minősége persze. Itt az arányok szabadon választhatók, de hogy mégsem a megszokott hosszú lépést, vagy vicét igya, spékelje meg az italt pár fűszernövénnyel. Nagyon kellemes bele a friss mentalevél, rozmaringés a citromfű is.
+1: Sör nyáriasan
Ugyanez a helyzet a sörrel is, mint a fröccsel, dobjon a jéghideg sörbe kicsit megtört citromfüvet, vagy bazsalikomot, nagyon jó ízt fog neki adni.