Minden, amit pasiként tudni akart az övekről

Mi is az az öv? Az angol Oxford Szótár definíciója szerint „olyan bőrből vagy egyéb anyagból készült csík, amit a legtöbbször a derék körül viselnek, hogy megtartsák a ruhákat vagy a fegyvert.” A magyar férfiak egy része nem is hord övet, egy másik jelentős része pedig impulzusvásárlás során szerez be egy feketét, miután az előző már kezd szétfoszlani. Ezért is gondoltunk arra, hogy a FashionBeans cikke alapján elkészítünk egy kisokost arról, hogy mit és hogyan érdemes választani, ha öv vásárlására adjuk a fejünket.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Mi is az öv valódi célja?

Hogy megtartsa a nadrágot? Biztosan – de ennél még többet is jelent. Segíthet a stílusunk definiálásában és – például egy mintás zoknihoz hasonlóan – felteheti az i-re pontot mondjuk egy klasszikus összeállításunkban és a szó legszorosabb értelmében vett elválasztó (vagy éppen összekötő) szerepe is van. Ha gondosan választjuk meg a legtöbb ruhadarabunkat, miért pont az övünket hanyagolnánk el?

Ismeri a méretét?

Az öv méretét a legtöbb esetben centiméterben vagy inchben (~2,5 cm) adják meg és a legritkább esetben kap a ruhákhoz hasonló, S-M-L-stb. jelölést. Mire vonatkozik ez a számadat? Az öv csat felőli kezdete és a középső lyuk közötti távolságot mérik vele. Tévedés tehát, hogy ez a teljes hosszt jelentené és amiatt alakult így, hogy a feljebb és lejjebb tolva viselt nadrágunkhoz is passzoljon.

Ön ismerte a méretezést?
Ön ismerte a méretezést?Fotó: reklámfotó

Az elegáns övek

Az elegáns öveinket – mint a nevükből is kiderül – szövet- vagy öltönynadrággal illi viselnünk. Ügyeljünk arra, hogy a lehető leginkább letisztult darabot válasszuk, ne ez „vigye el a show-t”. Ha szeretnénk minden előírásnak megfelelni, akkor 2,5-3,5 centiméter vastag, puha bőrből készült barna, fekete vagy egyéb visszafogott színűt válasszunk.

Természetesen a színkódnak nem kell egyeznie, de arra figyeljünk, hogy passzoljon a cipőnkhöz és kerüljük az óriási csatokat – főleg a kiterített francia kártyával, strasszos dollárjellel vagy villogó leddel tarkítottakat. A szíj részen lévő díszítés megengedett, de kizárólag akkor, ha diszkrét. Az elütő színű varrást hagyjuk meg a hétköznapi daraboknak.

Tipp: ha univerzális ruhatárat szeretne, akkor válasszon az ezüst és az arany között, majd ilyen övcsatot, órát, mandzsettagombot, stb. szerezzen be!

Elegáns szettekhez elegáns övet!
Elegáns szettekhez elegáns övet!Fotó: reklámfotó

Casual, azaz hétköznapi övek

A casual övek sokkal inkább univerzálisak és nagyobb mozgásteret hagynak, mint a formális viselethez kitalált társaik. Vastagságbeli megkötések nincsenek, arra kell csak figyelnünk, hogy a vékonyabb (1,5-2,2 cm széles) darabokat kizárólag skinny, tehát a szinte lábra tapadó nadrágokkal viseljük. A szélesebbeket bátra felvehetjük bármilyen más nadrághoz, beleértve a rövidnadrágot, a chinót és a slim vagy straight farmert is.

A lazára vett figura hétköznapi(bb) övekért kiált.
A lazára vett figura hétköznapi(bb) övekért kiált.Fotó: reklámfotó

Vásárlás előtt érdemes ezeket figyelembe vennünk:

  1. Csatos vagy anélküli verziót szeretnénk? Mindkettő rendben van, utóbbiból pedig többfajta is létezik.
  2. A lazább övekben az a jó, hogy nem kell őket semmihez sem igazítani, sőt: kerüljük is el azt, hogy a cipőnkhöz kísértetiesen hasonló darabot választunk.
  3. Az öv takarja el a nadrág hátulján lévő (legtöbb esetben bőrre nyomott) logót.
  4. A 4 centiméternél vastagabb öveknél gondolja végig: van egyáltalán olyan nadrágja, aminek a bújtatóján átfér?

Négy öv mindenek felett

Nem kell több tíz övet beszereznie ahhoz, hogy minden alkalomkor legyen mi után nyúlni. Négy típust mutatunk, és ha mindegyikből beszerez egyet-egyet, akkor nyert ügye van.

Egy barna vagy fekete elegáns öv, amit az öltönyeivel tud viselni. Érdemes olyat keresni, ami kétoldalú, a csatja pedig forgatható, így egy darabbal letudhatja mindkét színt.

formal
Fotó: reklámfotó

Egy barna vagy cserszínű öv, amit a farmerjeivel tud viselni. Bátran válasszon szőttet vagy fonottat is, de ha nem ennyire bevállalós, akkor válasszon egy egyszerűbbet.

casual
Fotó: reklámfotó

A dupla D-betűs vászonöveket inkább nyáron viselje és ügyeljen arra, hogy olyan színt válasszon, ami működőképes a már meglévő gardróbjával.

D karika
Fotó: reklámfotó

Egy feltűnő darab. Lehet szó egy színes vagy kígyóbőrből készült változatról, a lényeg, hogy odavonzza a tekintetet.

statement
Fotó: reklámfotó

Ha nem szereti az öveket és a nadrágja anélkül is biztosan a helyén marad, akkor természetesen nem muszáj feltétlenül viselnie.

Egy remek alternatíva: a nadrágtartó

Az egyik legfontosabb szabály: vagy nadrágtartó vagy öv. A kettő együtt nem működik és nincs is értelme a párosításnak. Többnyire kétféle verzióból választhatunk: a nadrágra csiptethető és a gombolható változatok közül.

További tippek

  1. Kerüljük azokat az öveket, amiknek a csatjáról üvölt a márka logója.
  2. Az öv kettévágja a testünket és optikailag két részre oszt és egyben alacsonyabbnak is mutat minket. Ha éppen ezt a tulajdonságunkat szeretnénk kompenzálni, akkor mindenképpen olyat válasszunk, ami egybeolvad vagy a nadrágunkkal vagy a felsőnkkel.
  3. Ha magasak vagyunk és szeretnénk kicsit „lefaragni” magunkból, akkor mindenképpen feltűnő övet válasszunk.
Ilyen az, ha a nadrág tökéletesen áll rajtunk és övre sincs szükség.
Ilyen az, ha a nadrág tökéletesen áll rajtunk és övre sincs szükség.Fotó: reklámfotó
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.