Családunk igen nagy pogácsa fogyasztó, így számomra felüdülést jelent, ha olykor nem kel szaggatni a pogácsákat, hanem összedobhatok egy-egy más formájú sütit is.
A kiflik formázása nem ördöngösség, és az egész tésztával sincs sok gond, így nem csak hétvégére ajánlom, hiszen nem kell a fél napot a konyhában töltenünk miatta. Kiváló sörkorcsolya a felnőtteknek vagy uzsonna a gyerkőcöknek.
Hozzávalók (32 darabhoz):
40 dkg liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál tejföl
1 dl tej
1 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás
- A langyos cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, néhány perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajkockákat és a tejfölt, majd jöhet a tejes élesztő is. Jól összedolgozzuk a tésztát. Kilisztezett tálba tesszük, egy tiszta konyharuhával lefedjük, legalább egy órán át pihentetjük.
- Négyfelé vesszük a tésztát, cipókat formázunk belőle. Lisztezett munkalapon 2-3 mm vékony kört nyújtunk belőlük, a köröket nyolc cikkre vágjuk, és a szélesebb végével kezdve feltekerjük őket.
- Tepsire sorakoztatjuk a kifliket.
- 170 fokra előmelegítjük a sütőt, addig is kicsit kelnek a kiflik.
- Mielőtt betoljuk az előmelegített sütőbe, megkenjük őket tojással, és megszórhatjuk a tetejüket valamilyen maggal vagy nagy szemű sóval is.
- A 170 fokos sütőben 20 percig sütjük.