Igazi békebeli nagymama-sütemény, ami legalább olyan gyorsasággal tűnik el a tányérról, mint bármilyen trendi sütinyalóka cake-pop vagy muffin cupcake, pedig még csoki sincs benne.
Ha a mogyorót dióra, a málnadzsemet barackra cseréljük, zserbós ízvilágú sütit kapunk, de a tészta elbír fűszerezést is, és ahány dzsem a kamrában, annyiféle használható hozzá. Ha mégis lágyabb ízű verzióra vágyunk, a mandulás-málnás morzsás változatot érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
15 dkg hideg (!) vaj
15 dkg liszt
5 gr sütőpor
12 dkg porcukor
10 dkg darált mogyoró (vagy dió)
1 nagy tojás sárgája
csipet só
kenni: 15-20 dkg málnadzsem (vagy baracklekvár)
Egy kicsi tojássárgája vagy1 ek. tejföl a kenéshez
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- A vékonyan felszeletelt hideg vajat és a sütőporral elkevert lisztet kézzel gyorsan elmorzsoljuk (vagy ahogyan a legegyszerűbb: aprítógépben megpörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a többi hozzávalóval (porcukor, darált mogyoró, tojás sárgája, csipet só) .
- Félóra hűtőben pihentetés után a tészta kétharmadát jól lisztezett munkalapon a tepsi méretére nyújtjuk, megkenjük a dzsemmel. A maradék egyharmad tésztát kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, és rácsszerűen a dzsemre rakjuk.( Ha van ovis gyerekünk, vagy türelmünk, akkor sodorgathatjuk is a rácsokat.)
- A rácsokat tojássárgájával vagy tejföllel vékonyan lekenjük, és a sütit 20 percig sütjük.