Pénteki süti: képviselőfánk fehér csokis málnahabbal

Az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül, sokaknak mumus, pedig csak néhány apróságra kell figyelnünk, és tökéletes tésztapuffancsokat tudunk készíteni otthon. A képviselőfánk nagyon jól variálható, sokféle krémmel tölthetjük: mi most fehér csokis málnahabbal töltöttük, de mehet bele például házi csokipuding vagy fűszeres étcsokihab is.

Képviselőfánk2
Ötvös Zsuzsanna

Akár sós töltelékekben is gondolkozhatunk: mivel a tészta maga semleges, se nem sós, se nem édes, tölthetjük például különféle fűszeres sajtkrémekkel is – szuper borkorcsolya lesz belőle!

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz
100 g vaj
fél tk. porcukor
fél tk. só
100 g liszt
kb. 2,5 tojás (140 g)

Málnahab:

150 g málnapüré (kb. 250 g fagyasztott málnából)
250 g fehér csokoládé
2 lap zselatin (= 4 g)
140 g habtejszín (nem növényi! min. 30% zsírtartalommal)

- porcukor a szóráshoz

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon lényeges, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele, és mindig akkor adjuk csak hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már tökéletesen felvette a tészta. A tojások hozzáadásánál figyeljük a tészta állagát: a tésztának pont habzsákkal adagolható állagúnak kell lennie. Tehát legyen már könnyen keverhető, de még nem folyós-terülős nagyon, mert különben nagyon szétterülnek a fánkok, és laposak lesznek. Én ezt az állagot két és fél tojás hozzáadása után értem el – a harmadik tojást felvertem, de csak a felét adtam hozzá.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még 15-20 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak.

5. A málnahabhoz először a málnát turmixoljuk, átpasszírozzuk és kimérjük a szükséges mennyiségű málnapürét. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehér csokoládét apróra törjük.

6. A málnapürét csípősre melegítjük: már gőzölnie kell, de még ne forrjon. Feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokoládét, és egyneművé keverjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáforgatjuk a málnás részhez. Egy éjszakán vagy 5-6 órán keresztül hűtjük a habot.

7. A képviselőfánkok tetejét levágjuk. A málnahabot csillagcsöves habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat. A fánkok levágott tetejét a krémre ültetjük, és porcukorral megszórjuk. Érdemes tálalás előtt nem sokkal betölteni a fánkokat, különben nagyon felpuhul a fánktészta.

Képviselőfánk1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra