Öltözzön úgy mint a főnöke, előléptetik!

139416743
Tim Whitby / Europress / Getty

A legfrissebb, munkahelyeket vizsgáló felmérés kimutatta, hogy a vezető beosztásban dolgozók 68 százaléka fokozott figyelmet fordít beosztottjai öltözködésére, sőt, külön piros pontot érdemel az, aki hasonló stílusban utazik, mint ők.

A tanulmányban valószínűleg van némi igazság, ugyanis tíz megkérdezettből hatan azt állították, hogy ha hasonlóan öltözködnek, mint kollégáik, az jobb csapatszellemet, magasabb termelékenységi arányt és kellemesebb légkört teremt a munkahelyükön – írja a dailymail.co.uk.

Többek szerint az összeöltözést bevetők gyorsabban haladnak a vállalati ranglétrán, tehát az előléptetés nem csak azzal érhető el, ha mindig időben érünk be a munkahelyünkre, vagy sosem fogyunk ki a jó ötletekből.

A felmérésben részt vevő Debenhams szerint ez az új, összeöltözős irodai trend az elmúlt években közös vonása lett a brit munkahelyeknek. A megkérdezettek 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nagy mértékben befolyásolja őket, mit viselnek a vezetők és a kollégáik a munkahelyükön, míg 33 százalék  szándékosan választ a többiekéhez hasonló ruhákat és a kollektíva azt is hajlamos előre megbeszélni, hogy ugyanazt viseljék.

109907730
Michael Tran / Europress / Getty

A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezettek 32 százaléka tudat alatt öltözik össze kollégáival átlagosan hetente háromszor. „Növekedett a munkahelyeken való összeöltözés-mánia, ez most egy jó poén a legtöbb irodában. Az alkalmazottak általában a főnök stílusát veszik alapul és az ő példáját követik az öltözködésben. A főnök gyakran azt nevezi ki és lépteti elő, aki olyan, mint ő” – mondja a helyzetről a Debenhams szóvivője.

Ön öltözne úgy, mint a főnőke?

„Az emberek hajlamosak egymást utánozni, mert fenyegetve érzik magukat, ha különböznek másoktól. Az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha egyenruhát viselnek. Ezzel jelzik igényüket arra, hogy egy adott csoporthoz szeretnének tartozni, illetve így tükröznek egy nagyobb együttműködésen alapuló vállalati kultúrát a cégen belül. Lehet úgy is fogalmazni, hogy az alkalmazottak, akik úgy öltöznek, mint feletteseik, megtalálták egy okos módját annak, hogy hogyan hívják el magukra a figyelmet és hogyan fogadtassák el magukat a munkahelyükön” – mondta Dr. Karen Pine a University of Hertfordshire pszichológusa.

167573008
Telemundo / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra