Van, aki már hetek óta, van, aki csak pár napja, de legkésőbb a sonkafőzéskor terjengő illatnál már mindenki nagyon várja, hogy végre asztalra kerüljön a főtt tojás, a sonka, a torma, a kalács és a sok-sok húsvéti finomság. Esszük aztán reggelire, ebédre, vacsorára, rokonoknál, barátoknál, locsolkodás előtt, alatt, után és helyett, egészen addig, amíg bírjuk.
Az első szelet kalácstól/sonkától számított kb. 5-6 étkezésen, 5-10 locsolón és 3 emésztéskönnyítő töményen túl viszont törvényszerűen eljön az a pillanat, amikor még mindig van egy fél sonka, néhány szelet kissé már száradt, de talán még vállalható kalács, de már csak a szemünk kívánja - vagy az sem - kidobni viszont nincs szívünk az ételeket. Ilyen esetekre ajánlunk most néhány maradékpusztító receptet.
Kalácsfelfújt
Hozzávalók:
50 g vaj megolvasztva
250 g kalács
100-120 g aszalt szilva
2 db tojás
2 tojás sárgája
40 g cukor
300 ml tejszín
300 ml tej
6-8 ek konyak/whisky/bailey's/rum
3-5 ek baracklekvár
1. A kalácsot kis kockákra vágjuk/tépkedjük, egy tálba dobáljuk, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Rászórjuk az aszalt szilvát és félretesszük.
2. Egy másik tálban habosra verjük a tojásokat és tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, az alkoholt, és elkeverjük.
3. A tojásos-alkoholos tál tartalmát ráöntjük az aszalt szilvával megszórt kalácsdarabokra, és jól átforgatjuk. Húsz percig állni hagyjuk, hogy a kalácsot jól átáztassa a folyadék.
4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy minimum 1,5 literes jénait, vagy más mélyebb sütőformát, és az egész masszát beleöntjük. (Készíthetünk egyszemélyes adagokat is szufléformában.) Elrendezgetjük, és 40-50 percig sütjük, míg a teteje kezd barnulni.
5. Végül a lekvárt egy kis lábasban megmelegítjük, és meglocsoljuk vele a kalácsfelfújtat.
Túrós-sonkás rétes
Hozzávalók:
500 g mirelit leveles tészta
250 g túró
150 g juhtúró
200 g krémsajt
150-200 g sonka
100-150 g márványsajt (elhagyható)
100 g reszelt sajt (gouda)
só, bors
1, A kiolvasztott leveles tésztát gyúródeszkára terítjük, ha kell kicsit nyújtjuk. A túrót elkeverjük a krémsajttal és a juhtúróval, sózzuk, borsozzuk.
2. A túrókrémet egyenletesen szétkenjük a leveles tésztán, ráterítjük a sonkaszeleteket, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és végül márványsajtot morzsolunk rá.
3. Feltekerjük, mint a rétest, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
4. 200 fokon sütjük kb. 20-25 percig, míg a teteje szépen megbarnul.
Salátával tálaljuk.
Töltött gomba
Hozzávalók:
fél kg nagyobb szemű csiperkegomba
10 dkg sonka kis darabokra vágva
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
só, bors
olívaolaj
1. A gombát alaposan megtisztítjuk, a szárát kitörjük és félretesszük.
2. A sütőt 200 fokra melegítjük.
3. A sajtot lereszeljük, a sonkát apró darabokra vágjuk, a gomba szárát is felaprítjuk és összekeverjük őket, közben enyhén sózzuk, borsozzuk is.
4. A gombákat egy mélyebb sütőformába sorakoztatjuk, megtöltjük őket a töltelékkel, a tetejére még reszelünk sajtot, meglocsoljuk olívaolajjal, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Töltött hagymát is készíthetünk maradék sonkából, mint például ebben a receptben, vagy a maradék tojást, sonkát, tormát, kolbászt beletölthetjük egy kuglófszerű kalácsba, mint Limara tette itt, vagy pedig kalácsszerű kalácsba, mint itt.