A szendvicsek Brad Pittje, a BLT

BLT, azaz Bacon, Lettuce, Tomato. Magyarul szalonna, saláta, paradicsom. Sokkal több nem is kell a boldogsághoz. Csak egy jó péksütemény, némi kenőanyag és kész is a szendvicsek Brad Pitt-je. Az amerikaiak nagy kedvence, ami - szemben például a marshmallow felfoghatatlan imádatával - teljes mértékben érthető: egyszer kell kipróbálni és fel fog kerülni a repertoire-ra. Simán kivált egy ebédet, merészebbek akár vacsorára is ehetik, de akkor számolni kell a fitnessvacsorának közelről sem becézhető BLT okozta éjszakai álmatlansággal, vagy azzal, hogy elalvás után álmunkban is szalonnát rágcsálunk majd.

Mikor máskor szalonnáznánk, ha nem télen? Ja, nyáron. De azért télen is jó
Mikor máskor szalonnáznánk, ha nem télen? Ja, nyáron. De azért télen is jó

Csodálatos harmóniában van benne a tömény zsír, a masszív szénhidrátgóc, és enyhítő körülményként némi zöldség. Az “egyszerű, de nagyszerű” közhely tökéletes mintapéldája.

Hozzávalók “tankönyv szerint”:

Szalonna
Jégsaláta
Paradicsom
majonéz és/vagy vaj 
Friss kenyér/baguette/zsemle

A szalonnát serpenyőben közepesnél kisebb lángon szép lassan, türelmesen jó ropogósra sütjük.

A kenyereket/baguette-et/zsemlét - akár pirítás után - vékonyan megkenjük vajjal és/vagy majonézzel.

Az alsó kenyérszeletre ráhalmozunk jó sok ropogós bacont, erre jönnek a paradicsomszeletek, kevés só, bors, a salátadarabok és végül a fedő kenyérszelet.

A szendvicsek Brad Pittje
A szendvicsek Brad Pittje

Természetesen sokféleképpen lehet variálni. Az ős-BLT szendvicshez a kenyeret enyhén meg is pirítják, de nekünk a friss, puha péksüteményes változat jobban ízlett. A szalonna eredetileg nem túl vékonyra szeletelve kerül a szendvicsbe, de ha a vékony, nagyon ropogós bacon jön be inkább, akkor érdemes inkább azt használni. A ropogós jégsaláta a semleges íze miatt alaptétel a szendvicsben, de lehet más salátákat is használni. Ha pedig mindez kevés lenne, akkor turbózható lilahagymával, avokádóval, sajttal és egyéb zöldségekkel is, csak akkor már az lesz a neve, hogy BLTOAC.

Doctor Pepper

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek