Egy jó csizma még leárazva is drága

A ruhákat már többször szemléztük a leárazások alatt, most a cipőket vesszük sorra: a nagy bolttúrán bennem az körvonalazódott, hogy hülye, aki cipőboltba megy cipőt venni, de mivel ez elég sarkos vélemény, megkérdeztem a kollégákat is, ők hol vesznek lábbelit és miért.

„Cipőboltban évek óta nem lehet olyan cipőt kapni, amitől nem érezném magam kínosan, kivéve talán a Humanic, de ott meg nagyon sok márka van, szóval gondolom nem véletlen. H&M és Zara, esetleg Bershka, de azt annyira nem szeretem, mert nekem kényelmetlenek a cipőik” – mondja Juci. „Sosem vennék nem cipőboltban cipőt, ugyanis szerintem vagy rohadt drága, vagy csapnivalóan tré a minősége. Szóval inkább költök többet egy cipőre, de ne menjen már szét fél év alatt. Kevés igazi bőrt használnak, csak a legújabb trendek kaphatóak a fast fashion boltokban, amitől falra mászom” – állítja Zsuzsa.

Ön hol vesz cipőt?

A cipőbolt, nem cipőbolt kérdésről mindenkinek konkrét és megingathatatlan véleménye van, vannak jópáran, akik csak cipőboltban hajlandók vásárolni, és körülbelül ugyanannyian, akik velem vannak egy véleményen, úgyhogy a megszokott cipős üzletek mellett – Tamaris, Players Room, Salamander, Humanic, etc. – megnéztem a fast fashion boltok leárazott csizmakínálatát is. Nézze meg a folytatásban, hol mit lehet kapni, aztán vásároljon ott, ahol szeret!

Players Room

A Players Roomba jellemzően akkor megy az ember, ha sportos utcai cipőt szeretne, tehát én elég ritkán: sportcipőkből, egyszerű gumitalpú velúrcsizmákból és nem túl csinos női műbőr csizmákból nagy a kínálat. A válogatásban készségesen segítenek az eladók, ha látják, hogy el vagyunk veszve. Rajtam segített is egy lány, tőle tudtam meg azt is, miért van minden cipő alatt három ár: az egyik a teljes ár (jellemzően 20 és 30 ezer forint között), a második a leárazott ár (30-50%-kal kevesebb, mint az eredeti), a harmadik meg a „clubtag ár”, aki ugyanis vesz klubtagságot 5 ezer forintért, az egy évig különféle akciókat kap. Ha nagy a család, és szeretünk LeCoq, Adidas, Hummel meg Fila cipőket és furcsa, Norah illetve UsPolo márkájú műbőr csizmák hordani, biztos megéri. Bár igazából ezért a csodáért például a 10 ezret is sokalljuk, és ugyanilyen értetlenül állunk ezelőtt a cipő előtt is. Nem mi vagyunk a célcsoport, na. Az edzőcipők viszont tényleg menők, csak nem nagyon vannak leárazva, az Adidasok például 2 ezer forinttal olcsóbbak, mint voltak, ami a 27 ezres ár esetében szinte semmi.

Tamaris

A Tamarist nagyon szokták dicsérni az ismerőseim, szépek és kényelmes a cipőik, mondják. A kényelmest el is hiszem, a magassarkú csizmák többsége ugyanis AntiShock sarokkal van ellátva, azaz puhítja a lépteinket a sarokba épített lengéscsillapító, vagy mi. Meglepett minket, hogy bár annyira kiemelték az ismerősök a minőséget, sok papírszerű művelúrból gyártott darabot találtunk, ráadásul az egyik tűsarkú művelúr csizmán 17 ezer forintos cetlit fedeztünk fel. A cég honlapján is megtaláltuk ezt a csizmát, ami 70 helyett 60 euro, tehát nincs is nagyon leárazva, nem értjük. Ezen az áron bárki elmosolyodna, aki járt már a Ferenciek tere környéki röhejesen olcsó cipőbutikokban, ahol a hasonló művelúrok 3-4 ezerbe kerülnek.

De ne legyünk igazságtalanok, vannak itt jó hasítottbőr bokacsizmák is 15 ezer forintra leárazva, a matyólelkű cowgirlök meg 23 ezerért piros kiscsizmát vihetnek haza. A trendeket is igyekeznek követni a márka tervezői, ezt szűrtük le a bejáratban kipakolt gyógycipőre emlékeztető fűzős, extramagas sarkú bokacsizmákból: 32-35 ezer forint helyett most féláron, 16-18 ezerért vehetünk kényelmes és divatosnak mondott kiscsizmát. Cuki színes magassarkú is kapható, kár, hogy műbőr és 50 euró (14700 forint) leárazva: megnézheti ide kattintva, vagy a galériánkban!

A Tamaris egyébként nem ment rá annyira a leárazásra, sokminden 20-30%-kal olcsóbb csak, mint volt, de legalább nem kamuznak: amelyik polc termékeire 50%-os kedvezmény vonatkozik, oda azt írják, ahol csak 20%-ra számíthatunk, oda azt.

Humanic

A Humanic az az üzlet, ahová az is rendszeresen bemegy, aki egyébként a fast fashion üzletekben szeret cipőt venni, például Juci. Tényleg sok márkát forgalmaznak, a legkülönbözőbb árkategóriákban: van 3 ezer forintos cipő éppúgy, mint 60 ezer forintos, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számítását. Már ha van türelme végigtúrni egy beláthatatlanul nagy üzletet.

Mivel a leárazásra koncentráltunk, a legolcsóbb és legjobban leárazott termékek között keresgéltünk, így találtunk 3990 forintos, extrém bokacsizmát, 4990 forintos műbőr körömcipőt, amiből nem volt már 38-as méret, 30 helyett 20 ezer forintos, hasított bőr, térd fölé érő rojtos csizmát. Sok a vadhajtás (főleg az SMH márkánál), de lehet jó őrültségeket kifogni. Az olcsóbb árkategóriás termékek között főleg kicsit lazán összegányolt műbőr cipők vannak, de aki hajlandó 60 ezret adni egy csizmáért, az kap Hilfiger csizmát is a Humanicnál.

Annak ellenére egyébként, hogy a kirakatban „végső árak, -50%-ig” feliratú tábla díszeleg, a márkás csizmákból maximum 10-20% jön le, és a bőr körömcipők is csak 2 ezer forinttal olcsóbbak, mint korábban (13990 helyett 11990 forint az áruk).

Bata

Nekem a Bata csalódás volt, már valahogy az akciós kiírás is azt sugallja kinézetével és az „áru” szóval, hogy itt a 40 fölöttiekre mennek rá. Színes hasítottbőr bakancsok állnak a kirakatban, de igazából 22 ezer forintért helyett 16-ért ezek nekem nem tetszenek – ez ízlés kérdése. Viszont a 20 ezerről 17 ezerre leárazott műbőr csizma és a 11 ezer forintos, ronda, bézs művelúr csizma simán nem éri meg az árát, ha tetszik, ha nem.

Vannak egyébként az üzletben tök átlagos, fekete és barna, térdig érő női csizmák is, vastag bőrből, azok 30 ezer forint körüli áron kaphatók, mint például ez. Ha már az üzletben nem találtunk semmit, körülnéztük a honlapjukon. Valamirevaló webshopot persze magyarul nem találtunk, csak franciául: a francia nőknek több bőrt ajánlgatnak, de azért egy ilyen 40 eurós (12 ezer forint) műbőr csoda is bekerült a választékba. Meg egy ilyen és egy ilyen is. Ez meg eredetileg 80 euró (24 ezer forint) lett volna, szintén műbőr, még féláron sem értjük, mi kerül rajta ennyibe: az ilyen típusú lehúzás mindig felbosszant, talán ezért akkora nyűg a cipővásárlás.

Attól még, hogy nekem pont nem tetszik a Bata kínálata, kolléganőm, Andi szereti a márkát, az egész várost feltúrta például egy csizmájukért: „Találtam idén olyan Bata bokacsizmát, amiből a 35-ös kicsi volt, a 37-es óriási, és egész Budapesten nem volt belőle 36-os” – írja Andi, aki cipőboltpárti, nem hajlandó máshol lábbelit venni, csak erre szakosodott üzletben. „Inkább levadászok egy jó minőségű darabot kicsit többért, vagy megveszem a Deichmannban az egyszezonost nagyon olcsón. Ha boltnevek kellenek: Humanic, Deichmann, Salamander akcióban, Bata, Alberto Zago akcióban, Branch, meg a tornacipős boltok” – mondja Andi.

Office Shoes

Az Office Shoes tematikában kicsit a Players Roomot követi, tele van sportcipőkkel, csak ők Lacoste-ban erősek, nem LeCoqban. Az edzőcipők mellett Caterpillar márkájú túrabakancsok kaphatók és van egy adag picsás körömcipő is. Utóbbiak nagyon olcsók, az eredeti 10-15 ezer forint helyett már csak 4500-3000 forintba kerülnek. Mind műbőr. A bakancsok viszont strapabírónak tűnnek és jól is néznek ki, 37 ezer forint helyett most 22 ezerbe kerülnek, és a Lacoste 55 ezres bakancsa is most éri meg 27 ezerért, féláron. És van már webshopjuk is, ott is lehet válogatni.

Salamander

A Salamanderbe épp csak beugrottam, és mivel egyedül voltam az üzletben, nem is nagyon tudtam fotózni. Ez az üzlet nem az olcsóságáról híres, viszont nincsenek műbőrök és minden termékük igényesen van elkészítve. A bőr bokacsizmák leárazva kerülnek 27-35 ezer forintba, jellemzően 30%-os az áresés. Az egykor 117 ezer forintos barna csizma most 72 ezer: szépnek szép, de nincs benne semmi különleges, hasonlót kapunk máshol is.

Az igényes és szép holmik között itt is találtunk persze furcsaságokat, például Ugg utánzatokat 11 ezer forintért, és bőrrel kombinált gumicsizmát 20 ezerért. Utóbbit nem volt nehéz megtalálni, mert a bejárathoz volt pakolva. Egyébként ilyen csizmát több nőn láttam már városban és eddig azt hittem, az Ázsia Centerben vették ennek az árnak a töredékkért. Egyébként jó kis csizma, ilyen borzalmas, latyakos időben nem kell más, márkája pedig Olaszországban ismertebb, mint nálunk.

És a fast fashion boltok

A cipőboltok után bevettük magunkat azokba az üzletekbe, ahová általában ruháért megyünk. Az egyik legjobb cipőfelhozatala a legtöbbek szerint a Zarának van, csak ott az ár a gond: „Elismerem, hogy vannak a Zarában jó cipők, csak aranyáron. Legalábbis ami nekem tetszik. Éljenek az outletek meg a netes vásárlás!” – mondja Zsuzsa.

Körképünk alapján azt kell mondanunk, az ár se gond: 10 ezerét a legújabb trendet követő, arannyal kivert bakancsokat, félcipőket kaphatunk, nagy részül valódi bőr. 17 ezerért olyan extrém veszkócsizmaszerűséget lehet kapni, amit sose vennék fel, de igényesen van megcsinálva. A 12 ezer forintos velúrcsizma már jobban elgondolkoztatott, kényelmes, mindenhova hordható, csakhát ugye velúr, ami nem ilyen latyakra való. A honlapon olyan cipőket is találtunk, amit adott boltban, ahol épp jártunk, nem: szerencse, mert nem tudnánk dönetni, hogy ezt a 8 ezer forintos Oxford-cipőt, vagy ezt a 7 ezer forintos platformszandált válasszuk. Igazából ez a 14 ezer forintos cipő is elég merész, ráadásul bőr. Persze van, akinek pont ez az extremitás nem jön be: „Zarában, ilyesmi helyen nem veszek cipőt, mert általában magassarkút adnak, vagy annyira színeset/díszeset, ami nem passzol egy cuccomhoz sem, vagy csak simán rohadt drága” – írja Kriszta, aki jellemzően Martens bakancsban jár.

Az Inditex másik márkájánál, a Pull and Bearnél már csak párféle cipő maradt, például egy rakat 3500 forintos bézs műbőr bokacsizma (eredetileg 9995 forint volt) és fekete művelúr magassarkú körömcipők, ugyanannyiért. A kínálat többi részéért nem voltam oda, mert itt is jellemzően műanyag minden, és még leárazva is 8-10-15 ezer forint egy-egy bokacsizma. A legviccesebb talán ez a 15995 forintról 14995 forintra leárazott műbőr csizma, aminek a színe „leather” (azaz bőr), de összetétele 100% poliészter.

A Bershkában is már csak 4995 forintba kerülnek azok a cipők, amik korábban 14995-be kerültek (képek a galériában). A Mangóban a cipők 50%-kal olcsóbbak, mint teljes áron, és csinos, nőies lábbelik vannak, mondjuk, akinek tetszik a Salamander felhozatala, itt is nézelődhet kicsit. Segít a választásban, hogy méret szerint vannak elrendezve a cipők.

Annak ellenére, hogy ezer éve nem vásároltam cipőboltban, az biztos, hogy ott kellemesebb cipőt venni, mint ezekben az üzletekben: a Mangót kivéve nem lehet leülni a próbálgatáshoz, az meg teljesen érthető, ha egy bizonyos kor és kereseti szint fölött az ember lányának nincs kedve fél lábon ugrálva cipőt próbálni, a ruhák alól előtúrni fél pár cipőket, és görnyedve keresgélni a megfelelő méretet egy-egy darabból.

Ezekben a boltokban nincs segítség, nemhogy szakszerű, semmilyen. És a cipőket a divat szerint alakítják, nem kényelmi szempontok szerint, így aztán jószerivel csak totál lapos és 13 centis sarkú lábbelik vannak a fast fashion üzletekben. Míg a cipőboltok márkái egyre több figyelmet fektetnek a kényelemre és az olyan technikai újításokra, mint az ütődéselnyelő sarok, a fast fashion üzletek cipői gyakran minden igényesség nélkül vannak összegányolva. Ön hol vásárol cipőt? Szavazzon, aztán mondja el kommentben, miért pont ott vesz cipőt, ahol!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek