Ezért ne aludjon talpig sminkben

Mindannyian jól ismerjük azt az érzést, amikor egy éjszakába nyúló buliból fáradtan hazaesünk, és csupán egy cél lebeg a szemünk előtt: az ágy. Ekkor villámsebesen ledobjuk magunkról az összes ruhát, az ékszereket, majd behuppanunk a takaró alá. Persze sokszor mindezt talpig sminkben tesszük, hisz' kinek van kedve ilyenkor előhalászni a vattát, illetve a sminklemosót, és végtelennek tűnő ideig kapargatni az arcáról az alapozót és a szemfestéket? Hát igen, valljuk be, ez az eset sokunkkal megesik – nem is ritkán –, pedig a bőrgyógyászok és kozmetikusok nem győznek figyelmeztetni minket a sminkben alvás veszélyeire. Azonban természetesen azt hisszük, ránk nem vonatkoznak a szabályok, illetve, hogy ha csupán ritkán fordul elő, akkor megúszhatjuk az egészet reggeli pandamaci kinézettel.

Dr. Eric Schweiger, a Clear Clinic alapítója elmondta, hogy a sminkben való alvás zöld utat ad a káros szabad gyökök pusztításának. A Huffington Post-ban megjelent cikk szerint ez többek között a kollagén lebontását eredményezi, melynek egyenes következménye a ráncok kialakulása. Továbbá a smink apró részecskéi eltömíthetik a pórusokat, melyek így képtelenek lesznek lélegezni, és ezt úgy bosszulják meg, hogy gennyes pattanásokat növesztenek az arcunkra – ráadásul a baktériumok is könnyebben elszaporodhatnak így.

Persze ha csupán egyetlen egyszer vétkezünk, akkor annak nem lesznek súlyos következményei, azonban aki egyszer bűnözik, az nagy valószínűséggel többször is fog.

Dr. Erin Gilbert New York-i bőrgyógyász mindezek mellett azt is elárulta, hogy tény, hogy ha napközben sminket viselünk, az egyfajta stressz a bőr számára, mivel az nem a természetes állapota. Amennyiben lemosunk magunkról mindent, az nagy megkönnyebbülést jelent az arcnak, mivel így sokkal szabadabban tud lélegezni, több oxigént tud felvenni, tehát a tápanyagellátása is lényegesen javul. Ha ezt valamiért mégsem nem tesszük meg, akkor a már említett szabad gyökök miatt bőrünk idő előtt elkezd öregedni, valamint petyhüdtebbé, fakóbbá és ráncosabbá válik.

Sokan úgy próbálják megnyugtatni lelkiismeretüket, hogy az alapozót jól lemossák, viszont a szemfestéket és a szempillaspirált magukon hagyják. Dr. Schweiger szerint ez természetesen nem fog pattanásokhoz és mély ráncokhoz vezetni, viszont ez sem maradhat büntetlenül. Alvás közben ugyanis a festék könnyen elkenődhet, és a szemünkbe mehet, ami az arra érzékenyeknél könnyen irritációt, gyulladást okozhat, továbbá a szemhéjon lévő apró szőrtüszők és faggyúmirigyek is eltömődhetnek, ami szintén gyulladáshoz és bőrkiütésekhez vezethet. Ezek szerencsére általában maguktól megszűnnek, viszont olykor orvosi segítséget igényelhetnek.

Hogy ne felejtsük el eltávolítani a szemfestékünket, érdemes az éjjeliszekrényen sminklemosóval átitatott kendőket tartanunk, így miután befeküdtünk az ágyba, még gyorsan bepótolhatjuk fürdőszobában kimaradt procedúrát!

A szakemberek szerint tehát kevés rosszabbat tehetünk az arcbőrünkkel annál, minthogy az alapozót – főleg az olajosabbakat – nem mossuk le magunkról az éjszakára, mivel ezzel megakadályozzuk, hogy egészséges maradjon és képes legyen a megújulásra. Bármennyire sincs kedvünk hulla fáradtan a sminklemosással törődni, megéri, hiszen sokkal bosszantóbb, időigényesebb, na és persze drágább az, ha a pattanások és a ráncok leszámolásával kéne bajlódnunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra