Jakabos Zsuzsanna csipkéje vagy Schell Judit papírruhája menőbb?

Újrahasznosított anyagból készített ruhákat mutatott be az Öko design, és a show egyben egy kiállítás megnyitója is volt: a Duna Plaza földszintjén kipakolt szemétből – jobban mondva újrahasznosított hulladékból – készült szobrok és használati tárgyak ugyanis december elejéig megvásárolhatók, a befolyt összeget pedig a Madarász utcai Gyermekkórház kapja.

Egy ilyen kampányba szinte kötelező celebeket is bevonni, így aztán megnézhettük a kiállítás megnyitója alkalmából szervezett divatbemutatón Tóth Gabit műanyagba csavarva és Schell Juditot talpig papírban. Jakabos Zsuzsára csak egy kis horgolt terítő jutott, Karsai Zita pedig mindenáron produkálni akarta magát a mosogatószivacsokkal a fülében. Kiválogattuk a csütörtökön tartott show legérdekesebb ruháit, ön pedig szavazhat, melyik az a kreáció, amit akár utcára is fölvenne! A galériában talál pár képet a megvásárolható műtárgyakról is, hátha kedvet kap a jótékonykodáshoz!

Tóth Gabi

Az énekesnőn az ezüstös fólia mellett egy piros miniruha is volt, hogy biztos ne villanjon ki semmi. Az újrahasznosított csomagolóanyagot Tóth derekán egy biciklibelső fogja össze, és az anyag vállnál magasra van húzva, hogy véletlenül se látsszon semmi új melleiből, ügyes tervezői trükk.

„Ha egy kicsit kreatívak vagyunk, nagyon jó kis dolgokat lehet a hulladékokból újrahasznosítani. Most például van egy tervünk a párommal, kólás dobozokat gyűjtöttünk és azokból szeretnék majd függönyt csinálni. Emellett nagyon szépen újrahasznosítjuk a régi bútorainkat, mert nem tévéállványt veszünk, hanem a régi bútorokra raktuk fel a tévét. És ennyi” – nyilatkozta Tóth Gabi, aki újrahasznosított ruháját buliba nem merné felvenni, mert fél, hogy leszakadna róla a nagy ugrálásban. Pedig egész stabilnak tűnik a szett: ön felvenné?

Schell Judit

A színésznő buggyos papírfelhőbe van csomagolva, ami nem nagyon láttatja alakját. Derékban egy gumiöv szűkíti a túlburjánzó kreációt, melynek legviccesebb eleme a működő biciklicsengő-gyűrű, úgyhogy Schell vadul csilingelve vonulhat fel a kifutón. Sajnos a nyakában lévő fekete díszt nem látjuk rendesen, de ezüstös szigetelőanyagból készült táskáját annál jobban megnézhetjük: kicsit hasonlít a Maison Martin Margiela H&M-ben elkapkodott cukorkatáskájára, de mindenképp ötletes és merész választás.

Jakabos Zsuzsanna

A bemutatón a legszexibb úszónő viseli a legkevesebb anyagot: konkrétan két horgolt miniterítőben kell kifutóra vonulnia, mégis megússza villantás nélkül. A csipkeanyag a tervező, Reök Cecília dédnagymamájának műve, állítólag körülbelül száz éves. Bikininek nem lenne rossz a csipkefelső, a miniszoknya pedig igazán szép darab, egy alsószoknyával akárhová fel lehetne venni. Ha ön szerint is, szavazzon Jakabos Zsuzsanna szettjére!

Karsai Zita

A táncosnő maradéktalanul meggyógyult korábbi balesete után, és boldogan pörgött a kifutón rézszövet ruhájában. A rézszövet a tervező tájékoztatása szerint egészségvédő hatású, mert véd a káros sugaraktól. Azért az sem utolsó szempont, hogy szép a színe. A ruhát mosogatószivacsokból hajtogatott applikációk díszítik, és szivacsok lógnak Karsai füléből is. Mondjuk az biztos, hogy nem használtak, mert akkor kevésbé lennének dekoratívak. Menne bulizni egy ilyen lenge szettben?

Csonka András

Csonka nyakában jutazsák maradvány lóg sálként és zakója újrahasznosított textilből készült, teljesen jól néz ki. Lennadrágjáról sem mondanánk meg, hogy nem üzletben vette, talán annyi a furcsaság a színészen, hogy felemás a szettje: nadrágja télire túl vékony, kabátja nyárra túl meleg, szóval nem tudjuk, mikor lehetne pont így felöltözve elmenni bárhová. Mindenesetre még mindig kevésbé lóg ki az ember egy ilyen szettben a tömegből, mint Schell papírruhájában: ha tetszik önnek az újrahasznosított férfiöltözet, szavazzon rá!

A szemeteszsák ruha

A bemutatón nem csak celebek vonultak fel, rengeteg érdekességet láthattunk profi modelleken. Az egyik legjobb szett egy szemeteszsák kreáció volt, legalábbis ezt látva horkant fel leghangosabban a tömeg. Mindenkinek nagyon tetszett a hajpántra illesztett kólásdoboz. Hasonló ruhát egyébként bármikor hajtogathatunk magunknak, ha van otthon szemeteszsák, kérdés, felvennénk-e emberek közé a műanyag szettet: nyilván nem, mert valószínűleg bolondnak néznének. Ha ön mégis utcára menne egy ilyen összeállításban, szavazzon erre a kategóriára!

Ön melyik ruhát venné fel?

Az Öko-Design bemutatóján a kiemeltek mellett még sok érdekes szett felvonult: jutazsákból például több ruhát is készített a tervező, Reök Cecília. Az újságokból hajtogatott miniruha is tetszett a közönségnek, bár az tényleg szinte semmit nem takart a modellből. A galériában láthat párnahuzatból, Tetra Pak csomagolásból, és régi függönyből varrt kreációkat is.

A körülbelül fél órás divatbemutató nyitotta meg egyébként azt a kiállítást, melyet már a cikk elején említettünk: a régi, elhasznált tárgyakból új dolgokat készítettek iparművészek, egyetemisták: például grill-csocsót, vagy gumiabroncsból hajtogatott játszóteret. Hogy mi micsoda, azt a galériában megnézheti, a ruhákkal együtt, melyeket viszont nem lehet megvenni. Kérdés, hogy lenne-e rájuk egyáltalán kereslet?

Több a show, mint az eladott ruha

Az Öko-Design több tervező közös vállalkozása: környezettudatos dolgokat készítenek, ruhákat, ékszereket, bútorokat, dísztárgyakat. A ruhákért Reök Cecília felel, tőle tudtuk meg, hogy egyelőre több divatbemutatót szerveznek, mint ahány ruhát eladnak.

„Itthon még inkább a show-t keresik, sok felkérésünk van ilyen fellépésekre, ahol látványos, figyelemfelkeltő darabokat kell felvonultatni. Konkrét megrendelésből, ami egy-egy hordható darabra vonatkozik, ehhez képest kevés van” – mondja a tervező, aki a Jakabos Zsuzsán látott csipkeruhát például dédnagyanyja kézzel készített terítőiből, függönyeiből készítette. „Sok anyagot használunk, reklámmolinókat nagyobb cégektől szerzünk be, bicikli-gumibelsőket, műanyag- és fémhulladékokat mindenféle műhelyekből szerzünk. Folyamatosan dolgozunk, heti több bemutatót is szoktunk tartani” – tette hozzá Reök.

A MOMÉ-n végzett tervező egész más az anyagokat használ, mint a hétköznapi varrónők, tervezők, így a ruhákon vannak olyan részletek, amiket nem lehet annyira részletesen kidolgozni, mint egy normál darabon, és másmilyen gépek kellenek ezekhez a különleges anyagokhoz. „Ezen a bemutatón a kedvenceim a csipkeruhák voltak, a személyes kötődés miatt is, meg tényleg, ha belegondolok, mennyi munka volt egy kis terítővel! Ezek mellett a legújabb kollekcióm néhány darabja is itt lett bemutatva, a rézszövet kollekció. A rézszövetnek egészség-megőrző hatásai is van és véd a káros sugárzásoktól, szóval többféleképp környezetbarát, nagyon sokrétű anyag”.


Oszd meg másokkal is!
Mustra