A madridi divathét öt legjobb bemutatója

Az ősz legnagyobb divateseményeként számon tartott, a New York-i divathéttel kezdődő divat-roadshow egyik előszobájának számít a madridi divathét, melyet idén 56. alkalommal tartottak meg Európa harmadik legnépesebb városában. A Penélope Cruz és Plácido Domingo szülővárosában tartott rendezvényen idén az áttetsző anyagok, futurisztikus vonalak kerültek előtérbe. A 2013-as év tavaszi/nyári darabjait a spanyolok szerint a visszafogottabb színhasználat és a látványos kiegészítők határozzák majd meg. 41 designer közül kiválasztottuk azt az öt tervezőt, akik idén elvitték a showt Madridban.

Agatha Ruiz de la Prada

Ritkán látni annyi mosolygó arcot egy divatbemutatón, mint amennyi az egyik legismertebb spanyol divattervező, Agatha Ruiz de la Prada augusztus 31-i showján volt. A Madridból induló kultmozgalom, a movida madrilena egyik vezéralakja a nyolcvanas évek legeleje óta az élvonalba tartozik, ruhákon kívül tervezett már bútort, órát, de vasalót is. A tervezőnő, aki Mihalik Enikővel is dolgozott már, 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját az újrahasznosítás jegyében készítette el. A nem éppen a viselhetőségre gondoló designer szív formába rejtette modellei arcát, ruhái pedig rózsaszín és neonzöld csillagokra, csomagolt cukorkákra, virágokra és esernyőre emlékeztettek – írja a Vogue.

Juanjo Oliva

Juanjo Oliva szeptember elsején megrendezett divatbemutójának első sorában olyan helyi hírességek foglaltak helyet, mint Maria Paredes spanyol színésznő. A filmművészetből ihletet merítő tervező tavaszi-nyári, finoman gótikus kollekcióját a Szárnyas fejvadász és a retro-futurisztikus Won Kar Wai karakterek ihlették, de helyenként felismerhetőek voltak a Drive című film egyes elemei is. A következő szezon legemlékezetesebb Juanjo Oliva együtteseit már több is helyen is láthattuk, de a tervező elegánsan, melankólikusan továbbgondolta a télről visszamaradt gótikus elemeket, eltorzított ujjakat, aszimmetrikus ruhakivágásokat és cipzárokat, illetve fémes kiegészítőket és áttetsző anyagokat. A show legemlékezetesebb pillanata Rossy De Palma magánszáma volt a kifutón.

Maya Hansen

Az 1978-ban született, argentin apától és dán anyától származó tervezőnő szeptember másodikai bemutatóján látványos háttérelemekkel tette szórakoztatóbbá showját. A madridban diplomázott Hansen 2004-ben alapította meg saját márkáját, azóta olyan hírességek jelentek már meg alkotásaiban, mint Lady Gaga, a spanyol média legnépszerűbb terméke, Rossy De Palma és a burlesque szakma népszerűségei. A kifinomult  fűzőkészítés egyik nagymestere idén a mexikói világból merített ihletett tavaszi-nyári kollekciójához. A mexikói világ filozófiájára, az élet és halál témájára építkező darabok jellemzően a karibi strandok, óceánok és árvizek problémájára hívják fel a figyelmet. A Sergio Ojeda álomszerű rövidfilmjére kivonuló modelleken a koponyás, tüskés és emberi bordákra emlékeztető mintás darabok voltak a bemutató leghatásosabb darabjai.

Maria Escote

A művészközegben felcseperedett Maria Escote szeptember harmadikán bemutatott 'Sweet Cannibal Cannibal' elnevezésű showját nyitottan és elégedetten fogadta a közönség. A festő apától illetve a Chanel és Hermés szöveteket helyreállító anyától származó Escote az ikonikus londoni Central Saint Martins College-ben tanulta ki a szakmát. ”Mindig is úgy gondoltam, hogy festő leszek,de amint átvettem a családi vállalkozást és divatházak szöveteivel kezdtem el dolgozni, úgy éreztem, hogy ez csak az első lépés a divat világában” – nyilatkozta a tervezőnő a Vogue-nak. Maria Escote 2013-as tavaszi-nyári kollekciója a bemutató egyik legnőisebb és leghordhatóbb ruháit tartalmazta. A javarészt fekete és lazac alapszínű anyagokra a tervezőnő meseszerű vadállatokat, virágmintákat és csontokat képzelt el. A ruhákhoz remek választás volt az ezüstszínű magassarkú szandál, de az állatmintás, hasat szabadon hagyó top, és a túlcsicsázott biker dzseki láttán nem estünk hasra.

Victor von Schwarz

Victor von Schwarz szeptember 4-én, a divathét utolsó napján mutatta be „Yukion'na” ihlette, jellemzően fehérben megálmodott kollekcióját. A spanyolokhoz is megérkezett tehát a divatszakmában egyre megkerülhetetlenebb japán őrület, ugyanis yuki-onna a japán mondák népszerű hőse. A havas éjszakákon megjelenő szellem vagy hóasszony legtöbbször utazó férfiak előtt, a hó felett lebegve jelenik meg fiatal nő formájában. A tervező komolyan vette a japán legendát, ruhái egytől egyig fehér és áttetsző anyagokból készültek, illetve a kifutó is ehhez igazítva meseszerűen ragyogó fényárban úszott.Szeretjük a fehéret, mint színt, az egyhangú színhasználat ellenére a show cseppet sem volt unalmas, Victor von Schwarz ruhái hordhatóak, kalapjait pedig egytől-egyig elfogadnánk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek