Kamu a Vogue egészséges testkép projektje

Egy hónappal ezelőtt állapodtak meg a Vogue magazinok más-más országokban dolgozó szerkesztőségei abban, hogy az egészséges testkép kialakítása érdekében kizárólag egészséges alkatú modelleket fognak foglalkoztatni. A "Health Initiative" ötlete az Egyesült Királyságból származik és elvileg a divatlapok júniusi kiadásában debütált, elég eltérő eredményekkel és különböző módokon értelmezve a feladatot.

Ahogy elnézzük a címlapokat, a kollektív kezdeményezést még nem teljesen sikerült átvennie a lap szerkesztőinek, bár érezhetően mindannyian állást foglaltak a témában és jól is időzítették az egészséges testképre való átállást, ugyanis a nyár és a bikiniszezon közeledtével a nők a szokottnál is jobban odafigyelnek alakjukra és nagyobb erőfeszítésekre is képesek, hogy formába rázzák magukat.

Néhányan az aktív és egészséges életmódra összpontosítottak, mások pedig mindenféle korú és testalkatú nőtípus bemutatására koncentráltak. A legtöbben viszont tengerparton pózoló szupermodelleket tettek lapjuk elejére: Candice Swanepoel, Constance Jablonski és Daria Werbowy azonban távol állnak az átlagos testalkattól. A feladatot a legelkötelezettebben az Anna Wintour vezette amerikai kiadás teljesítette, a közelgő londoni olimpiát kihasználva tengerparton ficánkoló boldog és egészséges sportolókat tett címlapjára.

A Vogue Italia okozta a legváratlanabb meglepetést júniusi borítójával, melyre egyszerűen a legendás olasz színésznőt, Isabella Rossellinit tette. Nem a színésznővel van problémánk, de nem ez lesz minden idők legjobb Vogue borítója.

A britek az amerikaiakkal ellentétben a divat irányába indultak, és kedvenc szupermodelljükkel, Kate Moss-szal oldották meg a feladatot. A 'Going for Gold' szlogennel piacra dobott címlapon Moss csodásan fest Versace ruhájában és egy kötéllel a kezében, bár valljuk be, a szupermodellről sosem az egészséges életmód volt az első benyomásunk.

A franciák viszont egész jól teljesítettek címlapjukkal a tökéletes, mégis egészséges testű Gisele Bündchennel, akinek olyan alakja van, amit mindannyian szeretnénk.

Az ausztrálok júniusi borítójára egy egészséges kinézetű, de sovány modellt, a Balmainba öltöztetett Daria Werbowy-t tették. A lapban viszont olvasható egy szerkesztői levél a témában, továbbá készítettek interjút Chelsea Bonner molett modellel és Carré Otis ex-szupermodellel, aki maga is sokat harcolt a táplálkozási rendellenességek ellen. Vajon ezzel Ausztrália félreértelmezte volna a feladatot?

Brazília Isabeli Fontanát, a Victoria's Secret egyik angyalát öltöztette farmer kezeslábasba és tette lapja elejére. Azért a borító bal felső sarkán olvasható diétapiruláról szóló cikk ajánlója nem feltétlenül egészséges, de érdekes.

Kína is egy normális kinézetű Victoria's Secret angyalt választott fedelére Doutzen Kroes személyében. A szerény, vízszerű háttér előtt pózoló modell alapvetően azt a benyomást kelti, hogy akár mindenki tud így kinézni és érdemes többet is megtudni az egészséges életmódról.

A német divatlap elejére viszont határozottan illik a 38 éves Carolyn Murphy. A lapban szó van még a nem éppen vézna Beth Dittóról és egy Peter Lindberg által lőtt sorozat is készült „The Naked Truth” címmel, amely erőteljes sminkben és retusálva ábrázolja a nőket. Az ötlet remek, bár a képek között van egy kakukktojás, ahol Nina Hoss színésznő épp cigarettával pózol, aminek nem sok köze van az egészséghez.

A Vogue Hellas a görög szoborra egyáltalán nem hasonlító, mégis szoborként pózoló Jessica Stammal oldotta meg az egészségügyi kérdést. Az 'Egészséges Élet' szlogent a görögök is feltüntették, ami szinte az össze lapnál alapértelmezett főcím lett. A címlapon még szemet szúrt a 'Görög Gourmet' kifejezés is, amitől gondolkodóba estünk.

Az indiai szerkesztőség is jó irányba indult el, mikor az 1986-ban született indiai színésznőt és modellt, Deepika Padukonet tette címlapjára: a hihetetlenül gyönyörű színésznő nem is tud mást sugallni csak azt, hogy egészséges, mint a makk.

A japánoknak úgy tűnik, ugyanaz a gondolatuk támadt, mint az ausztráloknak és egy glamour-központú fedelet készítettek a csillogó Gucci ruhában pózoló Candice Swanepoelről. A lap egyéb egészségüggyel kapcsolatos komoly vagy komolytalan infót nem tartalmaz. Swanepoelről pedig ne felejtsük el, hogy nemrég még vélt vagy valós anorexiájával szerepelt a hírekben.

A Vogue Korea úgy döntött, hogy foglalkozik az emberek és a környezete egészségügyi problémájával, júniusi számuk címlapmodellje Han Hye Jin színésznő. A mereven pózoló lila ruhás színésznő feje felett nagy felirattal olvasható a "Health initiative starts!” szlogen.
A Mexikóiak sem vették túl komolyan az egészségre való felhívást, címlapjukon a Dolce & Gabbanában pózoló Karolina Kurkova fülledt képe látható, amitől kicsit mókásnak tűnik a nemzetközi egyezményben kikökött tematika.

A holland Vogue is a strandon lőtte júniusi címlapját Guinevere Van Seenus főszereplésével, bár a modell testalkata nem beteges, mégsem egyértelmű, mit akart a vékony modellel a holland lap.

Az orosz Vogue bár sportos irányba kanyarodott a nyolcvanas évek ihlette címlapjával és Natalia Vodianovával, a karcsú modell nemrég vallotta be, hogy a szülést követően gyakorlatilag éheztette magát, hogy lefogyjon.Tekintettel arra, hogy a képen tényleg sovány, ezt könnyen elhisszük neki.

A spanyol lap címlapján Toni Garn látható a szezon legunalmasabb Stelly McCartney ruhájában, az egészségre koncentráló kiadás a spanyoloknál az igazi nő győzelméről szól, de a téma a hogyan legyünk szexik témakörben ki is merül.

Constance Jablonski szupermodell pózol a török Vogue júniusi borítóján, a címlap alapján a kiadás izgalmas egészséggel, testtel, lélekkel, fogyással kapcsolatos történeteket ígér és Miranda Kerr fitnesstitkait is kiszivárogtatja.A törököknél a hangsúly úgy tűnik, inkább az informatív tartalomban van, mintsem a szépség forradalmasításában.

A portugál Vogue bár megemlíti az egészségügyi kezdeményezést, de azon kívül olyan, mint bármely másik Vogue címlap. A borítón látható orosz modell, Snejana Onopka szuper elegánsan fest, ám a borító előtt még nem témábavágó.

A Vogue Tajvan júniusi lapjának elejére Shu Qi egykori pornósztár került és nagyjából ez minden, amit az egészség jegyében készült tajvani kiadásról el tudunk mondani. Szóval próbálkozik a Vogue, de nem nagyon megy neki. Vagy ön szerint legalább az irány jó? Mondja el véleményét kommentben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek