Alapkonyha: Nagy tortakalauz/1

Hiszitek, vagy sem, de tortát sütni nem ördöngősség. Rengeteg jó recept van, aminek otthon is érdemes nekiállni, mert gyorsan csinálhatunk valami finomat és szépet. Ihletadó tortagyüjtemény, első rész.

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

Ugye volt már olyan pillanat, amikor hirtelen valamilyen édességre lett volna szükség? Finomra, szépre, egyszerűre. Akár torta is lehetne... de a torta nem otthonra való. Ez legalábbis az általános nézet. A többség a torta szó hallatán rögtön cukrászdában gondolkodik, eszébe sem jut otthon hozzáfogni. Miért nem? Mert bonyolult. Mert könnyen elrontható. Mert időigényes.. és még sorolhatnám az okokat. Pedig a torta igenis lehet gyorsan elkészíthető, finom és még akár szép is, házilag, ráadásul vagyonokat sem kell rá feltétlenül költenünk.

Kezdjük az elején. Vannak alaptípusok, amiket szépen fel lehet turbózni és egész különlegességeket is ki lehet belőlük hozni. Ügyelve az arányokra lehet próbálkozni, fűszerezni, alapanyagokat cserélni és alkotni. Persze ehhez kell egy kis rutin és alkotókedv, de azok se csüggedjenek, akik pontos receptek alapján dolgoznak, hozok recepteket bőven. Két részes cikkünkben első körben érkeznek a kekszalapú és a gyümölcsös torták, rövidesen pedig jönnek majd a csokitorták és répatorták minden mennyiségben. Természetesen lehetetlenség lenne például az összes gyümölcstortát összegyűjteni, de nyugodtan merítsetek ihletet, és variáljatok attól függően, mi van éppen otthon. Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni például az eper vagy a rebarbara szezonját, aztán hamarosan érkezik majd a meggy, és a rengeteg barack, és akkor arra fordítjuk majd a recepteket is.

Gyors kekszalapú és sütés nélküli torták

A sütés nélküli torták igazi felüdülést jelentenek a konyhában. Kell egy kis keksz, valamilyen krém, némi hűtési idő, esetleg egy kis gyümölcs és már kész is. És, hogy a dolog mégse legyen unalmas, ezzel is lehet bőven variálni. A keksz lehet zabkeksz vagy más jellegű, édes vagy natúr, sőt, keksz helyett használhatunk akár lehet zabpelyhet is, a krém lehet csokis vagy nem csokis, lehet gyümölcsös, lehet alkoholos, lehet fűszeres.

Íme néhány instrukció, amin el lehet indulni:

Az alap általában valamilyen lisztes kekszből, vajból, esetleg mézből áll. A kekszet ki lehet cserélni müzlire, puffasztott rizsre, zabpehelyre is. Tapasztalatom szerint kb 17-25 dkg keksz vagy más előbb említett alapanyag kell egy nagyobb (24-26 centis) tortaformához. Ezt össze kell törni és 5-8 dkg megolvasztott vajjal elkeverni, majd a forma alját ki kell vele tölteni. Jól meg kell lapogatni, hogy szépen összeálljon.

A krém többféle lehet:
- olyan, amit sütni lehet: ez esetben 4 tojás sárgát habosra kell keverni 2-3 ek cukorral, 2-3 dl tejszínnel és 4 ek átszitált liszttel. Ez az alap fűszerezhető kedvünk szerint  és keverhető bele pl túró, bogyós gyümölcs, aszalt gyümölcs. Ezt a masszát kell ráönteni a torta alapra, amit előzőleg kirakhatunk gyümölcsökkel is. Ezt a változatot a sütőben 10-15 percig kell sütni 180 fokon. A megmaradt fehérjét 4-5 ek cukorral keményre verjük és a torta tetejére kenjük, és további 10 percig sütjük .

stockfresh 453981 anna-pavlova-desert sizeM

- olyan, amit csak hűteni kell: ez általában túróból vagy mascarpone-ból készül. Minimum 50 dkg kell egy tortához, de a 75 dkg a legjobb. Ezt el szoktam keverni 2 dl natúr joghurtttal, cukorral vagy mézzel ízlés szerint, és hozzá szoktam adni 2 zselatin lapot, úgy, hogy egy kevés krémet felmelegítek és abban felolvasztom, majd a többi krémhez keverem. Ha kicsit extrábbat (és kalóriadúsabbat) szeretnénk, akkor 100-200 gr olvasztott fehér csokit is lehet hozzá keverni. Ez esetben nem szükséges a joghurt és a zselatinlap.

Érdemes ebben is kísérletezgetni, mert egy kis fantáziával igazi csúcs szuper ütős tortákat varázsolhatunk.

Íme néhány tipp a teljesség igénye nélkül:

- narancsos étcsokis mascarpone torta
- chilis étcsokis túrótorta
- kardamonos étcsokis mascarpone torta
- levendulás túrótorta szilvalekvárral, amaretti keksz alappal
- piros bogyós gyümölcsös túrótorta, sütve, corn flakes alappal
- rebarbarás keksztorta, sütve
- vaníliás mascarpone torta portói zselével
- tonkababos túrótorta, fehércsokoládé habbal
- citromos, lime-os mentás mascarpone torta

A sok elmélet után pedig következzék néhány már elkészített recept:

Banános keksztorta
Joghurtos cheesecake parfé
Nyers málnás kesudiós torta

Cheesecake - sajttorta

A keksz alapú torták egyik legismertebb speciális változata, a sütést igénylő cheesecake. Mostanság hatalmas divat, nem véletlen, könnyen elkészíthető és igen ütős torta. Két dologra kell figyelni és nagyot nem hibázhatunk: az egyik, hogy nem szabad túlsütni, a torta közepe még lehet egy kicsit rezegős, mert miután kihűlt és pihent eleget hűtőben, teljesen megszilárdul.

stockfresh 409739 slice-of-delicious-strawberry-cheese-cake size

A másik pedig, hogy frissen sosem jó. Minimum egy éjszakát álljon hűtőben, akkor lesz igazán könnyen szeletelhető, és a krém úgy lesz teljesen homogén.

New york cheesecake
Epres sajttorta
Csokoládés sajttorta málnával
Piszke sajttortája sűrített tejjel

Gyümölcsös torták

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni a gyümölcsös tortákról, úgyis közeledik a nyár, egyre több szezonális gyümölcs kerül a piacok pultjaira. Érdekes módon bloggerföldön is tarol az eper, messze abból volt a legtöbb. Íme néhány ízelítő, amit ki lehet próbálni.

Eper:
Epres gofritorta
Joghurtos epertorta bodzával
Epres, rebarbarás, citromfüves
Kókuszos epertorta
Rózsalekváros túrós epertorta
Epres máktortácskák

Nem eper:
Zöldcitromos túrótorta
Mandulás fügetorta
Fordított fügetorta
Charlotte torta
Citromos Pavlova
Habos málnartorta
Fehércsokis feketeszedertorta

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat: Ha két jegyet veszel bármelyik órára akkor a második jegy árából 50%-os árengedményt kapsz! Aki élni szeretne az ajánlattal, a makifood@gmail.com címen regisztráljon. Következő órák: 05.31. Ráhel asztala, 06.02. Keserédes csokigyár, 06.02. Alap késtechnika, 06.08. Sushi workshop.
Oszd meg másokkal is!
Mustra