Súyos idegrendszeri károsodást okozhat a szűk farmer

Bár Kate Moss-tól Russell Brandig a szűk farmer fontos része a hipsterek öltözködésének, a trend rajongói számára van egy rossz hírünk: súlyos idegrendszeri károsodást szenvedhetnek kedvenc ruhadarabjuktól – figyelmeztetnek az orvosok.

Egy amerikai szakember szerint aggasztóan sok beteg fordul hozzá állandósult combtáji panaszokkal (meralgia paraesthetica), amik a zsibbadtságérzettől a komolyabb fájdalmakig terjednek. A meralgia paraesthetica a comb külső részének zsibbadásával, bizsergésével, viszketésével, akár fájdalmával jár, azonban a comb bőre tapintásra érzéketlen – írta a Dailymail.

stockfresh 187287 denim-girl sizeM

Dr. Karen Boyle, a Baltimore-i Egészségügyi Központ egyik munkatársa világított rá a problémára: "Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a külső combidegek tartósan nyomás alatt vannak. A magas sarkú cipő és a szűk farmer együttes viselése, bár vonzóbbá teszi az illető megjelenését, a medence előredőlése miatt még nagyobb nyomást helyez ezekre az idegekre, így elősegíti a betegség korábbi kialakulását." Dr. Boyle hozzátette, hogy egy nőbetege úgy írta le a tüneteket, mint egyfajta "lebegő érzést", amitől gyengének érezte magát.

Bár a közvélemény által nem igazán ismert, a meralgia paraesthetica egyáltalán nem újdonság az orvostársadalom számára. Malvinder S Parmar már 2003-ban három ilyen esetről számolt be a kanadai Medical Association Journal-ban. Dr. Parmar betegei túlsúlyos nők voltak, akik a tünetek észlelése előtti hat-nyolc hónapban szűk farmereket hordtak, így mutatva vékonyabbnak magukat. Nem mindegyikük tapasztalt zsibbadást, illetve bizsergést a combjaiban, azonban volt egy olyan páciens is, akinél szklerózis multiplex alakult ki, valószínűleg nem kis mértékben a meralgia paraesthetica-nak köszönhetően. Dr. Parmar azt is elmondta, hogy amint a betegei lecserélték a szűk farmereket bő nadrágokra, a tünetek hat hét után megszűntek.

Dr. Boyle szerint a divattervezőknek nem lenne szabad figyelmen kívül hagyniuk a meralgia paraesthetica kialakulásának kockázatát, s ha már minden áron ragaszkodnak a szűk farmerhez, legalább a nadrág egyes részein lycra-szövetet kellene az anyagba dolgozniuk, így csökkentve a combidegekre nehezedő nyomást. A doktornő arra is felhívta a figyelmet, amennyiben a szűk farmer viselője figyelmen kívül hagyja a tüneteket, és tovább hordja kedvenc ruhadarabját, maradandó idegkárosodást is szenvedhet.

Nem ez az első alkalom, amikor a szűk nadrágok terítékre kerülnek. Korábban azért tanácsolták az orvosok a férfiaknak, hogy ne hordjanak túl szűk nadrágot, mert azok a herék túlmelegedését okozhatják, így csökkentve a termelt spermiumszámot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra