Madridban nem fura, ha a fiú szoknyát hord

Lakatos Márk stylist a madridi divathéteről tudósít a Tejvajnak, az első részben Mihalik Enikő topmodellt figyelte közelebbről , a másodikban a backstage-ben gyűjtött információkat, most a divathét főbb trendjeit veszi sorra.

Amikor Mihalik Enikő topmodellel a Cibeles Madrid Fashion Week 51 tervezőinek stílusáról beszélgettem, állandóan hasonló felkiáltások ütötték meg a fülemet: " ez tiszta Balenciaga!...ez olyan, mint a tavaly téli Louis Vuitton, ez egy Dior koppintás...".

Enikő végigloholta már a nagy nemzetközi kifiutók show szezonjait, és már most konfirmálni akarják a milanói Prada bemutatóra, vagyis ismeri a trendeket, de nem feltétlenül a divatkommentátor lekerekített stílusában közelít nemzetközi tendenciák fő csapásvonalaihaz. Mégis, őszinte megnyilvánulásai sok érdekes kommentet eredményeztek és ösztönös kritikái rendkívül szórakoztatóak voltak. Még jó, hogy az öltözőkben vagy a backstage-nél általában senki nem értett magyarul rajtunk kívül...

Van néhány olyan tervező, akik egyéni hangvételükkel kiemelekednek az madridi horizontból és kollekcióik mindig fontos aranymértékként működnek. Legelőször Amaya Arzuaga nevét kell megemlíteni,  aki karrierjét a London Fashion Week fiatal tervezőjeként kezdte és aki mára a hispán divat legnagyobb sztárja, ikonikus figurája. A kötött anyagok és kísérleti kötős technológiák nagy ismerője, amit idén egy fantasztikus habosított gyapjúval bizonyított. A kibercsaj koronázatlan királynője, aki sziluettjeit mindig durcás, magányos és törékeny nőtipusra képzeli el. Az idei kollekció érdekessége például az átmenetesre festett "labirintus" bőrruhák voltak, vagy a különleges fémportézisek a vállakon.

Ana Locking darabjai azt hitették el, hogy a tél nem azt jelenti, hogy színtelen, sivár ruhákat kell hordjunk. A képgalériánkban is látható "szín kapszula" nevű kollekció darabjait a nyárra emlékeztető, energikus színpaletta jellmezte, a szabásvonalak követik a női alak íveit és szemtelenül rövid szoknyahosszakat ajánlanak. A kollekció érdekessége az ökológikus festett papírruhák voltak és a maxi bizsuk, amelyek a bizánci ötvösművészetet fordították le az aktuális popkultúra nyelvére.

Az ibériai divat egyik legfőbb vonulata az uniszex! Ettől gondolom, sok embernek összerándul a gyomra hazánkban, de 2010 telén ideje elfogadnunk, hogy az androgün sziluett, a játék a férfi és női divat kellékeivel, a nemek közötti különbségek összemosása visszatérő kísérleti terepe a világ divatjának.

Lehet, hogy a nyolcvanas években még meg lehetett lepődni, amikor Vivenne Westwodd és Jean Paul Gaultier feladta a szoknyáit az első férfira vagy Yves Saint Laurent férfi szmokingba öltöztetett egy nőt, de azt hiszem, hogy napjainkban már kicsitt idejétmúlt az ilyen típusú értetlenség. A madridi kifutó két legerősebb uniszex elemeket felvonultató kollekciója a New York-i divathéten is bemutató Davidelfín, aki a férfi öltönydivat klasszikus elemeit alakítja át fiúkon és lányokon, illetve az a két fantasztikus lány, aki az El delgado Buil formációjának értelmi szerzői. Ők a 80-as, 90-es évek stílusával játszanak folyamatosan. Számunkra, sokszor a turkálókat eszünkbe juttató darabok izgalmas, friss és nagyon avantgárd kombinációi a spanyol divathét egyik legtrendibb kollakcióját eredményezik. Ne felejtsük: a Prada is sokszor a keleti blokk kilós boltjainak kínálatából "koppintja" a következő szezon mintáit, színeit, nosztalgikus vonalait.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek